Volledig scherm
Jean-Claude Juncker tijdens zijn State of the Union van vandaag © REUTERS

Juncker wil 10.000 EU-grenswachten om migratie te beperken

UpdateDe bewaking van de EU-buitengrenzen moet een taak worden van een echte Europese grenspolitie. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie stelde dat vandaag voor in zijn jaarlijkse beleidstoespraak.

Quote

We moeten meer een wereldspe­ler worden en meer eenheid tonen

Jean-Claude Juncker

De in 2016 opgerichte Europese grens- en kustwacht moet daarvoor in 2020 zijn uitgebouwd van 1500 tot 10.000 man, meer bevoegdheden krijgen en centraal worden aangestuurd. Zo moet het agentschap een grotere rol krijgen bij het inperken van de migratiestromen en het terugsturen van migranten naar hun land van herkomst.

Het voorstel is geen verrassing aangezien de EU-regeringsleiders er op een top in juni ruime steun aan gaven. Zij moeten er nog wel mee instemmen. De forse kosten, 1,3 miljard euro tot 2020 en 11,3 miljard in de periode 2021-2027, kunnen nog een obstakel vormen. Bovendien hebben lidstaten nu al moeite voldoende personeel, schepen, vliegtuigen en voertuigen te leveren. Daarvoor wil Brussel tot 2027 een bedrag van 2,2 miljard reserveren.

Tegelijkertijd moeten er meer mogelijkheden komen om legale migratie naar Europa mogelijk te maken, aldus Juncker. Hij wil daarnaast meer investeren in Afrika. Alleen ontwikkelingshulp volstaat niet en is vernederend voor Afrika, zei hij. ,,Geen liefdadigheid, maar een echt partnerschap.''

Eenheid

Naast zijn punt omtrent migratie pleitte Juncker voor meer eenheid in de EU. Als de Europese Unie met één stem spreekt kan zij haar wil opleggen aan anderen. ,,We moeten meer een wereldspeler worden en meer eenheid tonen.'' Als Europa zich beter bewust is van zijn politieke en soms ook militaire macht, kan het veel meer invloed uitoefenen, aldus de Luxemburger. Europa moet volgens hem het voortouw nemen op tal van terreinen, waaronder handel en defensie.

Juncker wil van de EU 'een unie maken die elke dag een beetje perfecter is'. We kunnen onze stabiliteit exporteren, aldus Juncker. Hij pleitte voor aansluiting van de Balkanlanden bij de EU. ,,Anders zullen andere landen onze buren inpalmen.''

Junckers termijn loopt volgend jaar af, maar hij wil nog geen definitieve balans opmaken. ,,Zover zijn we nog niet.''

Winter- of zomertijd?
Winter- of zomertijd afschaffen? Het was een kwestie waar de Europese Commissie zich al langer mee bezig hield, maar inmiddels zijn ze eruit: lidstaten mogen vanaf nu zelf bepalen of ze in de winter- of zomertijd willen leven. Het kabinet moet uiterlijk in maart volgend jaar aan Brussel melden of Nederland in 2019 overschakelt op permanente zomer- of wintertijd.

Toch lijkt het erop dat landen niet geheel vrij zijn in deze keuze. Om te voorkomen dat er te veel verschillende tijdzones komen doet de Europese Commissie een wetgevingsvoorstel. Deze wet moet zorgen dat buurlanden een mogelijke aanpassing onderling afstemmen.