‘Hans Brusselmans’ van de SP lijkt wel heel erg op Frans Timmermans

De SP heeft vanmiddag vanwege de naderende Europese verkiezingen een spotje gelanceerd waarin een Brusselse machtspoliticus wordt neergezet die wel erg veel gelijkenissen vertoont met de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans.

In het spotje wordt een Europees politicus, Hans Brusselmans geheten, bij zijn kapitale villa afgezet door zijn chauffeur. Binnengekomen trekt de man zijn broek uit en gaat hij in zijn onderbroek bij de open haard zitten. Hij gooit dan een hele serie documenten in het vuur en lacht vervolgens duivels.

Boerenpummels

De stem in het filmpje zegt: ,,Groot, groter, grootst. Dat is het motto van Hans. Waarom zou je die boerenpummels zelf laten beslissen? Ook als de Fransen en de Nederlanders zijn Europese grondwet afwijzen, vindt Hans met zijn maatjes in Brussel steeds weer een manier om die alsnog door te duwen. Andere kaft, andere naam, dezelfde inhoud. Dat is Hans.’’

In een andere scène gaat Hans naar het toilet, maar heeft hij duidelijk moeite met plassen. Als de politicus de wc doortrekt, doet hij dat via een touwtje waaraan een trekpop hangt die Mark Rutte afbeeldt. Ook speelt hij met speelgoedtanks en slokt hij een oranje taart op, die Nederland moet symboliseren.

De Hans Brusselmans in het campagnespotje heeft precies hetzelfde postuur, dezelfde grijze baard en dezelfde bril op als Frans Timmermans, die nu campagne voert als lijsttrekker namens de centrumlinkse Europese sociaaldemocraten. Timmermans wil voorzitter worden van de Europese Commissie.

Vrolijk

Het spotje is vanmiddag voor het eerst getoond tijdens de zendtijd voor politieke partijen. SP-partijvoorzitter Ron Meyer reageert vrolijk als hem wordt gevraagd of hier een persiflage van Timmermans is neergezet. ,,Verrek, nu u het zo zegt. Nu zie ik het ook. Maar ja, die Brusselse bobo’s lijken allemaal op elkaar.’’

Op 23 mei kan Nederland stemmen voor de Europese verkiezingen.

Frans Timmermans (PvdA) is Eurocommissaris en lijsttrekker voor de socialisten bij de Europese verkiezingen
Volledig scherm
Frans Timmermans (PvdA) is Eurocommissaris en lijsttrekker voor de socialisten bij de Europese verkiezingen © AFP