Volledig scherm
Een kinderopvang © Shutterstock

Kamer steunt D66-plan voor vaccinatie kinderopvang

Kinderopvangcentra moeten wettelijk de keus krijgen of ze kinderen weigeren die niet deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dat vindt een Kamermeerderheid, blijkt aan de vooravond van een debat over dit D66-voorstel.

VVD, CDA, PvdA en GroenLinks steunen het plan van de democraten in ieder geval, blijkt uit een rondgang. De ChristenUnie en de PVV twijfelen nog. De gedachte achter het voorstel is dat ouders straks kunnen kiezen voor kinderdagverblijven waarvan ze zeker weten dat kinderen gevaccineerd zijn. Zo kunnen ze een veilige keuze voor hun kind maken, aldus D66-Kamerlid Rens Raemakers.

Raemakers: ,,We zien al een aantal jaar een dalende vaccinatiegraad in Nederland. Dat is vooral riskant voor baby’s, omdat die pas met 14 maanden tegen een zeer besmettelijke ziekte als de mazelen kunnen worden gevaccineerd.”

Rode lijn

Meerdere partijen, waaronder de VVD en de PvdA, geven zelfs aan nog een stap verder te willen gaan. Zij willen wettelijk regelen dat vaccinatie in de kinderopvang verplicht wordt, mocht de vaccinatiegraad in de toekomst onder een gevaarlijke ‘rode lijn’ zakken. Het CDA wil dat het voorstel van de democraten ook van toepassing wordt op gastoudergezinnen. 

In het D66-plan moet komen te staan dat er ook een wettelijke inentingsplicht komt voor ieder kinderopvangcentrum zodra de vaccinatiegraad onder de 90 procent zakt.   

Begin juli kwam hierover ook een advies naar buiten van de kabinetscommissie Vermeij. Die vindt dat de overheid een kritische grenslijn moet trekken waaronder de vaccinatiegraad in Nederland onacceptabel wordt: code rood. Op dat moment komt eerst verplichte inenting in de kinderopvang in beeld, daarna zelfs een algehele vaccinatieplicht. Nu ligt de vaccinatiegraad voor mazelen op 92,9 procent.      

Politieke afweging

Het RIVM heeft echter onlangs aangeven dat het een ‘politieke afweging’ is wanneer code rood moet ingaan, alhoewel het kabinet de optie van een vaccinatieplicht wél mogelijk wil maken. De vraag is nu of dit kabinet, staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) om precies te zijn, de juiste stappen daarvoor gaat zetten. 

Blokhuis heeft vooralsnog steeds gezegd dat er nog andere mogelijkheden zijn om de vaccinatiegraad te verhogen dan een prikplicht. Denk bijvoorbeeld aan voorlichting voor twijfelende ouders.