Volledig scherm
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout geeft een reactie in het Europees Parlement tijdens de uitslagenavond © ANP

Eickhout ziet groene golf in Europa

Bas Eickhout (GroenLinks) is zeer te spreken over de score van de groene partijen in Europa tot nu toe. 

,,Het gaat richting de 70 zetels, terwijl we nu op 50 zitten. Dat geeft ons heel veel extra kracht in het parlement”, zei de lijsttrekker van de Europese Groenen zondagavond na de eerste exitpolls. Hij bespeurt ‘een groene golf’.

Die Grünen kregen in Duitsland de stem van ruim een op de vijf kiezers. “Ongelofelijk groot”, aldus Eickhout. Zijn medelijsttrekker uit Duitsland reageerde euforisch en bedankte alle kiezers.

In Oostenrijk zijn de groenen ondanks een grote crisis weer helemaal terug, vervolgde Eickhout. ,,In Ierland zijn we de grootste in Dublin, en in Nederland hebben we het ook goed gedaan.” GroenLinks stijgt in de exitpoll van 2 naar 3 zetels.

Op het gebied van klimaat, sociaal beleid en democratie zal Europa echt beter moeten, zegt de politicus. ,,Iedereen ziet dat nu rekening moet worden gehouden met de groenen. Dat is heel goed nieuws.”

  1. Grapperhaus en OM: Reis naar Thailand om uitlevering coffeeshopbaas wél in goed overleg

    Grapper­haus en OM: Reis naar Thailand om uitleve­ring coffeeshop­baas wél in goed overleg

    Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreekt tegen dat het Openbaar Ministerie ontstemd is over zijn reis naar Thailand. Ook het OM zelf zegt, in tegenstelling tot wat sommige media beweren, niet ontstemd te zijn over de voorgenomen reis om de aldaar gedetineerde coffeeshopbaas Johan van Laarhoven terug naar Nederland te halen, maar juist te hebben geholpen met de voorbereiding van het bezoek.