Doortrekken Noord-Zuidlijn, meer waterstof en verduurzaming voedsel in de race voor miljarden
De projectvoorstellen vanuit het Nationaal Groeifonds, met een gezamenlijke waarde van 25,5 miljard euro, zijn vandaag gepresenteerd. Het gaat om plannen op het gebied van vernieuwing, onderzoek, kennisontwikkeling en verkeersprojecten.
Delen per e-mail
Het Nationaal Groeifonds is bedoeld voor eenmalige publieke investeringen die bijdragen aan toekomstige economische groei. Het kabinet trekt hiervoor de komende vijf jaar in totaal 20 miljard euro uit. De beoordelingsadviescommissie buigt zich vanaf vandaag over de plannen.
De veertien voorstellen zijn al succesvol getoetst op bepaalde criteria. Zo moest de minimale omvang van een project 30 miljoen euro bedragen, de inhoud helder zijn en de investering een eenmalig karakter hebben.
Lijst met plannen
Uiteindelijk ligt er nu een lijst met plannen. De meest opvallende op het gebied van infrastructuur: het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp en het sluiten van de metroring Isolatorweg naar Amsterdam Centraal.
Ook op tafel liggen investeringen in hoogwaardig openbaar vervoer in de regio’s Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer (snelle bus, tram, lightrail), de aanleg van twee lightrailverbindingen in de Metropoolregio Utrecht, zelfrijdend vervoer in de regio Eindhoven en de bouw van twee buisleidingen voor grondstoffenvervoer tussen de Rotterdamse haven en chemiepark Chemelot in Limburg.
In de innovatiehoek betreft het projecten zoals een Nederlandse proeffabriek voor de ontwikkeling van regeneratieve geneeskunde, een automatiseringsproject voor nationale gezondheidsdata, onderzoek en ontwikkeling van zeer technische snufjes, de opschaling van waterstofgebruik, de toepassing van groene elektronen in energie-intensieve industrieën en de verduurzaming van de mondiale voedselproductie.
In de AI-kopgroep
Tot slot moet Nederland blijvend in de kopgroep van AI-landen (Artificial Intelligence) komen. Het idee is kunstmatige intelligentie in te zetten in de sectoren waarin we excelleren. Denk aan hightech industrie, mobiliteit en logistiek, energie, gezondheid en zorg.
Het kabinet benadrukt wel dat alle plannen optellen tot veel meer dan het beschikbare budget. Niet ieder project kan dus rekenen op een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds.
Geld wordt beschikbaar gesteld na een positief advies van de commissie en een besluit van het kabinet. Die beslissing verwacht het kabinet in het tweede kwartaal van 2021 te nemen.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen
Esther Ouwehand: ‘Als Rutte het aantal dieren met 50 procent wil verlagen, wil ik praten’
De Partij voor de Dieren wil best met de VVD in een coalitie stappen, zegt lijsttrekker Esther Ouwehand. ,,Als Rutte bereid is om het aantal dieren met 50 procent te verlagen, zeg ik: dat is een mooi begin, laten we praten.’’ -
VIDEO
Wilders neemt het op voor Arib: ‘Ik vind het een smerig stuk’
Achter de schermen klinkt steeds meer stevige kritiek op Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, stelt RTL Nieuws na gesprekken met tien (oud-)politici en ambtelijk betrokkenen. PVV-leider Geert Wilders vindt het ‘een beetje laf’ dat de critici zich anoniem hebben geuit. ,,Ik vind het een smerig stuk naar haar toe.” -
PREMIUM
Selfies met Baudet vanachter een plastic scherm: ‘Voor de duidelijkheid: ik ga mij niet laten vaccineren’
De coronasceptische Thierry Baudet is de enige lijsttrekker die dag na dag de straat op gaat in de verkiezingscampagne, zoals vandaag in Harderwijk. En passant trekt hij vast de betrouwbaarheid van de verkiezingen in twijfel. -
PREMIUMTopman ASML
Hoe houd je techreuzen China en de VS bij? ‘Meer ondernemersmentaliteit tonen’
De moeder van alle innovaties is die van ASML. De steeds weer betere chips die de machines van het Veldhovense bedrijf maken, staan aan de basis van de meeste innovaties. Topman Peter Wennink geeft zijn visie. -
Na D66 dienen PvdA en GroenLinks zelfde abortusvoorstel in: ‘Ze wilden niet met ons meedoen’
D66 enerzijds en GroenLinks en PvdA anderzijds komen deze week apart van elkaar met voorstellen om de verplichte minimale bedenktermijn van vijf dagen bij abortus af te schaffen. ,,We hebben ze gevraagd, maar ze wilden niet meedoen.”
-
PREMIUMVideo
SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij: ‘Abortus is niet de mannen tegenover de vrouwen’
Van alle partijen heeft de orthodox-christelijke SGP misschien wel de meeste contraire standpunten. Toch zag lijsttrekker Kees van der Staaij de invloed van zijn partij de afgelopen jaren groeien. Al flirtten sommige partijleden ook met Forum voor Democratie. ‘Partijen die als een wonderboom omhoog schieten, zie je vaak weer omvallen.’ -
podcast
Alle ballen op Rutte, feestjes in het park, biertjes op het terras en een mat debat
In de eerste grote debatten richtten alle lijsttrekkers de pijlen op VVD-leider Mark Rutte. In de strijd richting de verkiezingen zullen ze zijn macht in de peilingen moeten zien te breken. Ondertussen gaat het werk als demissionair premier door: de horeca dreigt tegen de voorschriften in terrassen te heropenen. -
Arib: Het door de Kamer ‘jassen’ van wetten draagt bij aan slechtere dienstverlening
Kamervoorzitter Khadija Arib erkent dat de Tweede Kamer zelf er mede debet aan is dat de dienstverlening aan burgers tekortschiet. Toch slaakt ze ook een hartenkreet: er worden te veel wetten onder grote tijdsdruk door het parlement gejaagd, zonder dat de Kamer daar goed naar kan kijken.