Eerste Kamer akkoord met omstreden donorwet
videoIedere volwassene staat straks automatisch geregistreerd als potentiële orgaandonor, tenzij iemand expliciet aangeeft dat niet te willen. Met dat wetsvoorstel van D66’er Pia Dijkstra heeft een krappe meerderheid van de senaat vandaag ingestemd.
Uiteindelijk gingen, na vele uren debatteren en enorme twijfel, 38 senatoren akkoord met het voorstel van Dijkstra, dat meer organen moet opleveren. Nu sterven jaarlijks 150 mensen terwijl ze op de wachtlijst staan voor bijvoorbeeld een lever of nier. Campagnes om mensen over te halen zichzelf vrijwillig als donor aan te melden, leverden afgelopen jaren niet genoeg op.
Een minderheid van 36 senatoren stemde tegen het plan van Dijkstra. Een aantal vindt principieel dat de overheid niet mag bepalen dat een burger zijn organen moet afstaan. Anderen menen dat het wetsvoorstel van Dijkstra te veel rompslomp en kosten oplevert, terwijl de opbrengst onzeker is. SP-senator Arda Gerkens, die vermoedelijk tegen gestemd zou hebben, was afwezig.
Een motie van senator Nooren (PvdA) om de rolverdeling tussen artsen en nabestaanden te regelen werd ook aangenomen.
'Mijlpaal'
Pia Dijkstra reageerde verheugd. ,,Ik vind het fijn dat de senatoren uiteindelijk toch hebben ingestemd”, aldus het D66-Kamerlid. Ze benadrukt dat het niet om haar draait. ,,Ik vind het belangrijk voor de mensen die orgaanfalen hebben of die met orgaanfalen te maken krijgen en die op een wachtlijst staan."
Directeur van de Nierstichting Tom Oostrom spreekt van een mijlpaal: ,,Al jaren strijden wij bij de politiek voor een oplossing van het grote tekort aan donororganen. Dit betekent een doorbraak voor patiënten op de wachtlijst. Mede dankzij de niet-aflatende steun van alle betrokkenen en moed en enorme inzet van initiatiefneemster Pia Dijkstra krijgen honderden patiënten eerder hun leven en hun vrijheid terug.”
Dit betekent een doorbraak voor patiënten op de wachtlijst
Frank de Grave, een van de VVD-senatoren die instemde, vindt dat er in de senaat heel zorgvuldig is nagedacht over het voorstel. Elco Brinkman, fractievoorzitter van het CDA en tegenstemmer, spreekt over een narrow escape . ,,Er is veel onduidelijkheid gebleven, vooral over de positie van nabestaanden. Ik hoop dat dat gevoel niet blijft hangen."
Invoering
Nu het voorstel door de senaat is, moet zorgminister Bruins gaan werken aan de invoering van de wet en de financiële middelen (in eerste instantie 65 miljoen euro) vinden. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels ingaan op 1 juli 2020, vergezeld door een grote campagne.
Bruins zal vanavond al een brief sturen aan de Tweede Kamer over de geplande strategie en zijn zoektocht naar financiële middelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte benadrukt na aankondiging kabinetsoverleg: ‘Geen crisis, coalitie niet in gevaar’
Premier Mark Rutte en zijn drie vicepremiers bespreken dinsdag wat de verkiezingsnederlaag voor de regeringscoalitie in de vier coalitiepartijen aanricht. Het gaat niet om crisisoverleg en de coalitie is niet in gevaar, bezweert hij. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Hoekstra nog niet uit de zorgen, dinsdag weer CDA-overleg
CDA-leider Wopke Hoekstra hoopte vrijdag de bal bij de coalitie te leggen, maar eigen partijbonzen zijn nog niet klaar met de historische klap die zijn partij kreeg. Dinsdag is er opnieuw topberaad bij het CDA; Hoekstra’s positie is daarbij onderwerp van gesprek.
-
PREMIUMMet video
Bijstand fors omhoog, weg met toeslagenstelsel: gemeenten eisen dat kabinet positie lage inkomens verbetert
Gemeenten eisen dat het kabinet de inkomenspositie van lage inkomens snel fors verbetert. Als minima komende jaren niet substantieel meer te besteden krijgen ontstaat er een nieuwe onderklasse die de maatschappij verder verdeelt, vrezen zij. -
-
-
Kabinet roept ambtenaren op: verwijder apps als TikTok van werktelefoon
Het kabinet roept ambtenaren op om apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen. Dat is zojuist bekendgemaakt. -
1
Kinderen kunnen straks achternaam van twee ouders krijgen
Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren. De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven.