Volledig scherm
Inwoners Noord-Syrië op de vlucht na luchtaanvallen Turkije © videostill

Kabinet sluit sancties tegen Turkije niet uit

Er komen mogelijk sancties tegen Turkije vanwege de inval van dat land in het noorden van Syrië. Minister Sigrid Kaag zei ‘alle opties’ te willen openhouden. Een Kamermeerderheid is voorstander van ‘stevige sancties’ tegen Turkije, en wil dat Nederland daar in EU-verband voor pleit. Kaag beloofde een ‘proactieve houding’.

Quote

Dit heeft niks te maken met de strijd tegen het terrorisme, zoals Turkije zegt, dit is een actie tegen onschuldi­ge burgers

Joël Voordewind, ChristenUnie

Kaag, die buitenlandminister Stef Blok vandaag in de Kamer verving, wil ook gehoor geven aan de wens van de Kamer om de Navo-raad met spoed bijeen te roepen. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert vond het onbegrijpelijk dat Navo-secretaris-generaal Stoltenberg pas vrijdag met de Turkse president Erdogan wil bellen over de kwestie. ,,Dan heeft Turkije al 72 uur de tijd gehad om het grensgebied plat te bombarderen.”

De Tweede Kamer was unaniem woest over de Turkse inval in Noord-Syrië. In het gebied vochten Koerdische strijders als bondgenoten van het westen tegen terreurgroep IS. Eerder in de week hoopten Kamerleden nog dat het dreigen met sancties Turkije zou weerhouden van een militaire actie, die al op handen leek nadat de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde de Amerikaanse troepen terug te trekken. Maar de actualiteit haalde de inspanningen van de Kamer in.

No-fly-zone

,,Dit heeft niks te maken met de strijd tegen het terrorisme, zoals Turkije zegt, dit is een actie tegen onschuldige burgers”, stelde ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Hij wil dat de internationale gemeenschap een no-fly-zone instelt, zodat de Turkse luchtmacht Noord-Syrië niet meer kan bombarderen.

Volgens VVD-Kamerlid Sven Koopmans noemt Turkije de inval ‘vredeslente’. ,,Het is gewoon een herfstoorlog.” Hij steunde het instellen van sancties aanvankelijk niet, maar uiteindelijk wel. Daarbij plaatste hij wel een kanttekening. Hij wil niet dat Turkse burgers of Nederlandse ondernemers de dupe worden van de sancties.

Daarop kwam Koopmans wel op kritiek te staan. Karabulut noemde ‘die Trumpiaanse denkwijze’ ‘stuitend’. ,,Er kwamen ook sancties toen Rusland de Krim bezette. Waarom dan nu niet?” Kaag stelde dat er bij sancties altijd een zorgvuldige afweging wordt gemaakt om te kijken of burgers indirect de dupe worden.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut pleitte voor het opschorten van het Turkse lidmaatschap van de Navo. Dat is volgens Kaag echter ‘technisch gezien’ niet mogelijk.

Burgers in Noord-Syrie zijn op de vlucht na Turkse bombardementen :