Kabinet sleutelt nog aan nieuwe wet, maar gaat komende weken al panden opeisen voor asielopvang
Met videoGemeenten met lege rijkspanden worden de komende weken gedwongen om asielplekken te leveren. Ruim twintig gebouwen zijn in beeld. Ook werkt het kabinet nog aan een wet die het opleggen van asielopvang makkelijker maakt. En er moeten nog drie aanmeldcentra komen zoals in Ter Apel.
Dat melden minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA) en staatssecretaris voor Asiel Eric van der Burg (VVD) na afloop van de ministerraad. Het kabinet zit al lang in de maag met de overlopende asielopvangcentra, afgelopen nacht moesten opnieuw meer dan dertig nieuwkomers op stoelen slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Nu is het kabinet steeds afhankelijk van vrijwillige hulp van burgemeesters en gemeenteraden.
Daarom sleutelt het kabinet aan de noodwet die asielopvang kan afdwingen. Dat is ‘een laatste redmiddel’, stellen Van der Burg en De Jonge. ,,Die wet zal mogelijk maken dat gemeenten de taak krijgen om een asielopvang te bieden”, zegt Van der Burg. ,,De meeste gemeenten zullen zelf meewerken, maar zo kunnen we gemeenten die achterliepen wat achter de vodden zitten.” Het maken van de wet duurt nog even, voor de zomer moet dat lukken.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij
Tot die tijd zijn er al andere noodgrepen mogelijk: volgens de huidige wetgeving kan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ook zonder formeel bestuursakkoord met een gemeente een pand in gebruik nemen. Ook kan het Rijk de vergunningverlening voor opvanglocaties naar zich toe trekken en zelf plekken aanwijzen, zoals nu soms al gebeurt bij grote Windmolenparken. ‘Het kabinet vindt de opvang van asielzoekers van nationaal belang’, stellen de bewindspersonen. Daarom moeten er behalve Ter Apel nog drie aanmeldcentra komen in Nederland.
In totaal hebben De Jonge en Van der Burg nu ruim twintig rijkspanden op het oog die snel dienst kunnen doen als opvanglocatie. ,,De tijd is voorbij dat een gemeente zegt ‘ik vind het wel fijn dat de buurman een stapje harder loopt’”, zegt De Jonge. Van der Burg: ,,Ik had het absoluut niet gewild, maar toch: de komende weken gaan we tegen een aantal gemeenten zeggen: u hebt een geschikt pand, de vergunningen zijn in orde, is in eigendom van COA of het rijk, dus in dat pand gaan we asielzoekers opvangen. We wilden het eigenlijk niet zonder akkoord van de gemeente, maar de wet staat dit toe.” Van der Burg wil niet vooruitlopen op de precieze locaties.
Statushouders
Groot probleem is ook de uiterst trage uitstroom van statushouders naar een sociale huurwoning. Dat loopt spaak, waardoor de opvangcentra vol blijven. Momenteel wachten nog ruim zesduizend statushouders op een huis. Zij houden dus nog plekken bezet die anders voor asielzoekers beschikbaar zouden zijn.
Provincies kunnen gemeenten die achterlopen nu al aanspreken, zegt De Jonge. ,,Natuurlijk is het krap, natuurlijk moeten we meer bouwen. Maar nu moeten we versneld statushouders huisvesten in vrijkomende huurwoningen. Ook kijken we naar lege rijksgebouwen voor statushouders.” Dat kunnen kantoren zijn, maar De Jonge wil geen precieze locaties noemen. ,,We zijn voorbij de vrijblijvendheid.”
De gemeenten moeten de komende maanden een forse achterstand inlopen. ,,We zouden 13.500 statushouders huisvesten de eerste helft van dit jaar, we lopen 4500 achter”, zegt De Jonge. ,,Dus we moeten een slag harder lopen. In de huizen die vrijkomen moeten statushouders terechtkunnen. En we moeten gebruik maken van panden die we hebben.”
Een kleine twee weken geleden noemde premier Rutte de asielketen in Nederland nog ‘totaal overspannen’:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAnalyse/met video
Oorlogstaal in stikstofdebat, maar juist subtiele teksten waren waarschuwing voor de boer
De oorlogstaal van het boerenprotest sijpelt door naar het parlement. Daar reppen partijen van boerenhaat, euthanasie, burgeroorlog en propagandatactieken. Maar juist de subtielere teksten bevatten zorgwekkende signalen voor de boeren. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Staatssecretaris over protest boeren bij huis minister: Onacceptabel, maar geen wet overtreden
De protesterende boeren die afgelopen vrijdagavond aan de deur van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) stonden, hebben geen wet overtreden. Het kabinet is vooralsnog niet van plan om demonstraties aan huis wettelijk te verbieden. -
Een haalbare kaart en smaakvollere worst: dit is de oogst van het stikstofdebat
Na een ellenlang debat kan het kabinet verder met de stikstofplannen. Maar de Tweede Kamer is wel kritisch. Deze vier kwesties springen in het oog. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
-
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
D66: Strenger optreden politie bij boerenprotest
De politie moet harder optreden tegen boeren bij demonstraties tegen het kabinetsbeleid. Daarvoor pleit D66-fractieleider Jan Paternotte, in reactie op het ‘intimiderende’ bezoek van protesterende boeren bij het huis van VVD-minister Christianne van der Wal (Stikstof). -
PREMIUM
Vliegen, boeren, bouwen: ineens lijkt er niets meer te kunnen
Minder vliegen vanaf Schiphol. Minder koeien in de wei. Woningbouwprojecten die jaren vertraging oplopen. Lang dachten we allerlei milieuregels te kunnen plooien. Nu wil het kabinet dat we er snel aan voldoen.