Kabinet luidt noodklok: opvangplekken asielzoekers raken op, gemeenten moeten plek creëren
Binnen ‘enkele weken’ dreigt Nederland geen asielzoekers meer te kunnen opvangen. Nog afgezien van de stroom Afghanen stijgt het aantal asielzoekers uit andere landen snel. Het kabinet doet een beroep op gemeenten en provincies om ‘met urgentie’ meer opvangplekken beschikbaar te stellen. Ook wordt er al gewerkt aan grootschalige noodopvang in evenementenhallen en ‘paviljoens’ - tentenkampen - met ‘minimale voorzieningen’.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) vanavond dat er sprake is van ‘een zorgwekkende situatie’. Het kabinet stuurt daarom een brandbrief aan commissarissen van de koning, burgemeesters en wethouders en gedeputeerden om snel meer asielzoekerscentra (azc's) te openen. Ook worden mogelijk tijdelijke units geplaatst op rijksgrond en wordt geïnventariseerd welke gebouwen ‘eenvoudig geschikt kunnen worden gemaakt voor tijdelijke bewoning'.
Ook doet het kabinet een beroep op provincies en gemeenten om huizen beschikbaar te stellen voor asielzoekers die in ons land mogen blijven. Van hen wonen er 11.000 nog steeds in azc's. Als die zouden doorstromen naar een woning, zijn er meer opvangplekken voor nieuwe asielzoekers. Daarbij moeten gemeenten ook aan ‘onorthodoxe’ maatregelen denken, zoals hotels.
Grenzen
Het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt stijgt snel, schrijft de VVD-bewindsvrouw. De afgelopen periode was er ‘een onverwacht hoge instroom’ van asielzoekers uit Turkije, maar er kwamen ook asielzoekers uit Libanon en Belarus. In juli waren negenhonderd extra bedden nodig, deze maand al zevenhonderd. Dat is nog zonder de instroom van Afghanen, die momenteel uit Kaboel worden geëvacueerd. Het COA heeft een totale opvangcapaciteit van ruim 29.000 plekken, waarvan er nu 27.000 bezet zijn. ,,De grenzen van de opvangcapaciteit komen razendsnel in zicht”, constateert Broekers-Knol.
Volgens haar is de noodopvang ‘een uiterste maatregel’, die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nog kan inzetten om crisisnoodopvang te voorkomen. Die minimale voorzieningen zijn volgens Broekers-Knol ‘zeer onwenselijk’ en ‘moeten dus absoluut worden voorkomen’. ,,Alleen schouder aan schouder kunnen we de inzet van (crisis)noodopvang nog voorkomen", schrijven Broekers-Knol en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de lokale overheden.
Daarom rekt het COA de opvangcapaciteit nu al op. Azc’s worden niet meer voor 91 procent maar voor 100 procent gevuld. ,,Een onwenselijke, maar noodzakelijke maatregel”, stelt Broekers-Knol. Ook zoekt het COA in huidige contracten met gemeenten naar ‘extra ruimte’. Dat is niet zonder risico. ,,Dit zijn maatregelen die afbreuk doen aan de leefbaarheid, beheersbaarheid en veiligheid van locaties.” Op sommige azc's geven groepen asielzoekers al vaak overlast. De Inspectie Justitie en Veiligheid constateerde in juni dat dit tot ‘zorgwekkende’ situaties leidt.
De staatssecretaris stelt dat de instroom van asielzoekers de komende periode ‘door geopolitieke ontwikkelingen’ alleen maar gaat stijgen. Zo wijst ze op de invloed van de coronapandemie, waardoor in landen als Tunesië, Libanon en Turkije de economie in het slop zit. In die landen worden al veel migranten opgevangen, die mogelijk verder proberen te reizen.
Gezinshereniging
Ook komen er meer mensen naar Nederland voor gezinshereniging. Door alle reisbeperkingen die door de pandemie werden veroorzaakt, konden zij eerder niet naar ons land komen. ,,Al met al is er alle reden om aan te nemen dat de toenemende asielinstroom zal aanhouden", aldus Broekers-Knol.
Door die ontwikkelingen is er volgens haar ‘extra inspanning en capaciteit’ nodig bij politie, marechaussee, GGD, COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daarvoor zijn waarschijnlijk extra mensen en extra geld noodzakelijk, al maakt het kabinet vooralsnog geen geld vrij. Wel waarschuwt de staatssecretaris dat het ‘niet uitgesloten’ is dat asielzoekers langer moeten wachten op uitsluitsel. Die periode is nu al lang.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMOnder politici
Kiezers die hopen dat na nu alles anders wordt, kunnen wel eens bedrogen uitkomen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: onze ‘akkoordendemocratie’ gaat aan veel kiezers voorbij. -
met video
Rutte lijkt niet meer strak aan stikstofbeleid vast te houden: ‘De verkiezingsuitslag gaat rol spelen’
Premier Mark Rutte lijkt, gezien de monsterwinst van BBB, niet meer strak vast te houden aan het stikstofbeleid van het kabinet. ,, De uitslag gaat dus, dat kan niet anders, een rol spelen in het beleid, die gaat impact hebben”, zei hij na de ministerraad. -
BBB in Tubbergen met 58,8 procent veruit de grootste partij, in Utrecht heel ander beeld
In de Overijsselse gemeente Tubbergen is de BoerBurgerBeweging (BBB) met afstand de grootste partij geworden. De partij van Caroline van der Plas behaalde deze Provinciale Statenverkiezingen 58,8 procent van de stemmen, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
Kabinet negeert kritiek en zet gedwongen asielopvang voor gemeenten gewoon door
Het kabinet zet de dwangwet ondanks forse kritiek erop toch door. Gemeenten kunnen gedwongen gaan worden tot de opvang van asielzoekers. Wie meer plekken vrijmaakt dan vereist, krijgt een bonus. Maar deze lente en zomer, als het aantal asielzoekers toeneemt en het tekort aan bedden groeit, geldt de wet nog niet. -
PREMIUM
De zoektocht naar bedden voor Afghanen: ‘Deze situatie kun je niet verzinnen’
In allerijl wordt gezocht naar opvangplekken voor de grote groep Afghanen die naar Nederland komt. In asielzoekerscentra is nauwelijks plek. Een tentenkamp bij Nijmegen moet plek bieden aan maximaal duizend Afghanen.