Een tanker op weg naar de Straat van Hormuz. In deze druk bevaren route heeft de Iraanse republikeinse garde al meermaals olietankers in beslag genomen
Volledig scherm
Een tanker op weg naar de Straat van Hormuz. In deze druk bevaren route heeft de Iraanse republikeinse garde al meermaals olietankers in beslag genomen © AFP

Kabinet neemt nog geen besluit over verzoek VS rond maritieme missie bij Iran

Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over het sturen van een fregat naar de wateren bij Iran. De Verenigde Staten hebben Nederland aan het begin van de zomer gevraagd deel te nemen aan een maritieme missie in de Straat van Hormuz om de koopvaardij te beschermen.

Volledig scherm

Het kabinet zit met het verzoek in zijn maag. Nederland is bang de spanningen rond Iran verder aan te wakkeren met het sturen van fregatten. Tegelijkertijd kan het kabinet niet zomaar ‘nee’ zeggen, omdat de Verenigde Staten onze belangrijkste NAVO-partner zijn en er ook al een verzoek ligt om troepen te sturen naar het noorden van Syrië. Ook verwijt de regering in Washington ons al jaren dat we te weinig geld uittrekken voor Defensie en niet voldoen aan de afspraken binnen de NAVO.

De spanningen in het gebied zijn opgelopen sinds de Verenigde Staten de atoomdeal met Iran hebben opgezegd. Sindsdien heeft de Iraanse republikeinse garde onder andere een Britse olietanker in beslag genomen.

Het kabinet lijkt nu te kiezen voor de strategie van de lange baan. Er wordt geen haast gemaakt met een besluit, zei Defensieminister Ank Bijleveld na afloop van de eerste ministerraad na het reces. ,,We nemen rustig de tijd.’’

Volgens premier Mark Rutte is het ook onderwerp van gesprek in Europa. De Duitsers hebben inmiddels al laten weten het verzoek van de Verenigde Staten naast zich neer te leggen. Hij wil nu eerst een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie afwachten voordat er een besluit genomen wordt. Rutte: ,,Ik denk dat we echt even moeten wachten. Het besluit komt in the fullness of time, zoals de Britten zeggen.” In de tussentijd zal gekeken worden naar de actuele ontwikkelingen rond het conflict.

Gisteren werd de Iraanse supertanker Grace 1, die anderhalve maand geleden door Gibraltar werd vastgelegd en waarmee de ‘tankeroorlog’ aanving, weer vrijgelaten. Bekijk hier de beelden: