Kamer: quarantaine niet bestraffen maar stimuleren na vakantie in ‘oranje’ land
De Tweede Kamer reageert met verbijstering op de waarschuwing van het ministerie van Onderwijs dat leerlingen die na hun vakantie in quarantaine moeten, een boete voor spijbelen boven het hoofd hangt. ,,Dat is niet goed te volgen.”
Volgens het CDA zou het ‘wel heel wonderlijk zijn’ als ouders een boete krijgen als ze tijdens hun vakantie worden overvallen door een oranje reisadvies. ,,We willen juist dat mensen in quarantaine gaan als ze op plekken verblijven waar het virus is opgelaaid,” zegt Kamerlid Michel Rog. ,,In die gevallen moeten we thuisblijven juist stimuleren en niet bestraffen.”
Volgens het ministerie van Onderwijs riskeren ouders wel een boete als hun kinderen van 12 jaar en ouder in quarantaine moeten als de scholen zijn begonnen. Ouders moeten er volgens een woordvoerder bij de planning van de vakantie rekening mee houden dat ze twee weken vóór de school weer begint, terug zijn. ,,Als je thuiskomt in de laatste week van de vakantie neem je daarmee een risico.”
Helderheid
De VVD wil daar ‘helderheid’ over van Onderwijsminister Arie Slob. ,,Quarantaine is verstandig om verspreiding van het virus tegen te gaan,” benadrukt Kamerlid Hayke Veldman. ,,Als ouders op vakantie worden overvallen door een aangescherpt reisadvies en de juiste quarantainemaatregelen nemen, dan kan ik me voorstellen dat de leerplichtambtenaar hier rekening mee houdt.”
D66-Kamerlid Paul van Meenen noemt het ‘een heel slechte maatregel’. ,,Als je dreigt met boetes, werk je oneigenlijk gedrag in de hand.” Dat de overheid aan de ene kant een quarantaine adviseert en aan de andere kant oproept geen schooldag te missen is ‘onlogisch’. ,,Dan moet je ook aanvaarden dat leerlingen potentieel een risico vormen voor de gezondheid van mede-leerlingen en leraren en dan moet je niet met boetes gaan zwaaien.”
De volksgezondheid moet op dit moment voorop staan, vinden ook GroenLinks, SP en PvdA. ,,Als een leerling in een vakantieland is geweest dat opeens een code oranje-gebied is, dan moet wat ons betreft helder zijn dat de leerplichtwet tijdelijk niet van toepassing is en ouders dus geen boete kunnen krijgen,” zegt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.
Draagvlak voor quarantaine
,,Je kunt niet eerst mensen opdragen in quarantaine te gaan en dan zeggen dat kinderen wel naar school moeten,” vindt SP-Kamerlid Peter Kwint, die vreest dat op deze manier het draagvlak voor de geadviseerde thuisisolatie ‘onderuit wordt gehaald’. ,,De oranje gebieden worden niet voor niets aangewezen.”
Dat kinderen dan mogelijk de eerste twee weken van school missen, is volgens Kwint ‘waardeloos, maar op de hele schoolcarrière ook wel te overzien’. PvdA’er Kirsten van den Hul: ,,Niemand wil dat kinderen een achterstand oplopen, maar bij ziekte missen ze ook wel eens school. Het zou van de gekke zijn als ouders massaal beboet worden omdat zij het overheidsadvies opvolgen. Quarantaine moet dan voorrang krijgen.”
SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vindt een boete wél terecht als ouders bewust naar een oranje land op vakantie gaan, zonder bij de planning rekening te houden met de aangeraden veertien dagen thuisisolatie. ,,Dat ze dan 100 euro per dag moeten betalen, lijkt me volstrekt logisch. Maar als je op vakantie bent in een veilig land en een opgeschaald reisadvies overkomt je, dan kun je dat een gezin niet kwalijk nemen.” Dan een boete opleggen is volgens Bisschop ‘niet goed te volgen’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Op vakantie naar een 'oranje' land: 'Haalt regering mij terug als ik strand?'
Een vakantie in coronatijd kan grote gevolgen hebben als het reisadvies van de vakantiebestemming, zoals nu voor Barcelona, ineens oranje kleurt. Voor het onbezorgde vakantiegevoel, maar ook voor uw loon. Zes antwoorden op vragen over wat er kan gebeuren als u tóch gaat. -
Financiële puzzel bijna af: hogere minimumlonen, iets minder geld naar klimaat, meer belasting bedrijven
Sneller een hoger minimumloon, meer geld voor AOW’ers, miljarden meer voor defensie, maar iets minder geld naar klimaat- en stikstofmaatregelen. De ingewikkelde financiële puzzel die het kabinet te leggen had, nadert voltooiing. -
PREMIUM
Met terugkeer van Gündogan bestaat kwart van de partijen uit eenmansfracties
Vol emotie keerde het uit de partij Volt gezette Kamerlid Gündogan terug in de Tweede Kamer. Die telt nu twintig fracties, een record. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.
-
PREMIUM'bedeltour'
Kaag en Rutte zien nog weinig enthousiasme bij de oppositie, al zet JA21 de deur wel op een kier
Premier Rutte en minister Kaag treffen nog weinig enthousiasme op hun ‘bedeltour’ bij oppositiepartijen om steun te vergaren voor aanpassingen in de kabinetsfinanciën. Hoewel: JA21 laat een deurtje open. En de vraag is tegelijk: is er eigenlijk wel haast? -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Thuisisolatie na vakantie in 'oranje land' geldt als spijbelen: ouders riskeren boete
Middelbare scholieren die thuisblijven omdat ze in quarantaine zijn na vakantie in een ‘oranje’ land, overtreden de leerplichtwet. Ouders riskeren een boete.