Kabinet overweegt schoolontbijtjes voor kinderen die gebukt gaan onder armoede
Het kabinet wil kijken of kinderen uit arme wijken op school eten kunnen krijgen, een ontbijt bijvoorbeeld. Zo moet worden voorkomen dat kinderen die thuis geen eten krijgen, in de klas omvallen.
Dat zei minister Carola Schouten (Armoedebeleid, ChristenUnie) vandaag in het Vragenuur. Vorige week schreef NRC over een school in Rotterdam waar een kind op maandag onwel werd. Volgens de moeder was het geld vrijdag op en had het gezin het hele weekend niets gegeten. Schouten noemde het bericht in de krant ‘hartverscheurend’. ,,Natuurlijk raakt dat je.”
Op vragen van PvdA-leider Attje Kuiken zei Schouten dat zij in gesprek is met het Jeugdeducatiefonds om te kijken of ‘juist daar waar de problemen het grootst zijn’ kinderen ‘een ontbijt of iets dergelijks kunnen krijgen’. ,,We hebben enigszins beeld om welke scholen het gaat”, stelde de bewindsvrouw. Zowel haar ministerie als het ministerie van Onderwijs zocht contact met de desbetreffende Rotterdamse school, maar er bleek al veel hulp te zijn aangeboden.
Armoede halveren wordt ‘moeilijk’
Voor een geschrokken Tweede Kamer was dat niet genoeg. De oppositie eiste van Schouten ‘concrete maatregelen’ hoe gezinnen hun rekeningen kunnen blijven betalen, ondanks de hoge energieprijzen. Volgens de Kamer worden de problemen alleen maar groter omdat een op de tien kinderen in armoede dreigt op te groeien als er niets verbetert aan de koopkracht van mensen, vreest het CPB. Het kabinet wil het aantal kinderen dat opgroeit in armoede juist halveren. ,,Dat wordt moeilijk", erkende Schouten. ,,Maar dat wil niet zeggen dat we niets doen.”
Luister ook onze politieke podcast:
Welke maatregelen het kabinet neemt, kon Schouten nog niet zeggen. ,,Ik moet wachten op Prinsjesdag, maar dat wil niet zeggen dat we stilzitten", stelde ze. Kuiken kwalificeerde dat als ‘een leeg antwoord’. ,,Wordt er schijtziek van dat er weer een minister hier staat die zegt: wacht maar", bitste SP-leider Lilian Marijnissen.
Te weinig geld overhouden
Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver was het een ‘beschamende vertoning'. ,,Een minister die hier komt zonder enig antwoord. Er zijn kinderen die omvallen in dit land. Dat komt niet omdat ze de toegang tot regelingen niet kunnen vinden, zoals de coalitie stelt, maar dat komt omdat mensen te weinig geld overhouden door de hoge energieprijzen.”
Klaver daagde Schouten uit om ‘leiderschap’ te tonen en toe te zeggen dat het kabinet de problemen voor deze groep oplost. Schouten weigerde dat en verwees opnieuw naar Prinsjesdag, volgende week dinsdag. ,,We zijn er mee bezig. Er moet iets gebeuren voor bestaanszekerheid.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad. -
PREMIUM
Stikstof, pulsvissen, mest: waarom lukt het Nederland niet meer om effectief te lobbyen in Brussel?
Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Snappen we de EU en de techniek van lobbyen nog wel? ,,In Brussel is veel veranderd, in Den Haag te weinig.” -
Pechvliegtuig Defensie jaagt kabinet op kosten: vluchten afgezegd of omgeboekt
De zakenjet van Defensie, die wordt gebruikt door ministers en hoge generaals, is voortdurend stuk. Daardoor moesten de afgelopen maanden reizen worden afgezegd, omgeboekt naar lijnvluchten of werd een dure privéjet ingehuurd. -
PREMIUM
Alarm om armoede in de stad: ‘Moeders stelen boodschappen om hun kinderen eten te geven’
De gemeente Rotterdam moet zo snel mogelijk een plan opstellen om te voorkomen dat een grote groep armen finaal onderuitgaat. Het energieplan van het kabinet is niet genoeg om een ramp te voorkomen in de armste stad van het land. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
podcast
‘We horen het pas als de stront niet meer meer onder de pet kan worden gehouden’
Minister Piet Adema had een zware week: want waarom bleef die cruciale brief uit Brussel nou in zijn tas? En wat betekent dat voor het landbouwakkoord, want de kloof tussen Den Haag en platteland is al zo groot? -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?