Kabinet scherpt regels reizen aan: verplichte test bij terugkeer uit ‘geel’ land
Vakantiegangers die terugkeren uit landen die nu geel kleuren op de coronakaart en niet volledig gevaccineerd zijn, moeten vanaf 8 augustus voor terugreis naar Nederland aantonen dat ze corona-vrij zijn. Het kabinet scherpt regels voor reizen aan.
Het gaat om iedereen vanaf 12 jaar. Mensen die volledig gevaccineerd zijn, of hersteld zijn van corona, hoeven geen test te doen, maar kunnen de CoronaCheck-app gebruiken.
Voor veel nog niet gevaccineerde kinderen geldt dus dat ze op zoek moeten naar een PCR- of antigeentest die ze kunnen doen, voordat ze de terugreis gaan maken. Het kabinet waarschuwt dat mensen met eigen vervoer ook kunnen worden gecontroleerd. Voor reizigers uit een land met een groen reisadvies gelden geen maatregelen bij terugkeer.
,,Dat is een aanscherping van het beleid”, erkende minister Hugo de Jonge na nieuw overleg over corona. ,,We willen voorkomen dat mensen de besmetting mee naar huis nemen. We zullen echt testend moeten zorgen dat we een volgende golf in het najaar kunnen voorkomen.”
Alle reizigers die nog voor 8 augustus terugkeren uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra moeten ook tot die tijd al een coronabewijs tonen.
Cijfers
Demissionair Mark Rutte sprak in de toelichting van de besluiten van ‘goed nieuws’ dat het aantal besmettingen daalt. ,,In de ziekenhuizen loopt het nog wel wat op, dat zal nog een paar dagen zo blijven, maar het is beheersbaar, zo lijkt het. Maar het blijft wel spannend.”
Aanpassing
Nederland past daarnaast de aanpak van reizen binnen Europese Unie aan, als gaat om de kleurcodes groen, geel, oranje en rood. Het kabinet wil eigenlijk al langer dat er niet alleen gekeken wordt naar de besmettingscijfers om die kleur te bepalen, maar ook naar de druk op de zorg. Op die manier hoeven landen niet zo snel op oranje, met alle gevolgen van dien, zoals quarantaineplichten.
Vanaf 27 juli geeft Nederland daarom zelf geen oranje reisadviezen meer aan andere EU-landen ‘enkel op basis van het aantal coronabesmettingen’. Een land kan nog wel een oranje reisadvies krijgen als er een nieuwe virusvariant opduikt. De facto betekent dit wel dat vanaf morgen alle EU-landen op groen of geel gaan.
Nu nog wordt een reis naar een oranje land ontraden, maar volgens de nieuwe maatstaf geldt dat voor geen enkel EU-land momenteel. Het blijft wel mogelijk dat landen aan Nederlanders extra eisen opleggen, daar gaan landen immers zelf over.
De besluiten van het kabinet:
-Nederland past de aanpak met kleurcodes van landen aan. Ons land gaat kijken naar meer dan alleen besmettingscijfers. Dat betekent dat alle EU-landen morgen op groen of geel gaan, waardoor reizen niet meer worden ontraden momenteel. Een land kan nog wel een oranje reisadvies krijgen als er een nieuwe virusvariant opduikt.
-Vakantiegangers die terugkeren uit landen die nu geel kleuren op de coronakaart en niet volledige gevaccineerd zijn, vanaf 8 augustus voor terugreis naar Nederland moeten aantonen dat ze corona-vrij zijn. Het gaat om iedereen vanaf 12 jaar. Mensen die volledig gevaccineerd zijn, of hersteld zijn van corona, hoeven geen test te doen, maar kunnen de CoronaCheck-app gebruiken. Voor veel nog niet-gevaccineerde kinderen geldt dus dat ze op zoek moeten naar een PCR- of antigeentest die ze kunnen doen, voordat ze de terugreis gaan maken.
- Meerdaagse festivals mogen deze zomer niet doorgaan. Nu al zijn dergelijke festivals verboden tot begin augustus, maar het kabinet trekt het verbod door voor festivals met een camping tot 1 september.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Hoekstra ontbiedt opnieuw ambassadeur van Iran vanwege executie
De ambassadeur van Iran in Den Haag is opnieuw op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reden hiervoor was de executie dit weekeinde van de Brits-Iraanse oud-politicus Alireza Akbari, zei minister Wopke Hoekstra maandag. -
'voelen ons verslagen'
Streep door meerdaagse festivals: geen Freshtival, geen Lowlands, geen Mysteryland
ENSCHEDE - De onbezorgde festivalzomer valt definitief in het water. Het kabinet zette maandag een streep door alle meerdaagse festivals met camping. Dat betekent dat Freshtival in Enschede wordt afgelast, net als grote festivals als Lowlands, Mysteryland en Down the Rabbit Hole. "We voelen ons verslagen.” -
Eerste twee afleveringen van de nieuwe podcast O, o, De Mos zijn nu te beluisteren
Richard de Mos was een geliefd wethouder maar is nu al jaren corruptieverdachte. Volgende week verschijnt hij voor de rechter. Nog altijd leven er tal van vragen: waarom blijft hij zo populair bij kiezers? Waar ging het mis? En wiens belangen dient hij nu werkelijk? In de podcast O, o, De Mos gaat verslaggever Niels Klaassen op zoek naar antwoorden. -
PREMIUMOmstreden expert
‘VVD zou niet buigen voor Wilders’, zei Rutte, toch vertrok Soumaya Sahla, maar nu keert ze terug
Ze werd veroordeeld voor deelname aan een terreurorganisatie, maakte schoon schip en was bezig aan een opmars als radicaliseringsexpert binnen de VVD. Tot ze een jaar geleden haar functie moest neerleggen nadat Geert Wilders haar aanwezigheid in de Kamer ter discussie stelde. Nu werkt Soumaya Sahla aan haar terugkeer binnen de VVD. Dit is haar verhaal.
-
PREMIUM5 vragen
Kabinet wil óók stop op subsidies fossiele brandstoffen, maar op ander tempo
Actiegroep Extinction Rebellion heeft alweer de volgende blokkade van de A12 in Den Haag aangekondigd, op zaterdag 11 maart. De activisten zeggen terug te blijven komen tot de ‘subsidie voor fossiele brandstoffen’ stopt. Maar kan dat? -
-
-
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.