Kabinet achter grondige vernieuwing Wetboek van Strafvordering
Het Wetboek van Strafvordering (WvS) - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - wordt flink vernieuwd en aangepast aan de huidige tijd. Er staan onder meer nieuwe bevoegdheden in voor opsporingsdiensten en ook de rechten van slachtoffers worden versterkt. De ministerraad is akkoord gegaan met een voorstel hiertoe van de ministers Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en Dilan Yeşilgöz (Justitie).
De herziening is nodig omdat het huidige wetboek al bijna honderd jaar oud is en niet goed aansluit op nieuwe vormen van criminaliteit, zoals ondermijning, cybercrime en andere technologische ontwikkelingen.
Het ministerie werkt samen met de politie, het Openbaar Ministerie, rechters en advocaten al bijna tien jaar aan de grondige vernieuwing.
Weerwind is ‘er trots op', zei hij na het kabinetsberaad. Het gaat volgens hem om de rechtsstaat en dat er een duidelijk antwoord wordt gegeven op criminaliteit. ,,Ik geloof dat het hele wetsontwerp 80 centimeter is, bijna een meter. Het geeft aan hoe complex en hoe ongelooflijk belangrijk het wetboek is.”
Toekomstbestendiger
Het oude wetboek is onoverzichtelijk geworden omdat er sinds 1926 zeker 150 wijzigingen zijn aangebracht. Ook waren allerlei belangrijke uitspraken van de Hoge Raad er nog niet in verwerkt. Het nieuwe wetboek is zoveel mogelijk toekomstbestendig geformuleerd, zodat er niet steeds aanpassingen nodig zijn bij nieuwe technologische ontwikkelingen. Ook staan er nieuwe voorschriften en procedures in, waardoor een strafzaak sneller kan worden doorlopen.
Volgens Weerwind geeft het nieuwe wetboek de strafrechtketen, ‘die het nu zwaar heeft’, een toegankelijk en duidelijk kader, waarmee ze aan de slag kunnen. Alle organisaties in de strafrechtsector krijgen te maken met de wijzigingen. De invoering zal dan ook jaren duren, zo is de verwachting. Zo moeten duizenden medewerkers bijgeschoold worden in de veranderingen en gewijzigde werkprocessen. Ook ICT-systemen moeten worden aangepast.
Versterkte positie slachtoffers
Behalve dat het nieuwe wetboek inspeelt op de actualiteit, benadrukt de minister ook de versterkte positie van de slachtoffers. Zo krijgen ze meer mogelijkheden om te klagen over een besluit om bijvoorbeeld geen opsporingsonderzoek in te stellen. Ook kunnen slachtoffers straks makkelijker stukken toevoegen aan het dossier en informatie eruithalen.
Voorzitter Henk Naves van de Raad voor de rechtspraak zegt dat het nieuwe wetboek toegankelijker is voor verdachten, slachtoffers en professionals. ,,Een belangrijk accent dat het nieuwe Wetboek van Strafvordering legt, is op de regievoering van de rechter. Meer sturing vanuit de rechter-commissaris gaat uiteindelijk leiden tot meer kwaliteit en naar verwachting meer snelheid”, zegt Naves.
Het voorstel zal zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer worden gestuurd.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week
De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend.Den Helder, Leeuwarden, Lelystad, Groningen, Almelo, Assen, Maastricht -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken?
-
PREMIUMOnder politici
Staatssecretaris geeft onthutsend inkijkje in hoe Den Haag functioneert
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: de tactiek van spiegeltjes en kraaltjes. -
-
-
Voormalig leider D663
Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. -
Met video
Groot feest bij ‘linkse wolk’, maar BBB uiteindelijk toch de grootste
De ‘linkse wolk’ viert een dag na de verkiezingen feest, maar de grootste zijn PvdA en GroenLinks samen niet geworden. Toch smaakt de rood-groene samenwerking naar meer.