Volledig scherm
President Donald Trump © AP

Kans groeit dat Trump bezoek brengt aan Nederland

Donald Trump brengt begin een juni een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Dat is precies wat Nederlandse diplomaten al hoopten: mogelijk reist de Amerikaanse president dan meteen door naar een groot Amerikaanse zakencongres dat dan in Den Haag wordt georganiseerd.

De Britse Koninklijke familie maakte zojuist via Twitter bekend dat Trump de uitnodiging van koningin Elizabeth heeft geaccepteerd. Trump en zijn echtgenoot, Melania, brengen volgens het koninklijk huis een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk van 3 tot 5 juni. Op 4 en 5 juni vindt in Den Haag het Global Entrepreneurship Summit (GES) plaats. De Nederlandse regering hoopt al langer dat dit evenement extra cachet kan worden gegeven met een bezoek van de Amerikaanse president.

Daarbij komt dat er in ons land een D-Day-vlag op Trump ligt te wachten. De vlag, die door de Amerikanen werd meegenomen bij de invasie van Normandië en het eerst aan land kwam, werd gekocht door de Nederlandse verzamelaar Bert Kreuk. Hij wil de vlag schenken aan de VS, maar alleen als president Trump de historische Amerikaanse stars and stripes hoogstpersoonlijk komt ophalen.

D-day

De GES werd daarom nét voor de 75-jarige herdenking van D-Day georganiseerd, met het idee dat de kans dat Trump die periode een bezoek zou brengen aan Europa groter zou worden. Er ging een streep door die rekening toen bleek dat bij die officiële herdenking geen staatshoofden uitgenodigd zouden worden. Vanaf dat moment werd er al gespeculeerd over hoe een eventueel bezoek aan het Verenigd Koninkrijk zijn komst kansrijker zou maken.

Trump was door premier Theresa May al bij zijn verkiezing in 2016 een staatsbezoek in het vooruitzicht gesteld, maar er was nog geen datum vastgelegd. Toen Trump het land in de zomer van 2018 aandeed – hij dronk toen thee met de Britse koningin – werd zijn bezoek overschaduwd door massale protesten. Bij het komende staatsbezoek zal Trump met koningin Elizabeth onder meer een D-Day-herdenking in Portsmouth bijwonen. Na zijn bezoek aan het VK reist Trump door naar Frankrijk. Het is niet duidelijk of zijn reisschema ruimte laat voor een bliksembezoek aan ons land.