Kamerleden verhuizen voor zeker vijf jaar naar deze deprimerende 'Apenrots'

VideoDe Tweede Kamer verhuist in de zomer van 2020 naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken. Het wekt de indruk van een Sovjet-hotellounge voor de val van de Muur. Maar het is toch echt de toekomstige tijdelijke plenaire vergaderzaal.

De verhuizing is nodig omdat het Binnenhof vanaf 2020 wordt gerestaureerd. Nu al mocht de parlementaire pers rondkijken in de deprimerende werkruimtes van wat de 'Apenrots' wordt genoemd.

Volledig scherm
Het oude gebouw heet de 'Apenrots'. © AD

De nieuwe vergaderzaal oogt kleiner, maar zal even groot zijn. De benauwde beleving is omdat het plafond veel lager is. Er komt geen glazen wand tegen springers uit het publiek, de pers zal vanuit de hoogte de debatten kunnen verslaan. De 150 blauwe Kamerzetels die nu nog op het Binnenhof staan, komen hier.

Het is de parlementaire persvereniging gegarandeerd dat de parlementaire pers vrijelijk door het hele gebouw kan lopen om politici in hun werkkamer op te zoeken. Behalve vermoedelijk de fractievertrekken van de PVV, die zijn om veiligheidsredenen nu ook niet vrij toegankelijk.

Lees door onder de foto's.

Volledig scherm
De nieuwe tijdelijke plenaire zaal © AD
Volledig scherm
© AD

Apenrots

Volledig scherm
© AD

Het oude gebouw heet de 'Apenrots' door de bouw en de diplomatieke ego’s die hier sinds 1985 onder elf ministers hebben gediend.

In die 'Apenrots' komen straks voor ruim vijf jaar de Tweede Kamerleden. Ze worden er gehuisvest met de parlementaire pers, het kabinet zal regelmatig op bezoek komen en niet te vergeten alle medewerkers en Kamerpersoneel. Zelfs Nieuwspoort krijgt hier een plek.

Het oogt als 'een desolate ruimte', zo zegt projectleider Thijs Paardekooper van het Rijksvastgoedbedrijf tijdens de rondleiding. Geen woord teveel gezegd. Alle ruimtes tot en met de dertiende verdieping zijn leeggeplukt. Alle raamambtenaren zijn verdwenen. Geen spoor meer van de gang die de 'boulevard of broken dreams' werd genoemd, omdat de mislukte ambassadeurs er naast elkaar zaten.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
© AD

Inrichting

Op de 'Apenrots' wordt van de eerste tot en met de zevende verdieping alles opnieuw ingericht, daarmee is het aantal vierkante meters vergelijkbaar met het huidige parlementsgebouw. De achtste tot de elfde verdieping blijft helemaal leeg, terwijl de twaalfde en dertiende verdieping technische ruimtes zijn.

Het nieuwe tijdelijke Tweede Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg beslaat veel meer vierkante meters, maar die gaan niet worden gebruikt. ,,Dat is onverantwoord’’, zegt Paardekooper, waarmee hij doelt op de financiën. Het hele renovatieproject zal 525 miljoen kosten.

Volledig scherm
© AD