Kabinet: Geldstroom uit 'onvrij' land in kaart brengen
Het kabinet gaat met een wet komen om meer zicht te krijgen op geldstromen vanuit het buitenland naar onder meer moskeeën en salafistische instellingen. Hiermee moet 'onwenselijke' beïnvloeding worden voorkomen.
Al jaren worstelt Nederland ermee dat uit ‘onvrije’ landen donaties worden gedaan. Er is daar nu te weinig zicht op, terwijl het soms gaat om het financieren van ‘religieuze en levensbeschouwelijke organisaties', waarbij ‘onwenselijke invloed wordt gekocht’. Bij islamitische gebedshuizen was dit meermaals een probleem.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt al langer voor invloed uit het Midden-Oosten in Nederlandse moskeeën. In Utrecht kwam dat aan de orde bij een moskee.
En eerder was er ophef rond de financiering van de Blauwe Moskee in Amsterdam-Slotervaart. Voor de bouw kwam een gift van 1,3 miljoen euro uit Koeweit. Dit streng islamitische emiraat zou hiervoor geen zeggenschap in de moskee terugkrijgen, maar in 2013 werd ineens een topambtenaar van het Koeweitse ministerie van Religieuze Zaken de voorzitter van het bestuur van de Blauwe Moskee.
Donaties
De ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) gaan verkennen wat er mogelijk is om meer transparantie te krijgen en beïnvloeding tegen te gaan.
Eén van de mogelijkheden waaraan het kabinet denkt is om deze organisaties te verplichten inzicht te geven in ontvangen donaties. Dit hoeft in beginsel alleen te gelden voor grotere donaties waarmee invloed kan worden gekocht.
Minister Dekker spreekt de komende periode met experts en betrokkenen om de opties nader uit te werken. ,,Met een doeltreffende en praktisch toepasbare regeling kunnen we de herkomst van het geld snel in kaart brengen’’, aldus de minister.
Het streven is rond de zomer van 2018 met een conceptwetsvoorstel te komen. Daarbij moet wel opgemerkt: al sinds 2016 wordt er gestreefd naar maatregelen. Ook het toenmalige kabinet zette er op in, maar dit kwam nooit van de grond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMverkiezingen 2023
Verkiezingen tonnen duurder door nieuwe wetgeving: ‘Mensen, transport, papier, locaties, alles is duurder’
Drie sporthallen, meer dan honderd mensen. Dat zouden ingrediënten kunnen zijn voor veel rumoer. Hoe anders is dat vandaag, als op het gemeentelijk stembureau de uitgebrachte stemmen van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen gecontroleerd worden. Een kostbare, haast militaire operatie, maar in serene rust.Alphen aan den Rijn -
Gemeenten weigeren energietoeslag voor kabinet uit te voeren
De ruim 340 gemeenten in ons land weigeren om de energietoeslag voor lage inkomens nog langer voor het kabinet uit te voeren. De regeling trekt een te zware wissel op hun personeel, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Met video
Unicum: BBB als eerste partij ooit grootste in alle provincies geworden
De BoerBurgerBeweging (BBB) is in alle provincies de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij was in sommige provincies als Drenthe en Overijssel met afstand de grootste. In onder meer Utrecht en Noord-Holland won de partij het nipt van GroenLinks en de VVD. Ook in zeker dertien waterschappen werd de partij de grootste, meldt de Unie van Waterschappen. -
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken?
-
PREMIUMAnnie Schreijer-Pierik2
CDA-Europarlementariër: ‘Als Wopke weg moet, hebben we het wéér niet over de boeren’
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik staat vierkant achter Wopke Hoekstra, maar vindt dat Den Haag de verkiezingsoverwinning van BBB aan zichzelf te wijten heeft. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”