Kabinet nog niet overtuigd van stoppen met verzetten klok
Als het aan de Europese Commissie ligt, stoppen we met het verzetten van de klok. Maar het kabinet is nog niet overtuigd. ,,We doen het al heel veel jaren op deze manier, en dat gaat nog steeds.”
CDA-Europarlementariër én boerin Annie Schreijer-Pierik vindt het een fantastisch plan: niet meer elk half jaar de klok verzetten naar zomer- of wintertijd. ,,Het waren ooit de boeren die zeiden: stop er nou toch mee. Maar inmiddels willen veel meer mensen ervan af. Het levert ook niks op.”
De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zei vandaag voor het eerst dat hij af wil van de wintertijd. De aanleiding: een enquête onder bijna vijf miljoen Europeanen, van wie de meerderheid zegt de klok niet meer te willen verzetten. ,,De mensen willen het, dus we gaan het doen”, aldus Juncker. Zeker drie miljoen daarvan waren Duitsers.
Impact
Toch ligt dat niet zo simpel. ,,Als meneer Juncker iets zegt, wil dat niet zeggen dat het ook gebeurt”, reageert Carola Schouten, vice-premier en minister van Landbouw. ,,Alle voors en tegens moeten goed worden bekeken. Voor zowel mensen als dieren kan het impact hebben. Maar we doen het al heel veel jaren op deze manier, en dat gaat nog steeds.”
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken – die over de tijd gaat – voelt er persoonlijk wel voor om de klok met rust te laten. ,,Ik voel het altijd wel even, die keer dat je dat uurtje verliest. Dan moet ik even bijkomen, een weekje.” Toch is het kabinet er nog niet uit: ,,We hebben nog geen standpunt.”
Als meneer Juncker iets zegt, wil dat niet zeggen dat het ook gebeurt
Langer licht
Er zijn voors én tegens. Het grote voordeel van de huidige zomertijd is dat het in de zomermaanden ’s avonds een uur langer licht blijft. Als je ervoor kiest om de zomertijd het hele jaar door aan te houden, wordt het eind december pas rond half tien ’s ochtends licht. Dat betekent dat tijdens die uren meer stroom wordt verbruikt.
Het verzetten van de klok kan invloed hebben op het aantal verkeersdoden, omdat mensen minder wakker achter het stuur zitten. Verder hebben dieren – zoals koeien, die op een ander moment worden gemolken – last van de tijdsverandering. Dat geldt ook voor mensen: door de klok te verzetten, gaat het bioritme op de kop. Dat kan leiden tot slaaptekort, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt.
Gedoe
,,Ik krijg heel leuke reacties van moeders met kinderen die blij zijn dat ze eindelijk van het gedoe met de kleintjes af zijn”, zegt Annie Schreijer-Pierik over het plan van Juncker. ,,En ook van mensen die last hebben van het wisselende bioritme.”
Maar het voorstel van Juncker is nog lang niet geregeld. Zo moet nog worden besloten of het de zomer- of de wintertijd is die van de baan gaat. Juncker heeft een voorkeur om de zomertijd aan te houden, maar de wintertijd is nu de officiële tijd. Ook moet hij alle Europese lidstaten én het Europees parlement achter zijn voorstel krijgen: dat kan nog jaren duren.
Uiteindelijk mogen landen zelf beslissen welke tijd ze gebruiken. In theorie kan Nederland de zomertijd aanhouden, terwijl Duitsland de wintertijd verkiest. ,,Landen zijn daar vrij in”, bevestigt een woordvoerder van de Europese Commissie. ,,Maar we hopen wel dat iedereen één lijn kiest.”
Ik krijg heel leuke reacties van moeders met kinderen die blij zijn dat ze eindelijk van het gedoe met de kleintjes af zijn
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Europese Commissie: klok niet meer verzetten in Europa
De Europese Commissie wil af van het systeem van zomer- en wintertijd. Vanochtend onthulde voorzitter Jean-Claude Juncker die intentie al in Duitse media en zojuist heeft de commissie in een persbericht bekend gemaakt dat een voorstel aan het Europees Parlement zal worden opgesteld. ,,De mensen willen het, wij doen het'', zei Juncker. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUMstelling
Omtzigt en Dassen lanceren anti-corruptieplan: ‘Op veel vlakken doen we het slechter dan andere landen’
Oppositie-Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Pieter Omtzigt willen oneigenlijke lobby en belangenverstrengeling in de politiek aanpakken. Vandaag lanceren ze hun plan. ,,Als het om integriteit gaat, doen we het echt niet zo goed als we denken.’’ -
1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst sinds 2015
Begin dit jaar waren nog 555 kinderen van ouders die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
De klok met rust laten levert de mens regelmaat en veiligheid op
De Europese Commissie wil af van het systeem van zomer- en wintertijd. Vandaag nog gaat de commissie een voorstel doen om het halfjaarlijkse verzetten van de klok af te schaffen. Maar wat levert dat ons eigenlijk op? -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
update
Schip met Russische gasolie ligt nog altijd voor anker op Noordzee, nog geen verzoek tot aanmeren
Het omstreden schip met Russische olie aan boord ligt nog altijd voor anker op de Noordzee. De tanker Sunny Liger was al van Zweden uitgeweken naar Rotterdam en ligt nu voor de kust van Amsterdam. Er is vanuit het schip nog geen aanvraag gedaan om de Amsterdamse haven binnen te komen. Ook zijn de slepers en vastmakers nog niet gevraagd om assistentie, laat een woordvoerder van de Port of Amsterdam weten.