Volledig scherm
Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel © ANP

Kabinet versoepelt wapenexport naar Egypte

De regels voor wapenexport naar Egypte worden versoepeld, meldt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel). Eind vorig jaar waren de regels aangescherpt in verband met de Egyptische betrokkenheid bij de oorlog in Jemen.

Egypte steunt de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië tegen de Houthi-rebellen, die steun krijgen van Iran. Bij bombardementen van de coalitie vallen veel burgerslachtoffers en door een blokkade vanaf zee is er enorm tekort aan voedsel in Jemen.

Volgens Kaag blijkt uit nieuwe informatie dat de rol van Egypte bij het conflict in Jemen ‘zeer beperkt’ is. ‘Egyptische medeverantwoordelijkheid voor de maritieme blokkade van Jemen ligt niet voor de hand." Daarom is besloten de aanscherping van beleid terug te draaien.’

Voor Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten blijft de uitvoer van militair materieel zeer restrictief.

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.