‘Grote zorgen’ over ambitieuze bouwplannen De Jonge: ‘Nu aan de slag’
De woningnood is groot, en het schiet maar niet op met de bouw. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil 900.000 huizen erbij vóór 2030. Nu al lijkt het erop dat die plannen niet gerealiseerd kunnen worden. Gas erop dus, vindt de Kamer.
De Kamer riep de minister op het matje. Henk Nijboer (PvdA) heeft ‘grote zorgen of het kabinet genoeg maatregelen neemt om de ambities te halen’. Minister de Jonge heeft volgens Nijboer ‘goede prioriteiten’ maar er moet meer gebeuren. Volgens Faissal Boulakjar (D66) moet de minister ‘nú aan de slag’. ,,Het kan niet wachten.” CDA-Kamerlid Jaco Geurts neemt het op voor partijgenoot De Jonge. Hij vindt het onterecht dat het debat de naam ‘Niet waarmaken van de woningbouwambities’ heeft gekregen, en heeft ‘alleen maar respect’.
De minister vindt het zelf ook belangrijk het debat te voeren want ‘de taak woningbouw is de afgelopen tijd veel groter geworden, maar de enorme tegenwind is ook fermer geworden’. ,,De woningnood is een probleem dat we het beste tien jaar geleden hadden kunnen oplossen, maar het tweede beste moment is nu.”
Tekst gaat verder onder de podcast
De tien plagen
Het loopt om meerdere redenen stroef in de bouwsector. In november gooide de Raad van State de bouwvrijstelling voor stikstofuitstoot de prullenbak in. Hierdoor lopen bouwvergunningen op zijn minst vertraging op, op zijn ergst worden ze helemaal niet meer verleend. Door personeelstekorten bij gemeenten duren de procedures ook nog eens erg lang.
Daarnaast zijn er te weinig mensen om de huizen te bouwen en is er in heel Europa een schreeuwend tekort aan bouwmaterialen. Die worden door de oorlog in Oekraïne ook nog eens alsmaar duurder. De kosten lopen hierdoor op, ook voor de koper, en dat schrikt af. Dure projecten worden geannuleerd juist nu de woningnood zo hoog is.
De Jonge vindt dat er te veel wordt gesproken over stikstof, terwijl volgens hem de hoge rente ‘de ergste van de tien plagen’ is. Deze stijgt harder dan de woningprijzen dalen, waardoor huizen ook niet betaalbaarder worden. Hij wordt hierin gesteund door ‘zijn’ CDA en de ChristenUnie, maar Laura Bromet (GroenLinks) vindt dat de minister er juist ‘te luchtig’ over doet. ,,Zijn hele agenda loopt stil als het stikstofprobleem niet wordt opgelost.”
Bouwen, bouwen, bouwen
Over een ding zijn nagenoeg alle partijen het eens: er moet meer gebouwd worden, en snel. Hoe, dat is nog de vraag. Zo komt D66 met een achtpuntenplan, dat vooral studenten en starters moet helpen een plekje te vinden. ‘De 1000 voetbalvelden aan lege kantoorruimtes’ moeten bijvoorbeeld beter benut worden, er moeten meer goedkope huizen gebouwd worden, en studentenwoningen moeten weer een prioriteit worden voor de minister.
Volgens de VVD moet er meer aan de rand van of buiten de steden gebouwd worden. Minister De Jonge onderstreept dit. ‘Een straatje erbij’ in dorpen is volgens hem belangrijk ‘zodat mensen in de dorpen kunnen blijven als ze dat willen’. Hij voegt toe dat dit geen heilige graal is. ,,Daar komen ook hoge investeringen in infrastructuur bij kijken.”
Uiteindelijk is er niet één oplossing aan te wijzen om het probleem op te lossen, concluderen zowel de Kamer als de minister. De Jonge: ,,Maar we kunnen wel hard werken.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMOnder politici
Van WOZ-aanslag tot parkeerbon: bezwaarmaak-industrie laat overheid finaal vastlopen
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
Rutte vraagt weer geduld voor oplossen toeslagenaffaire: ‘De frustratie is dat dit tijd kost’
Nu het compenseren van de slachtoffers van de toeslagenaffaire hapert, richt de woede van de Tweede Kamer zich op premier Mark Rutte. Die vraagt andermaal om geduld. ,,Niemand wil dit een dag langer laten duren dan nodig.’’ -
PREMIUMmet video
Strijd om pensioenpot van 1300 miljard nadert ontknoping: stemt Eerste Kamer voor kabinetsplan of tegen?
Na 15 jaar gesteggel nadert de discussie over een nieuw pensioenstelsel vanaf maandag zijn ontknoping in de Eerste Kamer, waar tegenstanders nog een allerlaatste poging doen om de wet om zeep te helpen. Critici hopen op een draai van het CDA. -
Nieuw probleem na stikstof: vervuild water dreigt het land op slot te zetten
Nederland dreigt verder op slot te gaan door de slechte waterkwaliteit. Net als door stikstof dreigt de landbouw en de bouw van huizen in de knel te komen door te vieze sloten en rivieren.
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Asieldiscussie in kabinet duurt nog ‘aantal weken’ voort
Het kabinet worstelt met het asielvraagstuk, maar het duurt nog zeker ‘een aantal weken’ voordat er een plan ligt om de hoge instroom aan te kunnen in de nabije toekomst. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na afloop van de ministerraad.Ter Apel