Kabinet roept ambtenaren op: verwijder apps als TikTok van werktelefoon
Het kabinet roept ambtenaren op om apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen. Dat is zojuist bekendgemaakt.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) roept rijksambtenaren op om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te halen. De filmpjesapp heeft een Chinees moederbedrijf en dat land heeft een ‘offensief cyberprogramma tegen Nederland’.
Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen - bijvoorbeeld ook Iran en Rusland - op hun telefoon te hebben.
In februari zeiden Kamerleden van de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie tijdens een debat voor een TikTokverbod te zijn. Zij vrezen dat gegevens van gebruikers kunnen worden ingezien door de Chinese overheid. De staatssecretaris heeft toen beloofd om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven. Nu komt ze met een “zorgvuldige afweging die verder gaat dan het ontraden van één applicatie”, zonder TikTok bij naam te noemen. Ze volgt de lijst die inlichtingendienst AIVD heeft gepubliceerd van landen met een offensief cyberprogramma.
Het beleid van de Rijksoverheid zal ook veranderd worden, ‘zo snel als mogelijk’. Daardoor is het binnenkort voor ambtenaren technisch niet meer mogelijk om ‘spionagegevoelige apps’ te installeren. Van Huffelen maakt een uitzondering als zo’n applicatie nodig is voor een ‘primaire taak van een Rijksorganisatie’. Dat kan gaan om apps die worden gebruikt voor inspectie en toezicht, opsporingsonderzoek of om inlichtingen te verkrijgen. Deze uitzondering gaat de staatssecretaris de komende maanden uitwerken in samenspraak met de ministeries.
Lees verder onder de video
Angst voor spionage
TikTok ligt al langer wereldwijd onder vuur. Afgelopen donderdag besloot de Britse regering TikTok te verbieden op zakelijke telefoons en andere overheidsapparaten. Nieuw-Zeeland volgt eind april en eerder deden de EU en België het sociale platform in de ban. Ook in de Verenigde Staten en Canada is de app verboden.
De landen vrezen dat data van gebruikers in handen komen van de Chinese overheid. Voor het gebruik van TikTok moeten gebruikers de app toestemming geven om bepaalde data te verzamelen en op te slaan. Er wordt gevreesd dat China toegang heeft tot deze gegevens. Het bedrijf achter de app, ByteDance, zou banden onderhouden met de Chinese regering. Bovendien bestaat de vrees dat video’s die de Chinese staat in verlegenheid brengen worden verwijderd en video’s die een positief beeld laten zien juist in de tijdlijn van gebruikers opduiken.
De oproep van het kabinet kan in elk geval op instemming rekenen van D66. Volgens D66-kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz zorgt een verbod voor betere bescherming van gevoelige overheidsinformatie. ,,We moeten op alle mogelijke manieren voorkomen dat gegevens ongecontroleerd weglekken. De Chinese app TikTok is daarin een kwetsbaarheid. Het is goed dat het kabinet nu luistert naar het verzoek van D66 om TikTok te weren van apparaten die ambtenaren tijdens hun werk gebruiken. Inmiddels gingen veel andere landen ons al voor en Nederland mocht niet achterblijven.”
Bekijk onze video’s op het gebied van politiek in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Raad van State kritisch: geheime dienst wil afgetapte gegevens ‘brave burgers’ opslaan, maar waarom?
-
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
Steun in senaat voor stikstofmiljarden lijkt ver weg
Het kabinet is nog lang niet verzekerd van voldoende steun voor een miljardenfonds om de landbouwsector te hervormen. GroenLinks en de PvdA willen de wet daarvoor pas steunen als meer zekerheden worden ingebouwd dat het geld daadwerkelijk naar natuurherstel en verduurzaming gaat, iets waar het kabinet niet in mee gaat. Ook steun van de BBB lijkt uiterst onzeker. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Met video
‘Hork’ Wiersma kan blijven, maar staat wel op scherp
Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) biechtte eerder al op dat hij ‘te fel’ was tegen ambtenaren op zijn ministerie. Nu geeft hij toe dat hij ‘een hork’ was in zijn tijd als Kamerlid. Wiersma hoeft niet te vrezen voor z’n baan, maar staat wel op scherp.
-
Meerderheid gloort voor Pensioenwet: jaar uitstel voor overgang naar nieuw pensioenstelsel
-
-
-
Met video
Kamer eist actie van minister rondom landbouwakkoord: ‘Wanneer stopt dit circus?’
In de Tweede Kamer heerst frustratie: de onderhandelingen over het landbouwakkoord duren namelijk veel te lang. Landbouwminister Piet Adema laat weten geen datum te kunnen noemen. „Wanneer stopt dit circus?”, aldus Joris Thijssen van de PvdA. -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu?