GroenLinks-Kamerlid vertrekt uit onvrede over links blok met PvdA: ‘Dit is kiezersbedrog’
GroenLinks-Kamerlid Bart Snels stapt uit het parlement vanwege de verregaande samenwerking met de PvdA. De financieel woordvoerder is tegen het linkse blok, maar vond geen gehoor bij partijgenoten. Hij geeft zijn zetel terug. Zijn vertrek is een gevoelige tik voor partijleider Klaver.
Snels heeft zijn vertrek zojuist bekendgemaakt via Twitter. Sinds de zomer houden GroenLinks en PvdA elkaar stevig vast, de partijen werken innig samen, gingen samen de pre-formatiegesprekken in en weigerden zonder de ander te starten met coalitieonderhandelingen.
Dat zint Snels niet. Zo mist GroenLinks de kans om de klimaat-agenda uit te voeren, ook ziet het Kamerlid niet in wat zijn partij te zoeken heeft bij de PvdA, een partij ‘in crisis’. ,,Het is me niet duidelijk waar de PvdA voor staat en de opportunistische stijl van politiek bedrijven spreekt me niet aan. GroenLinks is de partij van de toekomst.”
Ook baalt hij ervan dat zijn GroenLinks niet solo een poging waagde om een coalitie te vormen met VVD, D66 en CDA. ,,Ik betreur het dat we op landelijk niveau niet doen wat lokale GroenLinksers wel doen: verantwoordelijkheid nemen. Dat moet nu gebeuren.”
Snels kwam intern blijkbaar in het nauw, voelde zich weinig gehoord en ziet uiteindelijk geen andere uitweg dan de uitgang, zo schrijft hij. ,,De kiezers stemden op GroenLinks, nu er zo samengewerkt wordt met de PvdA zie ik dat als kiezersbedrog (...) Bij mijn GroenLinks-mandaat past niet dat ik afhankelijk wordt gemaakt van stijl en stemgedrag van de PvdA. Daarom treed ik af.” Oud-Kamerlid Suzanne Kröger komt nu als eerste in aanmerking om Snels op te volgen.
Klaver
Partijleider Jesse Klaver bedankt het Kamerlid voor de bewezen diensten, maar het vertrekt is een gevoelige tik voor diens partijleiderschap. Klaver klonk zich -nog voor de verkiezingen vast aan de PvdA- terwijl dat de twee partijen uiteindelijk buitenspel zette in de formatie. Snels geeft dit dus ook op als voornaamste reden van zijn vertrek.
Het vertolkt de mogelijk bredere teleurstelling binnen de partij dat GroenLinks nu, net als in 2017, buiten de boot valt als het gaat om regeringsdeelname. Destijds was het de migratiekoers van het beoogde nieuwe kabinet, maar nu dus de tactische keuze van Klaver om een samenwerking met de PvdA op te zetten. En, zo schrijft Snels: ,,In 2006 lieten we ChristenUnie voorgaan.”
D66
In het verleden maakte Snels er geen geheim van dat hij tot de politieke vleugel van GroenLinks behoorde die vurig pleitte voor samenwerking met D66, een partij waar hij een verleden heeft. In 2011 al stelde hij voor dat die partij met GroenLinks zou moeten samenwerken om ‘het vastzittende oude politieke midden te vernieuwen’. Hij stelde toen al voor, bijvoorbeeld, om het ontslagrecht te versoepelen, iets waar de PvdA mordicus tegen was. Snels werkte daarna ook samen met D66-leider Alexander Pechtold, in de campagne voor de verkiezingen in 2012 - en hij was de auteur van diens boek ‘Henk, Ingrid & Alexander’ waarvoor Pechtold in gesprek ging met PVV-stemmers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
Verdachte verplicht naar rechtszaak laten komen, blijkt (te) duur: niet 5 maar ruim 23 miljoen euro
De Tweede Kamer wilde dat verdachten verplicht aanwezig zouden zijn bij hun strafzaken en de uitspraak, maar een plan daarvoor is uitgesteld: het blijkt onder meer te duur te zijn. -
Nieuwe ouders raken 2500 euro belastingvoordeel kwijt, terwijl kinderopvang nog niet gratis is
Het kabinetsbesluit om de kinderopvang pas in 2027 bijna gratis te maken treft nieuwe ouders in 2025 en 2026 waarschijnlijk flink in de portemonnee. Het kabinet is weliswaar van plan als compensatie de kinderopvangtoeslag in die jaren wat te verhogen, maar in de tussentijd wordt een zeer lucratief belastingvoordeel voor nieuwe ouders zonder vertraging al in 2025 afgeschaft. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM4
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUM'gokbaas' van het land
Jackpot voor de Staat: 123 miljoen euro winst op gokken, maar verslaving groot probleem
-
-
-
Update3
D66-leider Kaag onderbreekt speech na geroep uit zaal op verhit congres over koningshuis
D66-leden hebben na een verhit debat gestemd voor behoud van het koningshuis. De Jonge Democraten, de jongerentak van D66, had opgeroepen de monarchie af te schaffen. Ook oud-partijleider Alexander Pechtold vindt het koningschap ‘niet meer houdbaar’. Het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. De gemoederen liepen hoog op in het debat over het Koningshuis. Tijdens de speech van partijleider Sigrid Kaag onderbreekt zij haar verhaal als er iemand door de zaal begint te roepen. -
Met video's
Defensie-experts weten één ding zeker: lessen F-16 vliegen beginnen met extra les Engelse taal
Nederland en Denemarken gaan samen Oekraïense jachtvliegers omscholen naar de F-16. Hoe dat straks precies gaat, is nog niet duidelijk, maar defensie-experts weten één ding zeker: de lessen beginnen ongetwijfeld met een extra les Engelse taal.