Kamer: Arbeidsmigrant blijft welkom, wel verzet tegen komst Marokkanen en Tunesiërs
Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat arbeidsmigranten welkom moeten blijven in Nederland, mits hun woon- en werkomstandigheden verbeteren. Het Europese plan om ook nieuwe groepen migranten uit Marokko, Tunesië en Egypte hier te laten werken, stuit echter op grote weerstand.
VVD en ChristenUnie willen dat minister Karien van Gennip van Sociale Zaken in Brussel meldt dat Nederland niet zal meewerken aan het voorstel van de Europese Commissie. De Commissie pleit voor meer legale migratie vanuit landen buiten de EU, om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan.
De twee regeringspartijen spreken echter van een ‘slecht en ondoordacht’ plan. De vraag is bijvoorbeeld waar deze mensen moeten wonen. ,,We moeten niet op korte termijn iets proberen te fiksen wat op langere termijn voor veel grotere problemen zorgt”, aldus VVD-Kamerlid Zohair El Yassini in een debat over arbeidsmigratie.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
Aardbeien en peren
Ook het CDA is erop tegen om ‘nieuwe groepen deze kant op te halen’. De SGP spreekt zelfs van een ‘wereldvreemd’ voorstel, al vraagt die partij zich wel af wie er dan ‘onze aardbeien en peren gaat plukken’.
Ook SP, PVV en JA21 zijn fel tegenstander van het Europese voorstel; zij menen zelfs dat Nederland helemaal geen arbeidsmigranten binnen moet halen. De SP vindt dat eerst de omstandigheden moeten verbeteren: betere huisvesting en strengere handhaving. De rechtse partijen denken bovendien dat alle vacatures die openstaan gevuld kunnen worden door mensen die al in Nederland zijn. ,,Een land dat niet in staat is zijn eigen muurtjes te stuken heeft de verkeerde afslag genomen”, aldus Joost Eerdmans (JA21).
Een land dat niet in staat is zijn eigen muurtjes te stuken heeft de verkeerde afslag genomen
Minister Van Gennip zegt ook 'niet enthousiast’ te zijn over het voorstel van de Europese Commissie. Ze laat echter in het midden of Nederland zich er actief tegen zal verzetten. Het kabinet moet daarover nog een standpunt innemen. Wel vindt ze dat Brussel EU-landen nooit mag dwingen om arbeidsmigranten van buiten de EU toe te laten. Daar gaan ze zelf over en dat moet ‘intact’ blijven, stelt Van Gennip.
Kamer niet voor ban
De inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie hield onlangs in zijn jaarverslag het pleidooi om de bevolking van Nederland niet verder te laten groeien, omdat de problemen die door arbeidsmigratie ontstaan ons land boven het hoofd groeien. De inspecteur noemde de situatie ‘dweilen met de kraan open’, en stelt dat de lusten van arbeidsmigratie bij bedrijven en uitzendbureaus belanden, terwijl de lasten voor de samenleving zijn.
Een ban op de komst van Europese arbeidsmigranten gaat een Kamermeerderheid echter te ver, zo blijkt. Volgens VVD’er El Yassini is het een misvatting om te denken dat Nederland zonder kan: ,,Iedereen die zegt dat we zonder arbeidsmigratie kunnen, gaat van een koude kermis thuiskomen. Maar er is wel een verschil tussen 20.000 of 200.000 arbeidsmigranten per jaar.”
VVD en D66 botsen
Ik ben klaar met het gelul
De VVD botste in het debat flink met regeringspartner D66. De democraten zijn de enige grote partij die het plan van de Europese Commissie wel positief bejegenen. Volgens D66-Kamerlid Romke de Jong wordt de discussie over arbeidsmigratie niet goed gevoerd: arbeidsmigratie is geen doel op zich, maar biedt kansen, vindt hij. ,,Er zitten voordelen aan, maar ook haken en ogen.” Daar zou het volgens De Jong meer over moeten gaan. Om bijvoorbeeld te zorgen dat Nederland voldoende techneuten en andere vakkrachten heeft, moet volgens hem ook over de Europese grenzen worden gekeken.
PvdA en GroenLinks vinden net als de SP dat de aanpak van misstanden nu de grootste prioriteit heeft. Hoewel er een strengere aanpak is aangekondigd, wordt er in hun ogen veel te weinig gehandhaafd en duurt het veel te lang voordat bijvoorbeeld malafide uitzendbureaus de voet dwars wordt gezet. GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug is ‘klaar met het gelul’ en eist actie om uitbuiting tegen te gaan.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAnalyse/met video
Oorlogstaal in stikstofdebat, maar juist subtiele teksten waren waarschuwing voor de boer
De oorlogstaal van het boerenprotest sijpelt door naar het parlement. Daar reppen partijen van boerenhaat, euthanasie, burgeroorlog en propagandatactieken. Maar juist de subtielere teksten bevatten zorgwekkende signalen voor de boeren. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Staatssecretaris over protest boeren bij huis minister: Onacceptabel, maar geen wet overtreden
De protesterende boeren die afgelopen vrijdagavond aan de deur van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) stonden, hebben geen wet overtreden. Het kabinet is vooralsnog niet van plan om demonstraties aan huis wettelijk te verbieden. -
met video
Minister: Geen ‘ophaalplan’, maar werkloze jongeren uit banlieues blijven welkom
Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) blijft er bij: werkloze Franse jongeren uit probleemwijken zijn welkom om te komen werken in Nederland, zoals ze vanmorgen opperde in het AD. Maar het kabinet gaat niet actief naar hen op zoek, voegt de minister daar nu aan toe. -
PREMIUMmet video
De wereld van Oleg, een dakloze arbeidsmigrant: ‘Ik wil blijven, dit is mijn land’
Een jaar geleden ontmoette verslaggever Peter Groenendijk arbeidsmigrant Oleg (38). Die sliep in het Rotterdamse Zuiderpark sinds hij zijn baan was verloren. Ze bleven elkaar zien, terwijl Oleg steeds verder afgleed. Dit is zijn verhaal.
-
Inspectie: Stop met aantrekken arbeidsmigranten
Nederland moet stoppen met het aantrekken van arbeidsmigranten. Volgens de Arbeidsinspectie moet het kabinet kiezen voor een koers waarin de bevolking niet verder groeit. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.