Harde lijn tegen Polen krijgt steun van Tweede Kamer: 'Wie roept Polen tot de orde?’
De Tweede Kamer steunt een harde lijn tegen Polen nadat het Constitutionele Hof daar had bepaald dat het nationaal recht in sommige gevallen boven het Europees recht gaat. Daarmee wordt ingegaan tegen het fundament van de Europese Unie, zei Roelien Kamminga van de VVD.
Het liberale Kamerlid steunt net als andere partijen financiële sancties tegen de Poolse regering. Er moet geen geld van het coronaherstelfonds naar Warschau gaan, vindt Kamminga. Het demissionaire kabinet heeft ook al gezegd voorstander te zijn van financiële sancties.
De Europese Commissie moet volgens Tom van der Lee (GroenLinks) in deze zaak ‘zo hard mogelijk optreden’. Ook het CDA wil snel actie. ,,Als je deel uitmaakt van een club houd je je aan de regels van die club”, verklaarde Mustafa Amhaouch. De CDA’er wil dat demissionair premier Mark Rutte het voortouw neemt in de EU in de strijd tegen Polen. ,,Wie gaat Polen eindelijk tot de orde roepen”, wilde Tunahan Kuzu (Denk) weten.
Lhbt-vrije zones
Europa-kritische partijen zien het anders. Volgens Jasper van Dijk (SP) moet de EU nadenken over een hervorming van de Unie waarbij meer ruimte komt voor lidstaten. Derk Jan Eppink van JA21 wees erop dat er meer landen zijn die hun eigen grondwet toetsen aan de EU-regels.
Afgelopen zondag gingen tienduizenden Polen de straat op om te demonstreren tegen de uitspraak van het Constitutionele Hof. De Poolse regering heeft al jaren een conflictueuze relatie met de Europese Commissie vanwege juridische hervormingen die de democratie en rechtsstaat volgens Brussel ondermijnen. Het dagelijks bestuur van de EU noemde de uitspraak van het Constitutioneel Hof ‘zeer zorgwekkend‘. Afgelopen zondag demonstreerden tienduizenden Polen tegen de regering en de anti-EU-uitspraken van de rechters. Ze willen dat hun land zich aan de Europese regels houdt. De Poolse regering benadrukt de EU niet te willen verlaten.
Loopgravenoorlog
Polen, maar ook Hongarije, is in een loopgravenoorlog verwikkeld met Brussel over wat het noemt bemoeienis met interne kwesties. Naleving van de principes van de rechtsstaat kan sinds begin dit jaar leiden tot korting op EU-subsidies. Hongarije en Polen willen dat de verordening waarin dit is vastgelegd nietig wordt verklaard door het Europees Hof van Justitie. Het hof in Luxemburg hield afgelopen maandag en dinsdag hoorzittingen over de koppeling tussen rechtsstaat en subsidies.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
Wiersma: Ook oud-medewerkers VVD vonden mijn horkerige gedrag onaangenaam en kwetsend
Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) trekt opnieuw het boetekleed aan voor zijn eerdere gedrag. Op Instagram meldt hij woensdagavond zich in het verleden niet alleen ‘als een hork te hebben gedragen’ tegen zijn ambtenaren, maar ook tegen toenmalige medewerkers van de VVD-fractie. -
Zelfs kind van 11 bedreigde Geert Wilders, PVV-leider vaker doelwit dan al zijn collega's samen
Politici worden onverminderd vaak bedreigd, blijkt uit cijfers van justitie. PVV-leider Geert Wilders is het voornaamste mikpunt, vooral vanuit Pakistan. -
Tegenslag Brussel
Polen legt bom onder eigen EU-lidmaatschap: nationaal recht boven Europees recht
Polen heeft een bom gelegd onder zijn eigen EU-lidmaatschap door formeel het Poolse recht boven het Europese te stellen. Landen die lid worden van de Unie tekenen voor het omgekeerde. -
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen?
-
Met video
Woedende oorlogsweduwen van tribune Tweede Kamer verwijderd: ‘Dit is een schandaal’
-
-
-
Geen bewijs voor ‘leugens’ topambtenaren toeslagenaffaire: ze worden niet vervolgd
Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot vervolging na aangiftes van meineed in de toeslagenverhoren. Drie personen zouden hebben gelogen door te zeggen dat zij niets wisten van een explosief memo. Maar volgens het OM hebben zij daarover ‘niet opzettelijk onjuist verklaard’. -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu?