Kabinet komt met route uit lockdown: eerst scholen open, dan avondklok weg, daarna winkels open
Als de coronagrafieken verder dalen, gaan eerst de basisscholen en kinderopvangcentra open, daarna kan de avondklok de prullenbak in en pas dan kunnen middelbare scholen, winkels en contactberoepen weer stapsgewijs open. Dat zijn de contouren van een exit-strategie waar het kabinet vrijdag verder over spreekt.
Delen per e-mail
Volgens ingewijden willen de ministers komende vrijdag een klap geven op het stappenplan uit het strikte sociale slot waar Nederland sinds half december in zit. Details kunnen nog veranderen, meldt een bron, maar de eerste prioriteit is sowieso heropening van basisscholen en kinderopvangcentra. Daarna (of tegelijk) kan de controversiële avondklok worden geschrapt, gevolgd door heropening van middelbare scholen en - in stappen - detailhandel en contactberoepen. ,,Het is min of meer eruit zoals we erin zijn gekomen, qua volgorde. Met als prioriteit basisscholen open en avondklok eraf”, aldus een betrokkene.
Er is nog wel een verschil tussen wat het OMT lijkt te willen en wat het kabinet wil doen. Zo zouden wetenschappers opperen iets langer te wachten en dan in één klap meer maatregelen los te laten. Maar het kabinet wil ook dat het OMT kijkt naar de mogelijkheid om meer stapsgewijs restricties af te schalen.
De roep om een duidelijk stappenplan uit de harde lockdown klinkt al langer, premier Mark Rutte beloofde onlangs dat dit scenario er moet komen. Hij zei te werken aan ‘een roadmap, een routekaart’. ,,Waarin staat wat je kunt doen als het lukt, als het aantal besmettingen gaat teruglopen.” Die schets ligt nu dus op tafel.
Hoewel de dagkoersen aanleiding geven tot enig optimisme zit Nederland met gemiddeld 4700 nieuwe infecties per dag en in totaal bijna 2300 opgenomen coronapatiënten nog altijd in de fase ‘zeer ernstig’. Wanneer welke versoepeling precies mogelijk is, is onbekend. Maar op het Binnenhof erkennen bronnen dat een ‘perspectief’ nodig is.
Onderwijs
Bij de heropening van het onderwijs speelt meer mee dan alleen het aantal besmettingen, weet een deelnemer van het OMT: ,,Iedereen wil dat scholen zo snel mogelijk open kunnen, dat gaat voorbij aan alleen epidemiologie, maar dat is aan de politiek.” De onderwijsachterstanden lopen op, ook psychologische effecten bij de jeugd zijn niet te onderschatten, waarschuwen experts.
Vrijdag komt het OMT bijeen over de huidige staat van de coronaepidemie en spreken de experts over de Britse variant, de mogelijke heropening van het primair onderwijs vanaf 9 februari en de effecten van de avondklok. De signaalwaarden voor versoepelingen zijn nog niet in zicht: volgens een Catshuisnotitie van dit najaar is een ‘eerste versoepelingsstap’ logisch als er een week lang minder dan tien ic-opnames per dag zijn, en is het verder loslaten van restricties mogelijk bij minder dan drie ic-opnames. Momenteel moeten de intensive care-afdelingen dagelijks gemiddeld 30 nieuwe patiënten opnemen.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
AstraZeneca en zijn vaccin: hoe één farmaceut heel Europa tot waanzin drijft
Farmaceut AstraZeneca drijft Europa met zijn coronavaccin tot waanzin. Waarom krijgen wij veel minder vaccins dan de Britten? Hoeveel vaccins zijn er vanuit Leiden naar Engeland verscheept? En wat valt Europa zélf te verwijten? Morgen moet het bedrijf op het matje komen bij het Europees Parlement. -
VIDEO
Van der Staaij: Er is geen gezonde opbouw van onze bevolking
Onze bevolkingsopbouw zit niet gezond in elkaar. Dat zei SGP-voorman Kees van der Staaij vanmiddag tijdens De Lijsttrekkers. Daarom moet er meer ondersteuning komen voor mensen die kinderen krijgen. -
LIVESTREAM
Live in gesprek met Esther Ouwehand (PvdD): stel nu je vraag
Vandaag komt PvdD-lijsttrekker Esther Ouwehand langs op onze redactie. Van 16.00 tot 17.00 uur gaat zij live in gesprek over de komende Tweede Kamerverkiezingen. Doe hier mee. -
video
Koning spreekt met burgemeesters van Zwolle en Urk over rellen na avondklok
Koning Willem-Alexander sprak vanmiddag met burgemeesters Cees van den Bos (Urk) en Peter Snijders (Zwolle) over de rellen die er de afgelopen dagen waren in hun gemeenten. De koning sprak waardering uit voor het werk van de politie, hulpverleners en andere betrokkenen die zich de afgelopen avonden hebben ingezet. -
VIDEO
Rutte wil risico nemen nu Nederlanders de coronamaatregelen ‘aardig zat zijn’
Het kabinet wil versoepelingen toestaan en daarbij een ‘beetje risico nemen’, omdat Nederland de coronamaatregelen ‘zat is’. ,,Op zijn Hollands gezegd: het moet wel vol te houden zijn", zei premier Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie.
-
PREMIUM
De loonkloof in het onderwijs gaapt nog steeds
De loonkloof tussen basisschoolleraren en hun collega’s op de middelbare school was hét onderwerp van de formatie in 2017. Maar het gat gaapt nog steeds. Welke partijen willen het dichten en helpt dat eigenlijk tegen het lerarentekort? -
Video
VVD en CDA laten met programma schuld het hardst oplopen
De meeste politieke partijen willen het geld de komende jaren flink laten rollen. Die spilzucht gaat gepaard met een oplopend begrotingstekort. Opvallend is dat VVD en CDA de staatsschuld de komende kabinetsperiode het hardst laten oplopen, terwijl juist deze partijen traditiegetrouw hameren op gezonde overheidsfinanciën. -
PREMIUM
Campagne voeren in coronatijd: politieke partijen smijten met geld voor clicks en views
Campagne voeren in tijden van corona gaat anders dan normaal. Nu flyeren nauwelijks kan, moeten de harten via televisie en internet veroverd worden. Daarbij smijten partijen met de euro’s.