Kabinet is vooral alert op apenpokken bij mensen uit geboortejaar 1974 of later: zij zijn niet gevaccineerd
Het kabinet is alert op verdere verspreiding van het apenpokkenvirus, zeker bij mensen van 48 jaar en jonger. Zij zijn vroeger niet ingeënt tegen het pokkenvirus en mogelijk extra vatbaar voor een ernstiger verloop van de infectie. Om zicht te houden op het virus, bestempelt het kabinet de apenpokken als zogenoemde A-ziekte, al klinkt daarop kritiek in de Tweede Kamer.
Het virus heeft misschien een andere naam, maar de kritiek in het parlement is ongeveer hetzelfde als bij de coronacrisis. Is de zogenoemde A-status voor de apenpokken niet overdreven, met tot dusver slechts zes bevestigde gevallen in Nederland? willen diverse partijen bijvoorbeeld weten. ,,Dat is best heel vergaand, met al die bijzondere bepalingen die dan kunnen gelden", zei oppositie-Kamerlid Wybren van Haga vanavond in een Kamerdebat.
PVV-Kamerlid Fleur Agema zet ook vraagtekens bij het stempel waardoor tal van vergaande maatregelen mogelijk worden, zoals gedwongen isolatie, medisch onderzoek en verplichte quarantaine. ,,Onze meest kwetsbare mensen zijn ingeënt, tot 1974 zat het pokkenvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma”, zei Agema. ,,Waarom dan toch die A-status? Alleen omdat het ‘handig is’ om de meldplicht te hebben?”
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij
Maar volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) is voorzichtigheid geboden nu het virus op tot dusver mysterieuze wijze over de wereld reist terwijl uitbraken eerder voornamelijk lokaal bleven.
,,Het leidt voornamelijk tot milde klachten", reageerde Kuipers, ,,maar we weten nog lang niet alles van deze uitbraak. We zien een uitzonderlijke internationale uitbraak, het patroon van de verspreiding lijkt te veranderen zonder dat we er voldoende van weten.”
Daarom is de A-status van belang, zodat elk geval verplicht gemeld wordt bij de gezondheidsdiensten. ,,Zo houd je zicht op het virus en kun je acteren als het nodig is, daarvoor is die status er. Zeker voor mensen die geboren zijn na 1974 wil je alert blijven, zo nodig moet je op tijd kunnen vaccineren.”
Kamer wil FFP2-mondkapjes voor kwetsbaren
Verschillende partijen vinden dat het kabinet onvoldoende oog heeft voor kwetsbare mensen als het coronavirus mogelijk weer opleeft in het najaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat mensen die extra gevaar lopen om erg ziek te worden van een infectie sneller in aanmerking moeten komen voor een eventuele herhaalprik. Ook moet het kabinet bekijken of zij komende herfst FFP2-mondneusmaskers kunnen krijgen.
Het kabinet broedt nog op een speciale aanpak voor het najaar. Kuipers houdt vanwege afnemende immuniteit serieus rekening met een nieuwe opleving van het coronavirus, daarom komt er nog een plan voor de herfst.
Kuipers: ministerie zal zich niet meer in OMT-adviezen mengen
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal de corona-adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) voortaan niet meer beoordelen voordat ze naar buiten komen. Dat heeft minister Ernst Kuipers toegezegd in de Tweede Kamer. Hij nam een suggestie van SP’er Maarten Hijink van deze strekking over. De Kamer wil verder dat de minister ook adviezen over de maatschappelijke impact zwaar laat meewegen.
Uit documenten die via de Wob openbaar geworden zijn, bleek dat het ministerie het OMT vroeg om de tekst van hun adviezen op punten aan te passen. In sommige gevallen deed het adviesteam dat niet, maar soms ook wel. De hele Kamer was het erover eens dat die werkwijze vragen opriep, al vonden met name VVD en D66 het te vroeg om te concluderen dat het ministerie ook echt invloed had op de inhoud van de adviezen.
,,Het OMT is onafhankelijk. Leden zitten in het OMT op persoonlijke titel vanwege hun expertise. Ik ga niet over de samenstelling van het OMT en ik zit niet in het OMT”, zei Kuipers hierover. Hij hield vol dat de uiteindelijke tekst altijd samengesteld werd door het team zelf, en dat het er ook voor kon kiezen om de suggesties niet over te nemen.
Bekijk onze video’s over het apenpokkenvirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt, adviseert GGD
De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
WHO: apenpokken nu in 19 landen, uitbraak blijft beheersbaar
De recente uitbraak van apenpokken is ongebruikelijk, maar blijft vooralsnog beheersbaar, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het ziektevirus is eigenlijk alleen in delen van Afrika gebruikelijk, maar dook op 7 mei ook op in Europa. Sindsdien zijn er 131 gevallen geregistreerd in negentien landen en nog eens 106 vermoedelijke gevallen. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Partijen proberen onrust te sussen: CDA wil stikstofplan aanpassen, VVD pleit voor maatwerk
Na fel verzet uit het hele land schermt regeringspartij CDA met de eis voor ‘fundamentele aanpassingen’ van de omstreden stikstofplannen van het kabinet. De VVD belooft maatwerk. Maar de doelen blijven overeind.
-
Minister Van der Wal doet aangifte wegens doodsbedreiging op vrachtwagen
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft aangifte gedaan van een doodsbedreiging en van opruiing tegen de eigenaar van een vrachtauto. Op de achterzijde van de vrachtwagen staan de namen van Pim Fortuyn en Theo van Gogh met hun sterfdatum. Daaronder staat de naam van de minister, een kruis en een vraagteken. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Partijen vervuilen de rol van de Eerste Kamer
De leden van GroenLinks en PvdA hebben besloten de eerste stap richting een partijfusie te zetten. Prima dat partijen beter gaan samenwerken, maar dat ze beginnen bij de Eerste Kamer is de verkeerde volgorde. De senaat hoort geen politiek orgaan te zijn, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.