Ervaren Tjeenk Willink moet als informateur herstart verkenning begeleiden: ‘morgen meer’
Herman Tjeenk Willink (79) gaat als informateur de nieuwe coalitie helpen verkennen. Op verzoek van de zeventien partijleiders is hij vandaag gestart in zijn nieuwe rol. Vanavond had hij zijn eerste overleg met Kamervoorzitter Arib.
Delen per e-mail
Na afloop wilde de ‘beroeps-informateur’ weinig kwijt aan de pers. ,,Morgen aan het einde van de middag weet ik meer. Morgen is eerst voor de keuze van een nieuwe Kamervoorzitter.” Wat hij urenlang besprak met Arib? ,,Ik wilde even weten wat de situatie was, eerste gedachtes bespreken over de mogelijkheden en dergelijke.”
De ervaren informateur vliegt in op verzoek van een fors deel van de Tweede Kamer. In de Rooksalon van het parlement bogen de fractieleiders zich vanochtend over de profielschets voor de nieuwe informateur, die het formatieproces vlot moet trekken. Daar kwam dus Tjeenk Willink (79) uit de bus. De minister van Staat was eerder al informateur in 1994, 2010 en 2017. Zoals vaker wordt hij aangezocht als het muurvast lijkt te zitten in een formatie. Zijn aanstelling werd vanmiddag bekrachtigd na een debat in de Tweede Kamer, hij zal binnen drie weken verslag uitbrengen.
In het debat zei VVD-leider Mark Rutte ‘het vertrouwen te willen terugwinnnen’. ,,De komende weken zal dat mijn streven zijn.” Dat hij zelf een sta in de weg is geworden van een nieuw kabinet, ontkent Rutte: ,,Een formatie gaat eerst over de inhoud. Aan het eind van de formatie praat je over de personen. En volgens mij besluiten partijen zelf wie ze naar voren schuiven. Maar dat speelt allemaal pas aan het einde.”
Van belang is nu ook of partijen in zee willen met de VVD zolang Mark Rutte daar leider van is.
D66-leider Sigrid Kaag zei dat de formatie nu weer vanaf een ‘nulpunt’ begint. ,,Ik heb opgeroepen tot bezinning. We hebben nu ook een informateur nodig die gaat helpen het vertrouwen te herstellen.” Of zij nog in een kabinet wil waar Mark Rutte deel van uitmaakt? ,,Als u vraagt ‘sluit u Rutte uit?', dan zeg ik: dit is niet het moment te antwoorden op de vraag. We dienen het land niet door alleen maar over de poppetjes te spreken. We gaan dit zorgvuldig doen.”
Sleutelpartij CDA is terughoudend, maar gooit de deur niet helemaal dicht. ,,Het is van belang dat we even afkoelen. Dat we tijd en rust nemen,” aldus CDA-leider Wopke Hoekstra kort voor het debat. Of hij in een kabinet zou kunnen met Rutte? ,,Wij zijn niet aan zet. Mensen moeten even stoppen met kakelen.”
Na afloop van het overleg van fractieleiders sloot GroenLinks-leider Jesse Klaver samenwerking niet uit. ,,Het is aan de VVD nu. Wij hebben gezegd dat er een nieuwe politieke cultuur nodig is en dat we geen vertrouwen hebben dat Rutte daarvoor de man is. Meer zeg ik nu ook niet.”
Bekijk hieronder de reacties van enkele Kamerleden.
PVV-leider Geert Wilders wil liever helemaal nieuwe verkiezingen, maar volgens hemzelf is ‘daar waarschijnlijk geen steun voor in de Tweede Kamer'.
PvdA-leider Lilianne Ploumen wilde niet zeggen of ze nog in een kabinet wil met Rutte. ,,We hebben de motie van wantrouwen gesteund, als het aan ons lag was Rutte nu geen premier meer. Maar het is nu niet aan ons om het voortouw te nemen: we zien het wel.”
Ook CDA-leider Wopke Hoekstra hield zich op de vlakte.
Sinds een notitie van het eerste verkennersduo uitlekte waarin de naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt werd genoemd, zit het proces muurvast.
Uit de notitie bleek dat premier Mark Rutte in zijn gesprek met de verkenners toch over Omtzigt had gesproken, volgens critici leek het erop dat Rutte het kritische Kamerlid wilde wegpromoveren. Rutte ontkende in eerste instantie over Omtzigt te hebben gesproken, maar toen alle gespreksverslagen en andere papieren van de verkenners vorige week boven tafel kwamen, moest hij erkennen dat hij Omtzigt wel ter sprake had gebracht.
Maar gelogen had hij niet, bezwoer de premier vorige week in een marathondebat in de Tweede Kamer. Hij had er geen herinnering aan, een uitleg die op weinig begrip of geloof in het parlement kon rekenen. De premier overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen, maar zelfs zijn partners uit het huidige, demissionaire kabinet, CDA en D66, waren zeer kritisch.
Segers
Zij dienden samen een motie van afkeuring in. Gert-Jan Segers, de leider van de vierde coalitiepartner ChristenUnie, liet afgelopen weekend weten niet te willen deelnemen aan een nieuw kabinet met de VVD indien dat door Rutte zou worden geleid. Verkenners Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) werden vervangen door ministers Wouter Koolmees (D66) en Tamara van Ark (VVD). De Kamer besloot hen vorige week aan de kant te zetten, omdat ze in de ogen van het parlement te dicht op de politiek zitten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Na een negatieve sneltest naar museum of dierentuin? Dat kan deze maand
Met een negatief sneltestbewijs op zak kunnen Nederlanders nog deze maand naar dierentuinen, pretparken, musea, theaters of de Keukenhof. Bij wijze van uitzondering openen locaties verspreid over het hele land tijdens de lockdown een dag of een paar dagen hun deuren. Ook is publiek mondjesmaat welkom bij sportwedstrijden. -
PREMIUMANALYSE CORONADEBAT
Het OMT adviseert, het kabinet beslist, de Kamer kijkt toe
Het kabinetsbeleid rond vaccineren en versoepelen krijgt felle kritiek in het parlement, maar weinig partijen sleutelen werkelijk aan de fundamenten van het coronabeleid. Eerst moet die derde golf dalen. -
VIDEO
Vera Bergkamp (D66) verslaat Arib en is nieuwe Kamervoorzitter: ‘Dit is de Champions League’
D66-Kamerlid Vera Bergkamp (49) is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Ze won in één stemronde van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) en PVV’er Martin Bosma. Volgens Bergkamp is het Kamervoorzitterschap de ‘Champions League’. -
PREMIUMinterview
Mag Aboutaleb kabinet weigeren te volgen? 'Wet wijst burgemeester aan als autoriteit'
Terwijl het kabinet terrassen gesloten wil houden, pleiten burgemeesters vurig voor heropening omdat zij vrezen dat parken anders volstromen. Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt dat het anders ‘niet meer te handhaven is’. Maar mag hij weigeren de regels van het kabinet te volgen? -
Regering nog in gesprek met Brussel over steun KLM
De Nederlandse regering is nog steeds in gesprek met de Europese Commissie over de voorwaarden voor verdere staatssteun aan KLM. Dat bevestigt het ministerie van Financiën. Zondag werd bekend dat de Franse regering al wel een akkoord heeft bereikt over een door de staat gesteund herfinancieringspakket om Air France door de coronacrisis te helpen.
-
PREMIUM
Teeven: ‘Als Kaag denkt te kunnen regeren met 7 linkse partijtjes moet ze dat maar lekker gaan doen’
Ja, Mark Rutte is wéér beschadigd. Ja, de formatie wordt lastig. Maar de VVD-leider is zeker geen sta-in-de-weg geworden bij de formatie, vinden ze binnen zijn eigen partij. ,,Juist niet”, zegt prominent Neelie Kroes bijvoorbeeld. -
Tjeenk Willink neemt de tijd: de informateur wil wéér alle fractieleiders spreken
Informateur Herman Tjeenk Willink wil volgende week opnieuw alle partijleiders spreken in de Stadhouderskamer. De ‘beroepsinformateur’ neemt nu de tijd om gevoerde gesprekken te laten bezinken. -
PREMIUM
Slotsom ‘bezinningsweekeinde’: D66 en CDA sluiten Rutte (nog) niet uit, ChristenUnie en SP doen dat wel
Het is een bende in Den Haag, ook na wat een paasweekeinde vol bezinning had moeten zijn. Een nieuwe informateur moet de formatie – heel langzaam, is de verwachting – vlot trekken. Wat zijn de opties?