Kabinet versoepelt en maant tot naleving regels: ‘Anders moeten we versoepelingen terugdraaien’
Video'sVanaf morgen gaan de scherpe randjes van de harde lockdown af, maar horeca en cultuur blijven ondanks felle kritiek toch gesloten. Wel wil het kabinet over tien dagen opnieuw bekijken of cafés, restaurants, theaters en bioscopen alsnog open kunnen.
Premier Mark Rutte zei zojuist tijdens de persconferentie: ,,Er zijn grote onzekerheden en daarom kan niet alles tegelijk open. Ik heb begrip voor de ongelofelijke teleurstelling van sectoren die nog niet open kunnen. Ik snap heel goed dat het moeilijk is. Van alle kanten neemt de druk toe, maar alles kan niet tegelijk. Die pijn kunnen we vandaag niet wegnemen.”
Rutte kondigde aan ‘later deze maand’ met een plan te komen voor de langere termijn en een andere manier ‘van communiceren’.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
Omringende landen hebben geen lockdowns ingesteld, maar Rutte hamert toch op het belang. ,,We weten dat omikron leidt tot minder ziekenhuisopnames, maar wat het effect precies is weten we nog niet.” Hij wees erop dat nu vooral jongeren besmet zijn geraakt met de variant, ouderen nog minder. ,,Er zijn veel mensen die vinden dat we meer moeten doen, er zijn veel mensen die vinden dat we minder moeten doen. Maar het overgrote deel is gewoon bereid deze maatregelen te volgen.”
Gisteren lekte al uit dat het kabinet koerst op een gedeeltelijke heropening: het onderwijs (mbo, hbo en universiteit) gaat open, sporten mag weer, een bezoek aan winkel en kapper kan ook. Shoppen leek alleen op afspraak te kunnen, maar ingewijden stellen dat die restrictie van de baan is. Winkelen kan zonder afspraak, wel zal er een beperkt aantal bezoekers welkom zijn en moet de boel om 17.00 uur dicht.
Het OMT vindt het nu te vroeg om ook horeca en cultuurinstellingen in één keer te openen. Het kabinet volgt die lijn en versoepelt niet voor cafés, restaurants en theaters. Wel komt er snel een nieuw weegmoment, op 25 januari.
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid), voor wie het de eerste persconferentie was, sprak van een ‘nieuwe fase’ waarin corona ‘niet meer weggaat'. ,,Meestal word je minder ziek van omikron, maar als het aantal mensen dat besmet raakt zo groot is, dan hebben toch veel mensen zorg nodig. We hebben honderdduizenden mensen die thuiszitten, dat kan de maatschappij ontwrichten. We zien dat ook in andere landen. En ook bij ons: een op de tien zorgmedewerkers zit thuis. Toch nemen we nu dit risico, want jongeren hebben het nodig leeftijdsgenoten te zien.”
Rutte weet dat burgemeesters dreigen horeca en cultuur toch te openen. ,,Maar naleving is uw en mijn verplichting. Handhaving is het sluitstuk. Burgemeesters in dit land zijn verstandig, een demonstratie mag niet leiden tot semi-openstelling. De afspraken met het burgemeestersberaad zijn strak gemaakt. Geen gedoogsituaties.”
Kuipers voegde daaraan toe: ,,Als de naleving van dit pakket niet goed is, dan komen we in de situatie dat we versoepelingen moeten terugdraaien.”
Dit zijn de maatregelen waarover het kabinet heeft besloten:
- Alle onderwijs kan weer fysiek.
- Sporten mag weer: binnen en buiten, ook in de sportschool, maar wedstrijden mogen alleen ‘binnen de eigen club’.
- Winkelen kan weer (zonder afspraak, met een maximum aantal klanten en uiterlijk open tot 17.00 uur).
- Contactberoepen als kapper en nagelstylist kunnen open op afspraak (wel met beperkte openingstijden).
- Horeca en cultuur moeten nog dicht blijven, nieuw weegmoment op 25 januari.
- Kunst- en cultuurbeoefening, dus muziek-, toneel- en danslessen mogen weer, binnen en buiten.
- Mensen die een booster hebben gehad of dit jaar zijn hersteld van corona hoeven niet meer in quarantaine na contact met iemand die besmet is met het virus, mits ze geen klachten hebben.
- Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid: overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten en de werkvloer.
- Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.
- Thuis is het advies nu niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag te ontvangen.
- Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.
Bij cultuurinstellingen en cafés en restaurants klinkt kritiek: ondernemers zijn het zat, eisen ook heropening en dreigen met muiterij. ,,Ik vrees dat er veel kikkers zullen zijn die we niet in de kuip kunnen houden", zegt voorzitter Robèr Willemsen van de Koninklijke Horeca Nederland. ,,We zijn het enige land in Europa dat dicht is.”
De burgemeesters van vijftien gemeenten in Zuid-Limburg geven horeca- en cultuurinstellingen zaterdag (van 10.00 uur 's ochtends tot 20.00 uur 's avonds) de ruimte om de deuren te openen - tegen de regels in. ,,Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft”, aldus de burgemeesters in een statement. De opening moet wel op een veilige manier gebeuren. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden, mondkapjes zijn verplicht en coronatoegangsbewijzen moeten worden gecontroleerd.
Tekst gaat verder na de video.
Burgemeesters gaan zelf over de handhaving van de coronaregels. Eerder lieten al diverse burgemeesters weten dat ze opening van winkels en horeca zaterdag oogluikend zullen toestaan. Ze zien het als een demonstratie tegen de strenge lockdown.
Hoewel justitieminister Dilan Yeṣilgöz eerder deze week even leek te twijfelen of er dan strak gehandhaafd moet worden, stelt ze na kritiek daarover dat de regels wel degelijk nageleefd moeten worden. Ook het Veiligheidsberaad benadrukte dat gisteren na overleg. Ondernemers die toch open gaan krijgen eerst een waarschuwing of een boete. In het uiterste geval kan een zaak gedwongen gesloten worden, zei voorzitter Hubert Bruls.
Justitieminister Yeṣilgöz en minister Kuipers van Volksgezondheid gingen woensdag in op vragen over handhaving bij ondernemers die de coronaregels negeren:
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken? -
Kabinet negeert kritiek en zet gedwongen asielopvang voor gemeenten gewoon door
Het kabinet zet de dwangwet ondanks forse kritiek erop toch door. Gemeenten kunnen gedwongen gaan worden tot de opvang van asielzoekers. Wie meer plekken vrijmaakt dan vereist, krijgt een bonus. Maar deze lente en zomer, als het aantal asielzoekers toeneemt en het tekort aan bedden groeit, geldt de wet nog niet. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
met video2
Caroline van der Plas na gesprek met Rutte: ‘Situatie is onhoudbaar, ik verwacht verkiezingen’
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar ze verwacht dat D66 ‘de poot stijf houdt’. -
-
-
Internationale gemeenschap schenkt miljoenen aan Strafhof in Den Haag
Het Internationale Strafhof in Den Haag krijgt dankzij een succesvolle lobby van Nederland en het Verenigd Koninkrijk miljoenen aan extra steun om oorlogsmisdaden in Oekraïne aan het licht te brengen. -
met video
Rutte lijkt niet meer strak aan stikstofbeleid vast te houden: ‘De verkiezingsuitslag gaat rol spelen’
Premier Mark Rutte lijkt, gezien de monsterwinst van BBB, niet meer strak vast te houden aan het stikstofbeleid van het kabinet. ,, De uitslag gaat dus, dat kan niet anders, een rol spelen in het beleid, die gaat impact hebben”, zei hij na de ministerraad.