Kabinet zit zonder coronawet na blokkade Eerste Kamer: ‘Dan maar weer noodverordening’
De meerderheid van de Eerste Kamer keert zich -als verwacht- tegen de zoveelste verlenging van de tijdelijke coronawet. Partijen vinden het onverantwoord om een wet in leven te houden die zulke ingrijpende restricties bevat.
Het kabinet zal nu moeten teruggrijpen naar noodregelingen als er coronamaatregelen nodig zijn. Via de tijdelijke wet kon het kabinet bij een opleving van het coronavirus maatregelen afdwingen, zoals het dragen van mondkapjes, de coronapas en beperking van groepsgrootte.
Een meerderheid van de Senaat keert zich tegen de zoveelste verlenging van de wet, zo bleek dinsdag tijdens een debat met minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid. Dit betekent concreet dat er over twee dagen geen wettelijke grondslag meer is voor het kabinet om restricties op te leggen.
Mocht het coronavirus plots weer sterk opleven, dan zal Kuipers dus moeten teruggrijpen naar noodverordeningen. Of hij moet de tijdelijke wet opnieuw indienen, waarna Raad van State, Tweede en Eerste Kamer zich erover buigen. ‘Dat kan weken duren’, klaagde een ingewijde eerder.
Maar de blokkade in de Senaat is bepaald geen verrassing. Al maanden verzetten Eerste Kamerleden zich tegen de gebrekkige onderbouwing van de noodzaak voor de tijdelijke wet. Met de mild ziekmakende omikronvariant is het niet verantwoord om de tijdelijke wet steeds weer te verlengen, redeneren partijen.
,,Als de noodzaak voor een wet er niet is, dan moet ook de macht vervallen die vrijheden fors inperkt”, zei PvdA-senator Jeroen Recourt. ,,We mogen de vrijheid van burgers niet verder inperken dan strikt noodzakelijk, we moeten beducht zijn voor de almachtige overheid.”
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij
Senatoren dringen al langer aan op haast rond de aanpassing van de permanente wet Publieke Gezondheid, die ‘coronaproof’ moet worden gemaakt. Maar Kuipers kan die wetswijziging niet eerder dan eind augustus leveren, daarom trekt de Eerste Kamer in meerderheid nu aan de noodrem.
Alleen de coalitie stemde dinsdagavond nog in met de vijfde verlenging (maart-juni), maar VVD, D66, CDA en CU hebben samen slechts 32 van de 38 benodigde zetels voor een meerderheid.
De coalitiepartijen zijn overigens ook kritisch. Diverse fracties vinden dat het kabinet al veel eerder werk had moeten maken van de wijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg). Daarin wil het kabinet opnemen welke maatregelen het kabinet mag afdwingen bij een pandemie als corona. ,,Maar we komen liever niet in een vacuüm tussen de tijdelijke wet en de nieuwe permanente wet”, zei Reina de Bruijn-Wezeman namens de VVD. Om dat te voorkomen moet de tijdelijke wet blijven. Daarin gaat de meerderheid dus niet mee.
Tegenstanders
De noodzaak om ingrijpende beperkende maatregelen op te leggen is gezien het geringe aantal coronabesmettingen niet meer nodig, is het dominante argument bij de politieke tegenstanders. ,,Er is op dit moment geen enkele noodzaak meer voor een tijdelijke wet”, betoogde Margreet de Boer (GroenLinks) die eerder al een meerderheid verzamelde voor haar plan om de tijdelijke wet verder uit te kleden. Mede daarom verwijderde het kabinet al diverse instrumenten uit de juridische gereedschapskist: in de zesde verlenging was de coronapas (3G) geschrapt.
Maar dat is niet genoeg. ,,Als het onverhoopt weer misgaat, kunnen we met noodverordeningen werken”, vindt onder anderen SP-senator Rik Janssen. ,,Er is niks mis met noodverordeningen in een acute crisis.”
De tijdelijke coronawet loopt al sinds najaar 2020 en moest telkens met drie maanden worden verlengd door beide Kamers. Minister Kuipers voorziet wel enige problemen nu de tijdelijke wet sneuvelt. ,,Als we maatregelen moeten nemen, zit je wel met een probleem", zegt hij tegen deze nieuwssite. ,,Dan moet je naar noodprocedures grijpen of je moet de tijdelijke wet opnieuw indienen via de Raad van State, de beide Kamers. De omikronvariant vermenigvuldigt zichzelf binnen 3,5 dag. Ik denk dat de parlementaire behandeling langer zal duren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Introductie van Sophie Hermans is op zijn zachtst gezegd niet helemaal geslaagd
Uitgerekend in de week dat VVD-fractieleider Sophie Hermans zichzelf zou presenteren als één van de voornaamste gezichten van haar partij, mislukte een belangrijke speech en brak emotie haar op in de Tweede Kamer. De VVD zal ongerust zijn. -
Met video
PvdA en GroenLinks zeggen ja tegen fractiefusie in Eerste Kamer: ‘Dit is een grote doorbraak’
De linkse samenwerking komt na jaren bakkeleien toch echt van de grond. Een ruime meerderheid van de PvdA- en GroenLinks-leden wil dat de Eerste Kamerfracties volgend jaar samengaan. Dit kan een eerste stap zijn op weg naar een fusie. -
asielcrisis
Kabinet wil opvang vluchtelingen afdwingen in ruil voor ambtenaren en extra woningbouw
Het kabinet wil dat gemeenten de komende weken 7500 vluchtelingen een tijdelijke woning bieden. Daarnaast zou elke veiligheidsregio 225 extra opvangplekken moeten creëren. Op hun beurt krijgen de 25 veiligheidsregio’s allemaal dertig ambtenaren om een en ander te regelen en uit te voeren. Ook wil het kabinet 40 miljoen euro uittrekken voor de bouw van extra woningen. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Parlementaire enquête naar gaswinning Groningen begint met verhoren: onderzoek onder tijdsdruk
De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de aardgaswinning in Groningen begint met haar openbare verhoren. Er is haast, want de volgende enquêtes staan al te trappelen om ook te beginnen.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Partijen vervuilen de rol van de Eerste Kamer
De leden van GroenLinks en PvdA hebben besloten de eerste stap richting een partijfusie te zetten. Prima dat partijen beter gaan samenwerken, maar dat ze beginnen bij de Eerste Kamer is de verkeerde volgorde. De senaat hoort geen politiek orgaan te zijn, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.