Volledig scherm
Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid © ANP

Kabinet: Extra handen voor vreemdelingenpolitie

De politie krijgt er mensen bij voor de strijd tegen mensenhandel en asielfraude. Zo komen er onder meer extra ICT-specialisten, omdat mensenhandelaren steeds vaker gebruik maken van het internet en digitale middelen, schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de Tweede Kamer.

Quote

Er worden nog altijd te veel mensen slachtof­fer van mensenhan­del

Ankie Broekers-Knol

‘Mensenhandel mag niet lonen’, aldus Broekers-Knol, die benadrukt dat mensenhandel vooral een ‘haaldelict’ is, omdat concrete signalen en vervolgingskansen ‘moeilijk zichtbaar’ zijn. ‘Dat vraagt om een scherp beeld van de trends en ontwikkelingen op regionaal, landelijke en internationaal niveau. Daarnaast wordt steeds meer duidelijk dat de broedplaats van mensenhandel zich vooral ook voordoet in de digitale wereld.’

Naast ICT-specialisten komen er ook politiemensen bij die verstand hebben van financiën en inlichtingenwerk en komt er extra menskracht voor het identificeren en registreren van asielzoekers. Het gaat in totaal om 87 extra banen en kost per jaar 10 miljoen euro.

Broekers-Knol stelde aan het eind van de zomer nog dat de vreemdelingenpolitie het wel afkon met de 350 man personeel die zich nu met mensenhandel en migratiecriminaliteit bezighouden. Onder druk van coalitiepartner ChristenUnie en de PvdA, die in september met steun van de Kamer om extra mensen vroeg, gaat de staatssecretaris toch overstag. 

Ondanks de extra handen moet er volgens Broekers-Knol ‘nog veel gebeuren'. ‘Er worden nog altijd te veel mensen slachtoffer van mensenhandel. Nederland zet zich zowel nationaal als internationaal in om mensenhandel uit te bannen. Dat doen we door in te zetten op preventie, het verbeteren van de signalering door professionals en burgers, het aanpakken van de daders en het bieden van adequate zorg aan de slachtoffers.’