Kabinet legt het uitgaansleven aan banden: ‘We moeten de besmettingen afremmen’
VideoHet kabinet trapt op de rem: om het coronavirus terug te dringen gaat het uitgaansleven weer flink aan banden. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte zojuist bekend gemaakt. Hij vindt niet dat het kabinet drie weken geleden te snel heeft versoepeld: ,,De toename van het aantal besmettingen gaat sneller dan we hadden ingeschat.”
,,De cijfers stijgen erg hard, er is sprake van een verzevenvoudiging van het aantal besmettingen. Als we niets doen, dan loopt dat nog verder op. We moeten de stijging afremmen”, aldus Rutte. ,,Bij de laatste persconferentie op vrijdag 18 juni stonden Hugo en ik stil bij de gunstige ontwikkeling van coronacijfers. Alles wees op een mooie zomer. Daar hopen we nog steeds op. Maar er is een wolk voor de zon geschoven. Mede dankzij de deltavariant stijgen de cijfers erg hard.”
In de horeca wordt vanaf zaterdag de sluitingstijd weer op 24.00 uur gezet en moeten bezoekers op een kruk of stoel plaatsnemen. Nachtclubs en discotheken gaan voorlopig dicht, festivals zonder zitplaatsen zijn verboden. Binnen-en buiten-evenementen waarbij er geen vaste zitplaatsen zijn, worden geschrapt. Een grote concertzaal mag - mits bezoekers een vaste plek hebben - zonder toegangstesten straks op grofweg een derde van de capaciteit open, als er met toegangstesten gewerkt wordt loopt dat op tot twee derde. Een toegangstest is vanaf dinsdag slechts 24 uur geldig, dat was 40 uur.
Meerdaagse evenementen worden sowieso verboden; ze mogen nog maximaal 24 uur duren. De maatregelen gelden tot 14 augustus en gaan zaterdagochtend om 06.00 uur in.
Voor winkels, musea of kermissen verandert er niks. Hiervoor geldt dat er 1 bezoeker per vijf m2 ontvangen kan worden.
Plekken waar bezoekers vrij en kriskras door elkaar lopen zijn binnen - en buiten - weer worden kortom uit den boze. ,,Vooral op plekken waar je je vrij beweegt, zie je clusters”, zegt een ingewijde. ,,Dus daar moeten we iets aan doen.” De sluitingstijden in de horeca gaan morgen in om chaotische taferelen vanavond te voorkomen.
Naar grote evenementen wordt op 13 augustus nog eens gekeken, bijvoorbeeld omdat dan ook grootschalige festivals als Lowlands worden georganiseerd.
Volgens Rutte vinden veel besmettingen plaats in het uitgaansleven en thuis. ,,Ondanks de voorzorgsmaatregelen is er toch weer sprake van grote uitbraken.”
Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) op pauze tot zaterdag 14 augustus. Bronnen noemen het toegangstestsysteem ‘niet mislukt’, alleen is het nog niet ‘waterdicht'.
Zowel experts van het OMT als kabinetsleden zijn ‘verrast’ door de snelle toename van het aantal infecties. Het RIVM meldde vandaag bijna 7000 positieve tests, bijna een verdubbeling in 48 uur tijd, woensdag meldde het RIVM nog 3600 nieuwe gevallen. Vooral veel kinderen en jongeren raken geïnfecteerd.
Spoedadvies
Demissionair minister Hugo de Jonge (Zorg) vroeg de deskundigen van het OMT om spoedadvies vanwege de oplopende cijfers. Het stijgende aantal besmettingen hoeft nog geen directe gevolgen te hebben voor de druk op de zorg. Anders dan vorig jaar rond de zomer zijn inmiddels ruim 17 miljoen prikken gezet en heeft een groot aantal mensen een besmetting doorgemaakt.
Toch zegt De Jonge: ,,De snelheid waarop de Delta-variant zich verspreidt is echt ongekend. Het zijn nu nog vooral jongeren, maar jongeren hebben ouders en grootouders. Als we het in dit tempo laten oplopen, gaat dat ook kwetsbare mensen raken, of mensen die zich niet hebben laten inenten. In totaal gaat het om 3 miljoen Nederlanders. Daar bestaat een reëel risico dat zij in het ziekenhuis belanden.”
De toename aan besmettingen vertaalt zich nu nog niet in de ziekenhuiscijfers. Daar liggen momenteel 206 coronapatiënten. Op verpleegafdelingen liggen nu 120 patiënten, op de ic’s nog 86 personen, het laagste aantal sinds september vorig jaar.
Vakanties
Toch zijn er zorgen dat de hoge besmettingscijfers gevolgen hebben voor vakantiegangers. Als ons land namelijk ‘rood’ kleurt volgens de regels van het Europese ziektebestrijdingscentrum ECDC, kan dat betekenen dat er restricties komen. Landen kunnen voor mensen uit Nederland een quarantaineplicht instellen, of hen zelfs weigeren. ,,Zorg dus dat je goed voorbereid bent voor vertrek", aldus De Jonge.
Hij vindt niet dat het kabinet te snel heeft versoepeld en nu een modderfiguur slaat door weer te moeten terugschakelen. ,,De keuze voor versoepelen eind juni was logisch en verantwoord.” Rutte: ,,Zoals we er toen voorstonden was het logisch, maar de toename is sneller gegaan dan de modellen voorspelden.”
Argusogen
Overigens zorgden de toenemende besmettingen deze week nog niet tot grote zorgen bij RIVM-directeur Jaap van Dissel. Hij zei bij een briefing in de Tweede Kamer de cijfers ‘met argusogen’ te volgen, maar hoopte dat het een ‘hiccup is van de eerste twee weekenden’ sinds de versoepelingen. ,,Die af gaat nemen als ook jongeren de vaccins nemen.”
Ingrijpen noemde hij toen nog te vroeg. Wel wees hij erop dat het Testen voor Toegang niet vlekkeloos verloopt. Testbewijzen worden niet altijd goed gecontroleerd en het OMT adviseerde toegangstesten 24 uur geldig te laten zijn, terwijl het kabinet om praktische redenen koos voor een houdbaarheid van 40 uur.
Van Dissel pleitte er bovendien voor dat politici uniforme afspraken in Europa moeten maken over hoe de ‘code rood’ van een land wordt geïnterpreteerd en welke gevolgen daaraan worden gegeven. Als een land bijvoorbeeld geen toename in de druk op ziekenhuizen meet, zouden extra maatregelen voor vakantiegangers niet altijd nodig hoeven zijn.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Strijd om pensioenpot van 1300 miljard nadert ontknoping: stemt Eerste Kamer voor kabinetsplan of tegen?
-
video
Verschillende horecatenten sluiten uit voorzorg de deuren: ook personeel besmet
Verschillende ondernemers gooien tijdelijk hun horecatent dicht. Zij zien zich daartoe genoodzaakt vanwege het oplopend aantal besmettingen, ook onder het eigen personeel. ,,Als de helft van je personeel positief is getest, kun je niet anders.” -
PREMIUMinterview
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker pleit voor ‘vaart maken met spreidingswet’ en ‘echte oplossingen’
Een relletje rond een gouden bikini zal Mirjam Bikker wel altijd achtervolgen. Maar de nieuwe leider van de ChristenUnie zit vooral in de politiek om het leven van daklozen, sekswerkers en asielzoekers te verbeteren. En dus wordt het tijd dat de VVD de afspraken uit het regeerakkoord nakomt. -
PREMIUM
Hebben we niets geleerd van Fieldlabs? 'Bij die evenementen gingen mensen niet indrinken'
De terugkeer naar het uitgaansleven lag in handen van de Fieldlab-experimenten. Maar het eerste weekend dat mensen weer uit mochten, raakten meteen veel mensen met het coronavirus besmet. En nu dreigt het net losgebarsten festivalseizoen alweer te sluiten. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
-
-
PREMIUM
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
De Afrikaanse reus ontwaakt: in 2050 zijn er 2,4 miljard Afrikanen op het continent, twee keer zoveel als nu. Zonder Afrikaanse bodemschatten kan Europa zijn klimaatambities wel vergeten. Hoog tijd dus voor een Afrikastrategie, dacht het kabinet. Die ligt er nu, maar zijn we nog wel op tijd? En hoe doe je zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en al wurgcontracten hebben gesloten met China? -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLeussenkamp
PM Zieverink