Kaag geeft toe: 'We hebben het niet zien aankomen, we hebben dit verkeerd ingeschat’
VIDEOOpnieuw is er een Nederlands vliegtuig onderweg naar Afghanistan om te evacueren. Het kabinet erkent in het Kamerdebat dat de snelheid van de opmars van de taliban totaal onderschat is. ,,We zijn overvallen.”
Ook is Nederland nu wel van plan om meer Afghanen te helpen dan alleen de tolken.
Gisteren vertrok een eerste evacuatievlucht naar Afghanistan, maar dat vliegtuig kon niet landen door de chaos in Kaboel. Demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken (D66) erkende vanmiddag in het Kamerdebat dat het tempo van de opmars van de taliban zwaar onderschat is.
,,Het heeft de hele internationale gemeenschap verrast. Er heeft zich een ramp voltrokken. Onze verwachting was, dat is nu dus naïef gebleken, dat het Afghaanse leger meer weerstand zou kunnen of willen bieden. We hebben het niet zien aankomen, we hebben de situatie verkeerd ingeschat (...) Er vallen veel lessen te trekken. Dit is een dramatisch einde. Ik kijk er met een enorme somberheid naar. Ik ben bang dat alle verworvenheden in één keer worden weggevaagd.”
Al het Nederlandse ambassadepersoneel heeft Afghanistan gisteravond verlaten. Het was de bedoeling dat de tijdelijk zaakgelastigde zou worden vervangen door de ambassadeur, die elkaar om de zes weken afwisselen. Maar dat kon vanwege de veiligheidssituatie niet. Een tijdelijk ambassadeteam -inclusief ambassadeur en 62 militairen voor hun bescherming- is nu onderweg naar de regio. Zodra het mogelijk is landen ze in Kaboel.
Kaag spreekt tegen dat Nederlands ambassadepersoneel de Afghanen die voor de Nederlandse ambassade hebben gewerkt in de steek zou hebben gelaten.
Naar schatting zeker duizend Afghanen hebben recht op asiel
Tot dusver wilde het kabinet alleen lokale tolken helpen die de Nederlandse missies assisteerden, maar door de schrijnende situatie ter plekke wordt dat een ‘bredere groep’, zo beloofde demissionair minister Sigrid Kaag (D66). Ze noemde onder meer koks en beveiligers.
Aantallen kan het kabinet echter niet delen. ,,We kijken zeer welwillend naar individuele schrijnende gevallen”, zei ook staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) in het debat.
Het aantal Afghaanse tolken is wel scherper in beeld. Door Nederland zijn 273 tolkenpassen uitgereikt sinds de tijd dat de Nederlandse krijgsmacht actief was in de Afghaanse provincie Uruzgan. In totaal zijn nu al 111 tolken en hun gezinnen in Nederland, zei minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA). ,,Dat zijn ongeveer 500 mensen.” Nog eens 65 defensietolken mogen naar Nederland komen, plus 35 tolken die hebben gewerkt voor de politietrainingsmissie EUPOL. ,,Alles bij elkaar opgeteld zijn het 1.000 mensen die hier naartoe komen”, aldus Bijleveld. Ze benadrukte dat niet alle Afghanen die voor Nederland hebben getolkt naar Nederland willen komen. ,,Sommigen wilden naar andere landen, sommige willen Afghanistan niet verlaten.”
Nu de situatie in Afghanistan zo ‘dramatisch’ verslechtert, zal het kabinet dus wel meer lokaal personeel beschermen dan alleen de tolken. In de Kamer was al langer scherpe kritiek op de strenge selectiecriteria. Veel beveiligers, logistiek personeel en koks die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt kregen geen asielvergunning, maar dat wordt nu anders. ,,De situatie is zo verslechterd dat we nu spreken over een veel bredere groep mensen die in aanmerking moet komen”, zei Kaag. ,,Dat is een verandering van het kabinetsstandpunt, een verbreding. Koks, beveiligers: daar komt nog een verdere toelichting op.”
Compound ontruimd
Zondag werd het ambassadepersoneel plotseling van het bed gelicht door de Amerikanen. ,,De boodschap was ‘nu ontruimen’. Dat was midden in de nacht. ‘De compound wordt binnenkort overvallen door de taliban, ga nu naar de luchthaven’", zei Kaag, die wilde benadrukken dat de Nederlandse diplomaten geen andere keus hadden dan mee te gaan met de Amerikanen. ,,Zij konden alleen internationaal uitgezonden personeel meenemen.”
Het lokale, Afghaanse ambassadepersoneel wacht nu nog op hulp. Kaag hoopt dat de komende dagen nog een flink aantal mensen in veiligheid kan worden gebracht. ,,Zeker het lokale ambassadepersoneel. Zij hebben alles in het werk gesteld om het vertrek van de tolken mogelijk te maken.”
Vanuit Kaboel wordt straks geprobeerd om mensen te evacueren. Nederlanders en Afghaanse helpers - zoals tolken - buiten de hoofdstad kunnen lastig geholpen worden. ,,Wij hebben niet de middelen om mensen uit delen van Afghanistan te halen. Daar kampen alle landen mee. Zij die verder weg van Kaboel wonen moeten nog grotere risico's nemen om de luchthaven te bereiken, het is allemaal totaal onzeker.”
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Kijk hier onze video over het Afghanistan-debat
Bekijk hieronder onze video's over de situatie in Afghanistan
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meeste spaarders krijgen geld niet terug na spaartaks-debacle, zegt staatssecretaris Van Rij
Spaarders die te veel belasting hebben betaald over hun vermogen, maar die daartegen geen bezwaar hebben gemaakt, hoeven niet te rekenen op volledige compensatie van de overheid. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Marnix van Rij, zojuist in de Tweede Kamer. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Onderzoek mondkap-order Sywert weer vertraagd: voor de zomer niet klaar
Het accountantsonderzoek naar de mega-order mondkapjes van Sywert van Lienden is niet voor het zomerreces klaar. Dat meldt verantwoordelijk minister Conny Helder voor Langdurige Zorg (VVD) zojuist aan de Tweede Kamer. Deloitte heeft opnieuw langer de tijd nodig. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUMINTERVIEW
Nu 12 gevallen van apenpokken: is iedereen van 48 jaar en ouder veilig?
Een bijna vergeten virus verrast de wereld, Nederland telt nu twaalf gevallen van apenpokken. Dat worden er meer. Moeten we ons zorgen maken? En waarom vaccineren we nog niet? RIVM-viroloog Chantal Reusken legt uit.
-
Kamer: Arbeidsmigrant blijft welkom, wel verzet tegen komst Marokkanen en Tunesiërs
Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat arbeidsmigranten welkom moeten blijven in Nederland, mits hun woon- en werkomstandigheden verbeteren. Het Europese plan om ook nieuwe groepen migranten uit Marokko, Tunesië en Egypte hier te laten werken, stuit echter op grote weerstand. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
met video
Rutte in toespraak Oekraïens parlement: ‘Oekraïne kan rekenen op onwrikbare steun’
Premier Mark Rutte heeft vanmorgen op verzoek van Oekraïense president Zelenski via een liveverbinding het Oekraïense parlement in Kiev toegesproken. Dat deed hij in het geheim in verband met de veiligheid van zijn Oekraïense collega's.