Volledig scherm
De Tweede Kamer staat stil bij het overlijden van parlementair journalist Max van Weezel © ANP

Kamer herdenkt journalist Max van Weezel

De Tweede Kamer heeft vanmiddag parlementair journalist en icoon Max van Weezel herdacht. Met zijn overlijden heeft Nederland een ‘meesterjournalist en markante persoonlijkheid’ verloren, zei Kamervoorzitter Khadija Arib.

Volledig scherm
Lodewijk Asscher (PVDA) condoleert Van Weezels vrouw Anet Bleich © ANP

Van Weezel overleed vorige week op 67-jarige leeftijd. Ruim een jaar geleden werd bij hem alvleesklierkanker vastgesteld. Het Binnenhof was vanaf 1976 ‘het tweede thuis van Max van Weezel’, aldus Arib.

Ondanks de ernst van de diagnose bleef Van Weezel doorwerken. Tot enkele weken geleden was hij onder meer nog te horen in zijn politieke podcast, die hij samen met EenVandaag-verslaggever Joost Vullings presenteerde. Van Weezel wilde naar eigen zeggen ‘sterven in het harnas’.

,,Het is vluchtgedrag en het verlengt mijn leven verder niet, maar ik heb me de laatste maanden zoveel mogelijk vastgehouden aan de strohalm: de wereld gaat door en ik wil er zoveel mogelijk bij zijn en alles zoveel mogelijk blijven volgen’’, zei hij onlangs nog in een interview met de VPRO.

Gevreesd en geliefd

,,Als journalist gevreesd, maar geliefd als mens.’’ Zo karakteriseerde premier Mark Rutte Van Weezel vorige week al. Rutte beschouwt hem al ‘decennialang als één van de toonaangevende stemmen in de Nederlandse parlementaire journalistiek.’

De premier roemde Van Weezel als scherp analyticus, altijd goed ingevoerd, en bovenal een meesterinterviewer met humor. ,,Max was een Haagse vedette zonder sterallures. Over de jaren heen hebben we een wederzijdse band van respect en persoonlijke waardering opgebouwd’’, aldus de minister-president verder in zijn boodschap.

Max van Weezel vertelde ongeveer een jaar geleden bij Jinek aan tafel over zijn werk en zijn ziekte:

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.