Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, in de Tweede Kamer. © ANP

Kamer kritisch over Marokko-rel: ‘Staatssecretaris in het hemd’

Tal van Tweede Kamerleden hebben geen goed woord over voor staatssecretaris Ankie Broekers-Knol, die geen afspraak wist te krijgen met Marokko om over migratie te spreken.

Broekers-Knol (VVD, Asiel) liet eerder weten dat de juiste minister haar niet wilde ontvangen. Later kondigde ze aan toch een afspraak te zullen maken, maar die werd afgezegd door de Marokkaanse ambassadeur. Hij wilde niet in gesprek omdat het dan sec zou kunnen gaan over waarom Marokko uitgeprocedeerde asielzoekers niet terugneemt. Nederland krijgt daar steeds meer van in de asielprocedure terwijl kans op verblijf zeer klein is.

In reactie daarop zeiden kabinetsleden, waaronder premier Rutte, dat er hard gewerkt wordt aan de relatie met Marokko. De staatssecretaris wilde het daarom vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje geen diplomatieke schoffering noemen. ,,De afspraak is afgezegd. Die dingen kunnen gebeuren. Zo simpel is het. Het is buitengewoon spijtig, maar we moeten het niet groter maken dan het is,’’ zei ze in de Tweede Kamer. ,,We werken hard aan het verbeteren van de complexe relatie met Marokko.’’

Ze sprak tegenover media zelfs over een ‘hobbeltje’ in de relatie en een ‘dingetje'. 

‘Niet adequaat’

De parlementariërs zelf zijn een stuk kritischer. CDA’er Madeleine van Toorenburg spreekt van een ‘ongemakkelijke situatie’. ,,De staatssecretaris treedt niet adequaat op. Wat is er misgegaan? Zo wordt het niet opgelost.’’ Ook de eigen VVD noemt het ‘onacceptabel’ dat Broekers-Knol werd geweigerd

PvdA’er Attje Kuiken zegt ronduit dat Broekers-Knol ‘faalt’ ,,Hoe gênant is dit? Ik wil weten welke afspraken zijn gemaakt, welke contacten zijn gemaakt.’’ Ze stelt zelfs voor om de contacten met Marokko ‘neer te leggen’ bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Want we kunnen dit niet blijven verprutsen.’’ Maar dat wil Broekers-Knol niet.

De SP spreekt van ‘een puinhoop’. Volgens de SGP zet Marokko ‘Nederland in zijn hemd’. ,,Een afspraak krijgen is toch wel het minst wat je mag verwachten.”