VVD en CDA willen dat minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming de privacyregels aanpast.
Volledig scherm
VVD en CDA willen dat minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming de privacyregels aanpast. © ANP

Kamer wil dat minister ingrijpt: Fraudehelpdesk moet fraude blijven bestrijden

De Tweede Kamer wil de privacyregels aanpassen zodat de Fraudehelpdesk alsnog gewoon gegevens over oplichting kan vastleggen. Regeringspartijen VVD en CDA willen dat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) snel met een oplossing komt.

Quote

Dit kan niet de bedoeling zijn

Tobias van Gent, Kamerlid VVD

Gisteren maakte de Fraudehelpdesk bekend per direct haar werkzaamheden aan te passen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens zijn die in strijd met de nieuwe privacywet AVG.

Om mensen te kunnen waarschuwen tegen frauduleuze partijen, legde de Fraudeheldesk een database aan van onder andere phishing mails, spooknota’s en nepfacturen. Op die manier konden burgers en bedrijven worden gewaarschuwd voor mogelijke fraudeurs.

Maar dat mag niet meer van de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens de toezichthouder kunnen bijvoorbeeld mailtjes gegevens over verdachten bevatten en daarvoor gelden strenge regels. De Fraudehelpdesk zal voortaan geen gegevens meer vastleggen of delen met de politie, kondigde de organisatie gisteren aan.

Afgebroken

Partijen in de Tweede Kamer vinden dat te gek voor woorden. ,,De desk doet fantastisch werk en dat wordt nu om juridische redenen bij de beentjes afgebroken’’, zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. ,,De minister moet met een wet komen waardoor het alsnog mogelijk wordt dat organisaties als de Fraudehelpdesk door kunnen gaan met hun goede werk. Anders kom ik zelf met een initiatiefwet.’’

Ook de VVD is ontevreden. ,,Dit kan niet de bedoeling zijn’’, zegt Kamerlid Tobias van Gent. ,,De minister moet met de Autoriteit persoonsgegevens in gesprek gaan om te kijken hoe de Fraudehelpdesk haar werkzaamheden kan hervatten. Als de desk geen mails en facturen meer mag publiceren, wordt het wel erg ingewikkeld om mensen te waarschuwen voor oplichters.’’

Privacywet

De regeringspartijen vinden niet dat de privacywet overboord moet worden gegooid. Daarvoor vinden zij die te belangrijk. Maar voor organisaties als de Fraudehelpdesk moet een uitzondering gelden. Van Dam: ,,Het is ook niet de schuld van de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar binnen het huidige systeem mag een particuliere organisatie geen gegevens over fraude vastleggen. Dus moeten we de wet aanpassen.’’

De Fraudehelpdesk is een onafhankelijke stichting die subsidie krijgt van de overheid. Wie twijfelt of een bepaalde mail of rekening wel in de haak is, kan die opsturen zodat die kan worden gecontroleerd op echtheid. Maandelijks krijgt de desk zo’n 80 duizend e-mails. Ook waarschuwde de desk op haar website of op Facebook voor spooknota’s of oplichtersmails die rondgaan. Dat is sinds gisteren gestopt.