Een vaccinatieplicht is voorlopig nog niet in zicht, maar de voorbereidingen erop worden wel getroffen
Volledig scherm
Een vaccinatieplicht is voorlopig nog niet in zicht, maar de voorbereidingen erop worden wel getroffen © Shutterstock

Kabinet wil invoering toekomstige vaccinatieplicht voorbereiden

Het kabinet gaat vrijdag naar verwachting instemmen met de voorbereiding van een inentingsplicht, in eerste instantie voor de kinderopvang, mocht de vaccinatiegraad in de toekomst onder een ‘rode lijn’ zakken. 

Dat melden meerdere Haagse bronnen. Deze ingewijden benadrukken wel dat definitieve besluitvorming over een mogelijke vaccinatieplicht pas in een later stadium zal plaatsvinden. Eerst is nog verder onderzoek nodig naar de gevolgen van een prikplicht. 

Ook moet het RIVM nog bepalen waar de ‘rode lijn’ precies komt te liggen. Daaronder komt eerst verplichte vaccinatie inde kinderopvang in beeld en daarna eventueel een algemene prikplicht. Over die kritieke grens zal naar verwachting eind dit jaar meer duidelijk worden.

Feitelijk neemt het kabinet met het starten van de voorbereidingen het advies over dat een commissie onder leiding van voormalig PvdA-politica Roos Vermeij eerder gaf. 

De commissie kwam met een stoplichtsysteem: groen als de vaccinatiegraad voor mazelen stabiel is en gelijk aan of boven de wereldwijde norm van 95 procent; oranje als de vaccinatiegraad voor mazelen daalt, maar nog boven een kritieke ondergrens ligt en rood als de vaccinatiegraad daaronder belandt. De commissie vindt het oranje licht gelden voor de huidige situatie.