Kabinet koerst op verlenging avondklok: ‘mensen groeien mee met maatregel’
LOCKDOWNDe avondklok wordt na half maart verlengd, ook om eventuele andere versoepelingen mogelijk te maken, verwachten ingewijden. Een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en iets meer ruimte voor detailhandel lijken het hoogst haalbare, voor terrassenopening dreigt weinig ruimte te zijn. Dit weekeinde hakt het kabinet de knoop door.
Delen per e-mail
,,Een avondklok drukt minder zwaar dan bepaalde niet-essentiële winkels die dicht zijn”, zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) vanmiddag na afloop van de ministerraad. Diverse bronnen verwachten dat de avondklok wordt verlengd. Grapperhaus zegt ook: ,,Ik heb veel liever dat we voor ondernemers wat ruimte hebben, dat we wat kunnen doen voor het hoger onderwijs.” Een heropening van terrassen per half maart ziet Grapperhaus ‘niet gebeuren’. ,,Ik houd niet van mensen blij maken met een dooie mus.”
De avondklok kan epidemiologisch wisselgeld zijn voor de andere versoepelingen. Volgens het RIVM drukt het straatverbod in avond en nacht – inclusief de visiterestricties – de verspreiding van het virus met zo’n tien procent. ,,Er is veel draagvlak voor de avondklok”, zegt Grapperhaus, die geen problemen voorziet met de steun onder de bevolking nu die weer verlengd wordt. ,,Mensen groeien mee met de maatregel. Peilingen laten ook zien dat burgers steeds meer denken: hé verrek, laten we dit maar even doen.” Eerder zei premier Rutte dat de maatregel ‘zo snel mogelijk’ in de prullenbak zou gaan, maar nu kiest het kabinet een andere koers.
De huidige lockdown – inclusief avondklok – loopt tot 15 maart, de eerste dag van de verkiezingen, maar ingewijden verwachten dat de avondklok na 17 maart weer ingaat.
Catshuis
Gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en verruiming voor grootwinkelbedrijven liggen op tafel in het Catshuis morgen. Een bron zegt: ,,Eigenlijk is er amper ruimte om wat te doen, maar de roep uit de samenleving is groot.” Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei na de ministerraad ook ‘dat we er inmiddels een beetje aan gewend zijn'. ,,Ik denk vooral dat als je hem nu zou schrappen, dat je heel veel andere dingen ervoor in de plaats zou moeten zetten om te voorkomen dat het uit de hand loopt. De ruimte is sowieso niet groot om überhaupt iets van verruiming te doen en de avondklok nu uit het pakket halen, dat is denk ik wel erg onvoorzichtig, hoor.”
Maandag komt het kabinet weer met een persconferentie over de maatregelen vanaf 15 maart. Al zou het ook nog kunnen dat de verruimingen pas eind maart ingaan. Het OMT vergaderde vandaag over de mogelijkheden. Veel speelruimte is er niet. ,,Maar er is meer dan alleen de epidemiologie”, zegt een OMT-lid. ,,Dat weegt de politiek ook mee.”
(Artikel gaat verder na de infographic).
Niet hoopvol
Premier Rutte temperde de verwachtingen eerder deze week nog wel. ,,Als ik kijk naar de ziekenhuiscijfers, ben ik niet hoopvol.” Met de afgelopen week gemiddeld 4500 nieuwe infecties per dag en ruim 1900 coronapatiënten in het ziekenhuis blijft de situatie in alle 25 Veiligheidsregio’s ‘zeer ernstig’, maar de roep om meer ruimte klinkt luid en daar willen betrokkenen op het Binnenhof niet doof voor zijn. Als er ruimte komt, lijkt deze dus te gaan naar het hoger onderwijs, de detailhandel - en volgens een enkele bron ook naar de terrassen. Maar Grapperhaus gelooft dus niet dat dat kan.
De vorige keer adviseerde het OMT al dat hbo’s en universiteiten zich moesten voorbereiden op een (gedeeltelijke) heropening, minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) zei voor de ministerraad dat het hoger onderwijs ‘zo snel als veilig en verantwoord kan’ open moet, ook met inzet van sneltests. Nederland heeft 26 miljoen sneltests op de plank liggen in afwachting van massale inzet – daar moet regelgeving voor komen.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ontluisterend dagboek van Ahoy-directeur Jolanda Jansen: ‘Ik las over die kamerbrief en werd echt gek’
Ahoy-directeur Jolanda Jansen (50) geeft exclusief inzicht in haar dagboek van het afgelopen coronajaar. Waarin ze bijna de helft van het personeel moest ontslaan, het Songfestival werd geannuleerd, Ahoy zag transformeren in een ongebruikt noodhospitaal en samen met collega’s uit haar branche vaak sprak met kopstukken in politiek Den Haag. -
PREMIUMvideo
Zorgen over groep studenten die meer drank en drugs gebruikt
Om verveling tegen te gaan of zich even beter te voelen is een groep studenten meer drank en drugs gaan gebruiken tijdens de coronacrisis. Deskundigen maken zich zorgen. -
Kabinet komt met wet voor quarantaineplicht en boete
Reizigers die terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting hoog is, moeten binnenkort bij aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. Bij overtreding kan een boete worden opgelegd, deze wordt waarschijnlijk 95 euro. -
PREMIUM
Ministapjes in formatie: geen cordon sanitaire rond Rutte
In de formatie draaien partijen nog steeds rondjes om elkaar heen. Maar sommigen lijken wel heel voorzichtig kleine stapjes in de richting van VVD-leider Rutte te zetten. -
VIDEO
Tjeenk Willink gooit het roer om: dunner regeerakkoord, niet praten over poppetjes
Het volgende kabinet moet een aanzienlijk dunner regeerakkoord schrijven, zodat de ‘oppositie niet buitenspel komt te staan’. Dat heeft de nieuwbakken informateur Herman Tjeenk Willink gezegd bij de start van zijn opdracht. Hij gooit duidelijk het roer om, bleek tijdens zijn persconferentie.
-
video
CDA-leider Wopke Hoekstra: Dit is over drie weken nog niet opgelost
CDA-leider Wopke Hoekstra verwacht dat de formatie nog lang zal gaan duren. Dat zei hij na afloop van zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Die heeft van de Tweede Kamer drie weken de tijd gekregen om de vastgelopen formatie weer vlot te trekken. ,,Maar reken maar dat het huiswerk over drie weken nog niet af is’’, zei Hoekstra. -
Kabinet onderzoekt betaald verlof na miskraam of doodgeboorte
Het kabinet laat onderzoeken of en hoe er een regeling kan komen voor betaald verlof voor stellen die getroffen worden door een miskraam of een doodgeboorte. Dat zei minister Wouter Koolmees maandag in de Tweede Kamer. -
CORONADEBAT
Pas als de ouderen geprikt zijn, mogen 60-minners mogelijk alsnog AstraZeneca kiezen
De Tweede Kamer wil dat 60-minners straks alsnog kunnen kiezen voor het AstraZeneca-vaccin. Ook als andere vaccins straks eventueel buiten de nationale strategie vallen -en nog wel op voorraad zijn- zouden mensen daarvoor moeten kunnen kiezen. Het kabinet wil die keuzevrijheid bekijken, maar wel pas als de 60-plussers een prik hebben gehad.
0 reacties