Kabinet trekt 10 miljoen euro uit voor noodhulp aan slachtoffers aardbevingen Syrië
met videoHet kabinet trekt 10 miljoen euro uit voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbevingen in het noordwesten van Syrië. Het geld wordt grotendeels in fondsen van de Verenigde Naties gestoken.
Dat heeft minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bekendgemaakt. Van het bedrag gaat 7 miljoen euro naar VN-fondsen, die moeten zorgen voor tenten, dekens, voedsel en water. De rest, 3 miljoen euro, wordt via Nederlandse hulporganisaties die actief zijn in het land uitgegeven.
De oorlog maakt de hulp aan de Syrische bevolking ingewikkeld, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland en de EU onderhouden geen diplomatieke banden met het Syrische regime. De hulporganisaties die wél in het gebied actief zijn, zijn ook zwaar getroffen door de aardbevingen.
,,Turkije krijgt nu van alle kanten hulp, maar het is heel belangrijk dat we Syrië niet vergeten”, zegt Schreinemacher. De burgeroorlog in het land duurt al 12 jaar, zorgde voor grootscheepse verwoesting en honderdduizenden mensen het leven gekost. ,,Het is verschrikkelijk dat Syriërs nu opnieuw hard zijn getroffen door de verwoestende aardbevingen. Voor hen is dit een ramp op een ramp.”
Daarbij komt dat de hulp in Syrië minder goed op gang komt dan de hulp aan Turkije. ,,We weten dat het heel lastig is om toegang te krijgen tot die gebieden die echt in nood zijn, houden goed contact met organisaties die toegang wel hebben.” Nederlandse bijdrage gaat naar het Syria Humanitarian Fund en het Syria Cross Border Humanitarian Fund van de VN. Die ondersteunen lokale organisaties die in de getroffen gebieden actief zijn.
Het kabinet ziet ‘geen aanleiding’ om er in EU-verband voor te pleiten de sancties tegen Syrië op te heffen. Volgens Schreinemacher zijn de strafmaatregelen die de EU aan het regime heeft opgelegd geen belemmering voor hulp. ,,Noodhulp is uitgesloten van de sancties, ook machines om puin te ruimen kunnen er gewoon naartoe.” De logistiek is wel lastig, erkent de minister. ,,Ik heb er vertrouwen in dat de hulp op de goede plek gaat belanden, maar ik zeg wel: het is een land in oorlog, dus het is heel lastig om het daar te krijgen.”
Graafmachines
Juist in Syrië zou vooral behoefte zijn aan graafmachines en ander materieel. Dat zit nu niet bij het aangekondigde pakket van 10 miljoen, maar wordt door Schreinemacher ook niet uitgesloten. ,,Als humanitaire organisaties zeggen: we hebben graafmachines komen, gaan we daar zeker naar kijken.”
Syrië zou gisteren ook een verzoek om hulp hebben ingediend bij de EU, vandaag werd dat bevestigd door hoofd crisismanagement van de EU Janez Lenarcic. Schreinemacher zegt nog geen verzoek te hebben gehad om een hulpteam te sturen naar het door oorlog verscheurde land. ,,Zo'n hulpteam moet aangevraagd worden door het land zelf. Het regime van Assad vraagt er niet naar, dus kunnen we het ook niet sturen. Als er wél een verzoek komt, gaan we dat natuurlijk bekijken.”
De Nederlandse bijdrage komt bovenop de inzet van het Nederlandse zoek- en reddingsteam, dat in het zuidoosten van Turkije aan het werk is. De kosten hiervoor worden grotendeels betaald uit het noodhulpbudget van Schreienemacher. Zij benadrukt dat het kabinet blijft kijken wat zij kan doen om de slachtoffers in zowel Turkije als Syrië te helpen. ,,Het gaat nu om noodhulp, en we hebben het nog niet eens over de wederopbouw. Dit is een project van de lange adem.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
SP opent aanval op grote supermarkten met spotjes om grote winsten
-
PREMIUM2
Nederland is klaar met hem, maar toch ook niet: waarom Rutte ondanks alle kritiek nog premier is
Wederom overleefde premier Rutte een motie van wantrouwen. Als een kat lijkt hij negen politieke levens te hebben. Negen redenen waarom Rutte ondanks alle kritiek nog premier is. -
met video
Rutte trekt boetekleed aan over Groningen, motie van wantrouwen haalt geen meerderheid
Premier Mark Rutte treedt niet af, omdat hij de al jaren voortslepende problemen in Groningen wil oplossen. Vrijwel alle oppositiepartijen vinden dat hij niet meer geloofwaardig verder kan, maar een motie van wantrouwen haalde geen meerderheid. -
Kabinet helpt Turkije, maar hulp aan Syrië ligt ingewikkelder
Het kabinet stuurt hulp naar Turkije en wil ook Syrische slachtoffers graag ondersteunen. Maar dat laatste is door de oorlog in dat land ingewikkeld. Ook bestaan er nog altijd sancties tegen het regime van Assad, die het er niet makkelijker op maken. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Oorlog, armoede en aardbeving: in het noordwesten van Syrië stapelen de rampen zich op
-
-
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.