Eerste Kamer steunt Oekraïneverdrag
Het associatieverdrag met Oekraïne komt er. Ook CDA-senatoren en de ChristenUnie in de Eerste Kamer zijn voor.
Nu ook een groot deel van de CDA fractie en de ChristenUnie de ondertekening van het associatieverdrag met Kiev steunen heeft premier Mark Rutte zijn gehoopte meerderheid in de Eerste Kamer.
Tijdens het debat over het verdrag in de Senaat werd vandaag duidelijk dat ‘een grote meerderheid’ van de 12-koppige CDA-fractie het verdrag tussen de Europese Unie en Kiev zal stemmen. De Tweede Kamer-fractie van het CDA stemde eerder tegen.
Ook de fractie van de ChristenUnie trekt in de Eerste Kamer een andere conclusie. In tegenstelling tot de Tweede Kamerleden zullen de senatoren van de CU wél instemmen met het associatieverdrag. De stemmingen volgen volgende week dinsdag.
Het demissionaire kabinet heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid. De fracties van VVD, PvdA, D66, GroenLinks en de OSF hadden eerder al gezegd de coalitie te zullen steunen. Met de stemmen van de CDA-senatoren en de ChristenUnie heeft Rutte voldoende draagvlak om alsnog het verdrag, dat vorig jaar april in een referendum door een meerderheid van de kiezers werd verworpen, te kunnen ratificeren.
Om in de senaat een meerderheid te krijgen, moesten in ieder geval twee senatoren van partijen die in de Tweede Kamer tegen het verdrag stemden vóór stemmen.
Inlegvel
In de Tweede Kamer ging een ruime meerderheid pas akkoord nadat Rutte in Brussel een ‘inlegvel’ uitonderhandelde waarmee, volgens hem, tegemoet wordt gekomen aan de zorgen van de nee-stemmers.
Het CDA was in de Tweede Kamer dus tegen. Maar volgens CDA-senator Ben Knapen maakt de Eerste Kamer – waarvan de leden zich ‘verder van de dagelijkse hitte van de politiek’ bevinden – een 'eigen afweging’.
Knapen beargumenteerde dat vrijwel alle bondgenoten van Nederland het associatieverdrag al hebben geratificeerd. Nederland kan in zijn ogen niet achterblijven nu 27 EU-lidstaten er al mee hebben ingestemd.
Ook verwees Knapen naar de referendumwet, waarvan het CDA een verklaard tegenstander is. Volgens hem bieden referenda slechts ‘schijnzekerheid’ en werken ze polariserend. Bovendien ging het in dit geval niet om een bindend, maar om een raadgevend referendum. Toch was het, volgens Knapen, voor zijn fractie geen gemakkelijke keuze.
Afweging
Dit laatste bevestigt Elco Brinkman, fractievoorzitter van de CDA in de Eerste Kamer. ,,Voor sommige fractieleden is het duidelijk dat ze hier niet mee kunnen instemmen.” Brinkman wilde niet zeggen voor hoeveel collega’s dit geldt. ,,Dat blijkt volgende week bij de stemmingen.” Wel zei Brinkman dat hij zelf voor zal stemmen.
Brinkman heeft over de kwestie regelmatig contact gehad met partijleider Sybrand Buma. ,,Hij begrijpt dat wij een eigen afweging maken. Een enkele keer valt die weging anders uit dan die van de fractie in de Tweede Kamer.”
Ook de fractie van de ChristenUnie trekt in de Eerste Kamer een andere conclusie. In tegenstelling tot de Tweede Kamerleden van de CU kunnen de senatoren wél instemmen met het associatieverdrag. De stemmingen volgen volgende week dinsdag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Van der Plas voelt zich niet veilig en werkt voorlopig thuis: ‘Tegen mafkezen kan je je lastig weren’
Na doodsbedreigingen via mail en social media werkt BBB-leider Caroline van der Plas voorlopig vanuit huis. Werkbezoeken staakt ze de komende week. ‘Als ik weg ben, zit mijn zoon alleen thuis’. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Half miljard uit fonds versneld naar stikstofplannen provincies
Het kabinet haalt alvast een half miljard euro uit het stikstoffonds naar voren om plannen die provincies al klaar hadden liggen uit te voeren. Minister Christianne van der Wal wil zo ‘verloren jaren’ voorkomen. Gedwongen uitkoop van boeren is niet aan de orde, benadrukt ze. -
PREMIUM
Militair experts verbaasd over ‘drastische’ uitspraken staatssecretaris: ‘Koren op molen van Poetin’
Militair experts zetten vraagtekens bij de ‘ongewoon scherpe’ uitspraken van staatssecretaris Van der Maat, die in een interview met deze krant stelde dat de krijgsmacht bij een aanval op eigen land maar ‘een paar dagen’ mee kan vechten. ,,Dat zijn dingen die je niet zomaar openlijk naar buiten brengt.”
-
Krijgsmacht bereikt grens: ‘Nee’ verkopen aan Oekraïne dreigt
Nederland bereikt de grens van wat het nog kan doen om Oekraïne met militair materieel te steunen. De magazijnen van Defensie raken leeg, ondanks de miljarden die de krijgsmacht erbij heeft gekregen. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
PREMIUMVissen met Jan
Fleur Agema (PVV): 'Als vrouw heb ik bij de islam een minderwaardige positie, daar zal ik me altijd tegen verzetten’
PVV-vicefractievoorzitter Fleur Agema ziet dat de PVV steeds meer geaccepteerd wordt sinds Forum voor Democratie alleen staat. Zorgpunt: ,,Onze fractie wordt steeds ouder. Er moeten jongeren bij.’’