Evaluatie leenstelsel: geen ‘leenangst’ bij studenten, middeninkomens hardst geraakt
videoStudenten gaan niet minder vaak studeren omdat ze hun studiefinanciering moeten lenen. Wel moeten ouders met een middeninkomen relatief meer bijdragen aan de studie van hun kinderen. Dat zou gerepareerd kunnen worden door de aanvullende beurs te verruimen.
Delen per e-mail
Dat staat in een langverwachte evaluatie van het leenstelsel die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Daaruit blijkt ook dat studenten – zoals verwacht – vaker en meer lenen, maar dat de studielening geen te hoge drempel blijkt om te gaan studeren. Wel is de veel lagere doorstroming van mbo’ers naar het hbo volgens Onderwijs minister Ingrid van Engelshoven ‘een zorgpunt’.
De oorzaken daarvan worden nog onderzocht. Maar in de evaluatie wordt al geopperd om mbo’ers langer de tijd te geven om te kijken of een studie op een hogeschool iets voor hen is. Nu moeten zij dat vóór 1 februari beslissen om te voorkomen dat ze hun studielening moeten terugbetalen. Die deadline zou naar het einde van het studiejaar verplaatst kunnen worden.
Volgende kabinetsperiode
In de Tweede Kamer is er al langer geen meerderheid meer voor het in 2015 ingevoerde leenstelsel, nadat initiatiefnemers GroenLinks en PvdA zich vorig jaar van de studieleningen afkeerden. Drie van de vier coalitiepartijen willen de basisbeurs terug of het leenstelsel aanpassen, maar pas in de volgende kabinetsperiode. Ook leenstelselvoorstander VVD wil vanwege de evaluatie ‘de komende periode goed bekijken’ wat er beter kan.
D66 komt nu al met een plan om het leenstelsel aan te passen. De coalitiepartij wil studenten maandelijks 300 euro geven. Dat bedrag komt in plaats van de zorgtoeslag en de huurtoeslag en wordt via de belastingen uitgekeerd. Het leenstelsel zelf laat D66 ongemoeid, maar doordat alle studenten een ‘basisbudget’ krijgen, hoeven zij niet of veel minder te lenen, is de gedachte. Voor leenstelseltegenstander CDA is dat onbespreekbaar, omdat D66 het stelsel zelf níét ter discussie stelt.
‘Basisbudget’
Het is jammer dat het kabinet geen aanstalten maakt om dit zichtbare gat in het systeem op te vullen
Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte gaan alle studenten erop vooruit als een ‘basisbudget’ in plaats komt van de huidige toeslagen. Een student kan dit jaar maximaal 104 euro zorgtoeslag krijgen. Een student die op kamers woont heeft doorgaans geen recht op huurtoeslag (alleen studenten die een zelfstandige woning huren, kunnen aanspraak maken op huurtoeslag, die maximaal 368 euro bedraagt).
Daarbij wil D66 meer studenten een aanvullende beurs geven door de inkomensgrens voor ouders op te rekken van 49.000 euro tot 70.000 euro. ,,Daarmee komen zes van de tien studenten daarvoor in aanmerking”, aldus D66-Kamerlid Jan Paternotte. De aanvullende beurs is zo’n 400 euro per maand en is een gift. De PvdA wil dat studenten van ouders die tot 100.000 euro verdienen aanspraak kunnen maken op de aanvullende beurs.
Om de prestatiedruk van studenten te verlichten, wil Paternotte bovendien dat de aanvullende beurs en de ov-studentenkaart niet pas na het behalen van hun diploma worden omgezet in een gift. ,,Doe dat na het behalen van je studiejaar of nadat je twee derde van je studiepunten binnen hebt.”
Minder ouderbijdrage
Studentenorganisatie ISO vindt dat Van Engelshoven de problemen met de middeninkomens negeert. Uit een eerdere studie bleek al dat deze groep studenten per jaar 700 tot 1200 euro minder aan ouderbijdrage en aanvullende beurs krijgen dan hun medestudenten. Van de studenten uit middeninkomengezinnen krijgt 8 procent helemaal geen financiële steun van hun ouders. ,,Het is jammer dat het kabinet geen aanstalten maakt om dit zichtbare gat in het systeem op te vullen, nu zo duidelijk is dat daar het grootste probleem ligt”, zegt voorzitter Dahran Çoban.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is vooral bezorgd over de hoge schulden waarmee studenten na hun afstuderen achterblijven. De helft van de studenten moet na de studie 20.000 euro terugbetalen, de andere heeft na de studie meer dan 40.000 euro schuld. ,,Het wordt nu pijnlijk zichtbaar dat het leenstelsel leidt tot torenhoge studieschulden”, zegt voorzitter Lyle Muns. ,,De coronacrisis verergert deze situatie alleen maar.”
Bekijk hieronder onze populairste video’s.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Coalitie-Y moet leenstelsel omverwerpen – straks, niet nu
Nu de PvdA zich tegen het eigen leenstelsel keert, is de politieke steun voor de studieleningen nihil. Toch gaat het naar verwachting pas in volgende formatie van tafel. ,,We moeten geduld hebben.’’ -
PREMIUMVideo
SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij: ‘Abortus is niet de mannen tegenover de vrouwen’
Van alle partijen heeft de orthodox-christelijke SGP misschien wel de meeste contraire standpunten. Toch zag lijsttrekker Kees van der Staaij de invloed van zijn partij de afgelopen jaren groeien. Al flirtten sommige partijleden ook met Forum voor Democratie. ‘Partijen die als een wonderboom omhoog schieten, zie je vaak weer omvallen.’ -
Minister Dekker: ‘Vonnis avondklok niet zo fraai’
,,Dat is natuurlijk niet zo fraai’’, zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) op het vonnis van de rechtbank in Den Haag dat de avondklok per direct van tafel moet. ,,Zoiets moet juridisch goed in elkaar zitten. Kennelijk is daar vandaag een uitspraak over gedaan, daar gaan we zo nog naar kijken.’’ -
video
Kamermeerderheid wil leenstelsel snel aanpassen
Een ruime Kamermeerderheid wil het leenstelsel voor studenten op korte termijn aanpassen. D66 sluit zich daarom aan bij het initiatief van het CDA om in een werkgroep te bekijken wat er nog deze kabinetsperiode anders kan. -
PREMIUM
Een pandemie vraagt om wetten waar nooit iemand over nadacht
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: en wéér tikte een rechter de overheid op de vingers.
-
Kamer komt terug van reces voor debat over avondklok
De Tweede Kamer komt waarschijnlijk morgen terug van reces om te debatteren over de avondklok. Ook de Eerste Kamer is gevraagd snel bijeen te komen, bronnen denken dat dit vrijdag wordt. -
video
Eerste Kamer akkoord met spoedwet, avondklok blijft
De Eerste Kamer heeft vanavond, met een ruime meerderheid, ingestemd met de spoedwet die de nieuwe juridische basis moet vormen voor de avondklok. Na een urenlang debat kwam zo een einde aan een dag waar het in Den Haag op twee plekken (weer) over de avondklok ging. -
Kieswijzer
Kieswijzer, hulp bij keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen
De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 15, 16 en 17 maart 2021. Om de keuze makkelijker te maken legden we dertig stellingen voor aan achttien lijsttrekkers. Ontdek hier met welke lijsttrekker jouw mening het meest overeenkomt.