Hulporganisaties schrijven brandbrief: ‘Premier Rutte moet leiding nemen in asielcrisis’
Premier Mark Rutte moet de leiding nemen om de problemen rond de asielopvang in ons land op te lossen. Die oproep doen vijf hulporganisaties in een brandbrief aan de premier.
‘We mogen niet langer accepteren dat kwetsbare mensen en kinderen buiten voor de deur van het aanmeldcentrum slapen’, schrijven Unicef, VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, het Rode Kruis en VluchtelingenWerk in de brief.
De vijf partijen wijzen op de penibele situatie bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel, waar de afgelopen weken meerdere malen mensen buiten moesten slapen omdat er niet genoeg plek was. Die beelden staan symbool voor de crisis in de asielopvang, vinden de organisaties. Premier Rutte zou de impasse moeten doorbreken, menen zij.
,,Nederland laat toe dat kwetsbare mensen en kinderen in mensonterende omstandigheden moeten verblijven. Ons land laat toe dat gevluchte kinderen nog meer beschadigd raken,” schrijven de vijf organisaties. Volgens hen is niet alleen de situatie, maar ook het ‘noodgedwongen langdurig verblijf in de crisisopvang en crisisnoodopvang’ schadelijk voor kwetsbare mensen en kinderen.
‘Probleem is oplosbaar’
Volgens de briefschrijvers is de crisis niet onoplosbaar. ,,De snelheid waarmee Nederland opvang wist te realiseren voor tienduizenden vluchtelingen uit Oekraïne, toont hoe groot en hartverwarmend onze daadkracht kan zijn”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van Unicef Nederland. ,,Het probleem is oplosbaar, maar niemand in de asielketen neemt de verantwoordelijkheid. Alle partijen wijzen naar elkaar.” Rutte zou boven die partijen moeten gaan staan en regie moeten nemen.
In de brief worden een aantal oplossingen aangedragen. Zo zou de wetgeving om gemeentes te verplichten asielzoekers op te vangen met spoed moeten worden ingevoerd. Kinderen en kwetsbare mensen zouden voorrang moeten krijgen en hun procedure in een geschikte omgeving moeten kunnen afwachten. Ook zou het registratieproces van asielzoekers en de informatievoorziening verbeterd moeten worden. Dit alles om ervoor te zorgen dat Nederland zijn wettelijke verplichtingen nakomt om adequate opvang te bieden aan vluchtelingen, besluiten de organisaties.
Gisteren werd bekend dat het kabinet overweegt om op korte termijn een tijdelijk tweede aanmeldcentrum te openen in een kazerne van het ministerie van Defensie. Dit om Ter Apel te ontlasten. Op de nieuwe locatie zouden asielzoekers niet alleen onderdak moeten vinden, maar ook hun asielprocedure al kunnen beginnen. Defensielocaties in Ede, Budel en Zeist worden genoemd als plekken die ‘zeer geschikt’ zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
podcast
De gascrisis is erger dan wordt voorgespiegeld en de VVD krijgt last van ‘Neelie-gate’
Hoe het kabinet ook sust: de gascrisis dreigt ons in enorme problemen te storten. Wie ook problemen heeft is Neelie Kroes, met haar heimelijke lobby voor Uber. Maar waarom is de VVD zo stil over de strapatsen van haar erelid? En wat staat het kabinet te wachten als de Kamer straks terugkeert van reces? -
PREMIUM
Zelf verweet premier Rutte zijn voorganger ook gebrek aan regie
Nu is het weer de asielcrisis waarbij premier Mark Rutte wordt verweten geen regie te nemen. Rutte ís niet de baas van het land, maar van hem wordt wel steeds vaker verwacht dat hij de baas spéélt. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm.
-
Kabinet verbiedt reclame voor online gokken op tv, abri's en voetbalshirts
Reclames van online gokbedrijven verdwijnen helemaal van radio, tv, bushokjes, reclamezuilen, sportvelden en uit voetbalstadions. Het kabinet wil met een verbod gokverslaving tegengaan. -
PREMIUMvissen met Jan
Minister wil meldpunt voor bedreigde wetenschappers: ‘Moeten er helaas actie op nemen’
Bedreigde wetenschappers moeten vanaf de herfst terechtkunnen bij het meldpunt wetenschapveilig.nl. Dat kondigt minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan in gesprek met deze site. -
PREMIUMreportage
Mahmod slaapt al elf dagen op de harde grond naast ingang azc Ter Apel: ‘Wat zijn wij: dieren?’
Een tentenkamp op de harde grond van Ter Apel vormt het wrange symbool van de Nederlandse asielcrisis. Er is niks: geen stroom, geen douche, geen hoop. ,,Wat zijn wij: dieren?”