Hele Kamer is woedend over aanslagen, maar daarna wil iedereen iets anders
VIDEODe woede over aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk deelt de hele Tweede Kamer. Zeker nu in ons land ook leraren ondergedoken zitten vanwege een islam-kritische cartoon. Maar over de oplossingen is het parlement diep verdeeld.
Delen per e-mail
Afschuwelijk. Laf. Weerzinwekkend. Misselijkmakend. In het verwerpen van de aanslag in Wenen of de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty is de Tweede Kamer eensgezind, in een debat over de vrijheid van meningsuiting. Zeker nu in Rotterdam een leraar moest onderduiken, omdat hij ook een islam-kritische cartoon toonde in de klas.
Maar daar houdt de eendracht dan ook wel op. Voor de ‘oplossingen’ of plannen rond (moslim)terreur en hoe ver de vrijheid van meningsuiting mag gaan, is het parlement diep verdeeld.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Verdeeld
PVV-leider Geert Wilders wil sluiting van alle moskeeën, maar daarvoor is geen meerderheid in de Tweede Kamer. Regeringspartijen ChristenUnie en CDA willen dat moslims zich explicieter uitspreken tegen aanslagen, maar coalitiepartner D66 vindt dat dit niet van ‘willekeurige moslims’ gevraagd mag worden. De PvdA wil de islamitische weekendscholen aan banden leggen, omdat de onderwijsinspectie nu geen zicht heeft als er radicaal ideologie gepredikt wordt. Maar dat plan verzandde eerder al in een ‘onderzoek’ ernaar door het kabinet, wat nog niet tot actie heeft geleid.
Het CDA wil het verheerlijken van geweld strafbaar stellen, maar D66 lijkt daar wel helemaal niets voor te voelen. En de VVD wil imams van buiten de EU weren, zodat zij geen ‘gif’ kunnen verspreiden in moskeeën, ‘waardoor moslims radicaliseren’. Maar ook dat heeft de regeringspartij na 5 jaar pleiten nog niet voor elkaar gekregen. Misschien ook omdat de ChristenUnie dan bang is dat ook een ‘rabbijn uit New York’ zou kunnen worden geweerd.
De SGP en PVV willen grensbewaking rond Nederland opschroeven, maar het kabinet wil zo lang mogelijk aan controle vasthouden aan de buitengrenzen van Europa. Wel zei premier Mark Rutte, in navolging van de Franse president Macron, er ‘wordt nagedacht’ over alternatieven als er aan de buitengrenzen geen goede controle is wie Europa binnenkomen. Toch, als landen hun eigen grenzen zouden gaan bewaken, betekent dat het einde van Schengen, weet ook de premier. D66 wees hem er vast op.
Ondertussen ligt tot ergernis van veel partijen nog geen wetgeving om geldstromen naar moskeeën en islamitische organisaties aan banden te leggen, als deze afkomstig is uit ‘onvrije landen’ als Saoedi-Arabië en Koeweit. Niet zelden blijkt overigens dat het kabinet tegen de grenzen van wetgeving aanloopt. Want, merkte Rutte op: ,,Stel dat we dat hier goed regelen. Maar het geld komt dan via Luxemburg? Wetgeving is niet eenvoudig.” Hij zegt nog te zoeken naar de ‘muizengaten’ om dit mogelijk te maken.
Woede
In sommige opzichten lijkt de verdeeldheid in de Tweede Kamer alleen maar te zijn vergroot. Dat blijkt wel uit de woede richting Denk-leider Farid Azarkan. Die beklaagde zich dat een groep moslims erop wordt aangekeken dat zij daags na de onthoofding van Paty een petitie aanbood aan het parlement om tot een verbod op godslastering, waaronder Mohammedcartoons te komen. ,,Ik begrijp niet dat daar zoveel kritiek op is, los van de timing’’, zei Azarkan. Dat schoot het CDA in het verkeerde keelgat. ,,Er is een leraar onthoofd. Dan een discussie voeren over godslastering, is ziek’’, brieste Madeleine van Toorenburg. Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wees Azarkan terecht. ,,Weet u wat u daarmee zegt? Die moordenaar had een punt.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMANGELA KIJKT TV
Waarom het probleem met vrije meningsuiting veel verder gaat dan de spotprent-affaire
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie. -
PREMIUMspotprenten
Waarom leiden spotprenten tot spanningen? ‘Ik gebruik vaak Zwarte Piet als vergelijking’
Veel Nederlandse moslims reageerden fel op Mohammed-cartoons in klassen. Waarom? ,,Ik gebruik vaak Zwarte Piet als vergelijking. Daarvan was ook lang niet duidelijk dat mensen zich er niet fijn bij voelden”, stelt Halil Karaaslan, diversiteitstrainer voor leraren. -
VIDEO
Wilders neemt het op voor Arib: ‘Ik vind het een smerig stuk’
Achter de schermen klinkt steeds meer stevige kritiek op Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, stelt RTL Nieuws na gesprekken met tien (oud-)politici en ambtelijk betrokkenen. PVV-leider Geert Wilders vindt het ‘een beetje laf’ dat de critici zich anoniem hebben geuit. ,,Ik vind het een smerig stuk naar haar toe.” -
Live in gesprek met Kees van der Staaij (SGP): stel nu je vraag
Vandaag komt SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij langs op onze redactie. Van 16 tot 17 uur gaat hij live in gesprek over de komende Tweede Kamerverkiezingen. En jij kunt meedoen! -
PREMIUMINTERVIEW
Omtzigt over plotse pauze: ‘Gesloopt door gebrek aan tegenmacht’
Het Enschedese CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt beet zich als een bezetene vast in drie affaires tegelijk en moet nu even een tandje terugschakelen. Het was allemaal te slopend, zegt hij na afronding van een nieuw boek met verbeterplannen voor de rechtsstaat. ,,Ik moet minder gaan werken, maar ik wil door.’’
-
Wilders doet aangifte om beschieten van zijn foto
Geert Wilders gaat aangifte doen vanwege een filmpje op Dumpert, waarop is te zien dat met een pistool meerdere malen wordt geschoten op een foto van hem. Een woordvoerder van de PVV-leider heeft dit laten weten. -
PREMIUM
Een pandemie vraagt om wetten waar nooit iemand over nadacht
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: en wéér tikte een rechter de overheid op de vingers. -
PREMIUM
Selfies met Baudet vanachter een plastic scherm: ‘Voor de duidelijkheid: ik ga mij niet laten vaccineren’
De coronasceptische Thierry Baudet is de enige lijsttrekker die dag na dag de straat op gaat in de verkiezingscampagne, zoals vandaag in Harderwijk. En passant trekt hij vast de betrouwbaarheid van de verkiezingen in twijfel.