GroenLinksers boos over negeren basisinkomen: ‘Partijbestuur handelt ondemocratisch’
Een groep GroenLinksers is boos op de partijtop. Een motie over het basisinkomen, die op het partijcongres in juni vorig jaar door 96 procent van de leden werd aangenomen, is volgens hen ‘totaal genegeerd’. De groep wil op het partijcongres van zaterdag een motie van treurnis indienen.
Delen per e-mail
De indiener, Kevin van der Vliet, verwijt het partijbestuur en de verkiezingsprogrammacommissie ‘weinig respect te hebben voor de interne partijdemocratie’. ,,GroenLinks heeft grote ambities, wil meeregeren. Daarvoor moet de partijdemocratie wijken.”
Op het partijcongres van vorig jaar stelde de denktank basisinkomen van de partij een variant van het basisinkomen voor – een vast bedrag, vrij te besteden, voor iedereen – waarbij alleen de 20 procent hoogste inkomens geen geld ontvangt. Per motie werd de fractie in de Tweede Kamer opgedragen dat plan door te laten rekenen door het Centraal Planbureau (CPB).
Uitgevoerd
,,Maar de fractie heeft er niets mee gedaan”, zegt oud-Europarlementariër Alexander de Roo, vicevoorzitter van de denktank. ,,Een motie moet wel uitgevoerd worden.” Dat is ook ‘gewoon gebeurd’, stelt een woordvoerder van het partijbureau. ,,Ik weet niet beter dan dat wij daarmee naar het CPB zijn gegaan.”
Maar volgens De Roo heeft de fractie niet zijn voorstel, maar een compleet andere variant van het basisinkomen ingediend bij het CPB. In die variant zouden de laagste inkomens erop achteruitgaan, terwijl De Roo stelt dat in zijn plan de meeste mensen er juist op vooruitgaan. Daarmee worden de leden ‘misleid’, valt te lezen in de motie van treurnis.
Klimaat
De Roo, die in 1990 aan de wieg stond van GroenLinks en zich al decennia sterk maakt voor de invoering van een basisinkomen, trok aan de bel bij de partij om te vragen wat er met de motie van zijn denktank is gebeurd, maar dat wordt ‘genegeerd’. ,,Hiermee zou de partij zich kunnen onderscheiden op sociaaleconomisch vlak. Anders blijven we de partij van het klimaat.”
De GroenLinks-woordvoerder stelt dat de partij gekozen heeft voor een andere vorm van basisinkomen, met een inkomensaanvulling via de belastingen. ,,De denktank basisinkomen heeft een andere mening, en dat is hun goed recht. We zullen morgen op het congres zien of de werkgroep representatief is voor de hele partij.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Van Dissel: zo’n 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door lockdown en avondklok
Het kabinet heeft ongeveer 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door de instelling van een avondklok, de bezoekbeperking tot één persoon en de lockdown. Dat staat in een presentatie van RIVM-directeur Jaap van Dissel aan de Tweede Kamer. -
D66-prominent vrijgepleit van seksuele intimidatie, maar wel meer klachten binnen partij
Een prominent D66-partijlid heeft zich niet schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie. Daarvoor is geen bewijs gevonden, zo meldt het bureau dat de anonieme aantijgingen aan het adres van de D66’er onderzocht. Wel hebben zich meerdere D66’ers gemeld die zich in het verleden onveilig hebben gevoeld. -
PREMIUMVerkiezingen
Esther Ouwehand: ‘Als Rutte het aantal dieren met 50 procent wil verlagen, wil ik praten’
De Partij voor de Dieren wil best met de VVD in een coalitie stappen, zegt lijsttrekker Esther Ouwehand. ,,Als Rutte bereid is om het aantal dieren met 50 procent te verlagen, zeg ik: dat is een mooi begin, laten we praten.’’ -
VIDEO
Ouwehand: ‘Nu we opgesloten zitten door corona gaan mensen anders naar dierentuinen kijken’
Lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren denkt dat Nederlanders door corona anders naar dierentuinen zullen kijken. ,,Door corona hebben mensen gemerkt dat het vervelend is om opgesloten te zitten”, zei ze vanmiddag tijdens De Lijsttrekkers. -
PREMIUM
Kamerlid en wethouder geweest, maar met deze functie kan Loes Ypma écht wat betekenen voor de kinderopvang
Na bijna anderhalf jaar bijkomen en bezinnen, is Loes Ypma (41) weer terug van weggeweest. De Woerdense, die Tweede Kamerlid en wethouder was, is de kersverse voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). ,,Ik denk dat ik daar meer kan betekenen dan in de politiek.”
-
Arib: Het door de Kamer ‘jassen’ van wetten draagt bij aan slechtere dienstverlening
Kamervoorzitter Khadija Arib erkent dat de Tweede Kamer zelf er mede debet aan is dat de dienstverlening aan burgers tekortschiet. Toch slaakt ze ook een hartenkreet: er worden te veel wetten onder grote tijdsdruk door het parlement gejaagd, zonder dat de Kamer daar goed naar kan kijken. -
Kieswijzer
Kieswijzer, hulp bij keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen
De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 15, 16 en 17 maart 2021. Om de keuze makkelijker te maken legden we dertig stellingen voor aan achttien lijsttrekkers. Ontdek hier met welke lijsttrekker jouw mening het meest overeenkomt. -
GroenLinks wil verregaande samenwerking met linkse partijen en D66
GroenLinks moet bij de komende verkiezingen nauw gaan samenwerken met PvdA, SP, PvdD en de huidige regeringspartij D66 door een stembusakkoord te sluiten. Ook moeten de partijen na de verkiezingen gezamenlijk de onderhandelingen voor een nieuw kabinet in gaan. Over dat voorstel wordt op het digitale congres van GroenLinks, aanstaande zaterdag, gestemd.