Kiezer wacht op derde dag van de raadsverkiezingen
Hoewel veel stembureaus al sinds maandagochtend open zijn, zijn nog maar weinig kiezers gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het overgrote merendeel van de kiezers is van plan woensdag zijn stem uit te brengen.
Een deel van de stembureaus (ruim 1700) is al sinds maandagochtend open. Woensdag zijn dat er ongeveer 8800. Op grote stations waar al twee dagen gestemd kan worden is het tot nu toe rustig geweest, meldt een woordvoerder van de NS. Van de vier grote steden had Den Haag tot dusver de grootste opkomst met 8,5 procent van de stemgerechtigden. In Utrecht is 6,8 procent komen stemmen, in Amsterdam 6,2 procent en in Rotterdam 5,1 procent.
Als de stembussen woensdagavond sluiten, lijken lokale partijen de grote winnaar te worden van de gemeenteraadsverkiezingen, voorspellen meerdere opiniepeilers. Kopstukken van landelijke partijen kruisten dinsdagavond nog de degens tijdens een rechtstreeks uitgezonden televisiedebat van de NOS, maar volgens peilingen krijgen de lokale partijen deze raadsverkiezingen meer stemmen dan ooit. Een slotpeiling van onderzoeksbureau I&O Research voorspelt dat zij ruim een op de drie stemmen krijgen.
Gemankeerd debat
Het televisiedebat dinsdagavond was wat gemankeerd. VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag lieten zich vervangen omdat ze aanwezig moesten zijn bij een debat in de Eerste Kamer en PVV-voorman Geert Wilders meldde zich af met griep. Een deel van het debat ging ook niet over de gemeenteraadsverkiezingen, maar over de oorlog in Oekraïne.
De oppositiepartijen openden de aanval op het kabinetsbeleid. SP-leider Lilian Marijnissen zei dat Oekraïense vluchtelingen vooral in rijkere gemeenten moeten worden opgevangen. PvdA-Leider Lilianne Ploumen verwijt de regeringspartijen te bezuinigen op de jeugdzorg en GroenLinks’er Jesse Klaver vindt dat de huidige regeringspartijen de verzorgingsstaat hebben afgebroken. VVD, D66, CDA en ChristenUnie verdedigden juist de keuzes van het kabinet.
Tekst gaat verder onder kieswijzer
Lastig te voorspellen
Het lijkt de kiezer allemaal niet te beïnvloeden. Bij de vorige verkiezingen haalden de lokale partijen samen bijna 30 procent van de stemmen, nu zou dat hoger uitvallen. Wel moet daarbij worden gezegd dat veel kiezers hun keuze nog niet hebben gemaakt en de opkomst bij de verkiezingen waarschijnlijk net zo laag is als vier jaar geleden: iets meer dan de helft van de stemgerechtigden ging toen naar het stemlokaal. Dat maakt dat de uitslag lastig te voorspellen is.
Al sinds de eeuwwisseling zit de steun voor lokale partijen in de lift. Het gevolg is dat alle landelijke partijen ook in de huidige peilingen weer wat inleveren ten opzichte van de vorige raadsverkiezingen in 2018. Ook volgens Peil.nl is een derde van het electoraat van plan op een lokale partij te stemmen. Het gaat vooral om kiezers die bij Kamerverkiezingen op PVV, SP, JA21, FvD of BBB stemden en die niet in alle gemeenten op de kieslijst staan. Maar meer dan bij vorige raadsverkiezingen zegt nu ook de achterban van andere partijen een stem op een lokale partij te overwegen.
Er kan gestemd worden in 333 gemeenten. Elf gemeenten doen niet mee omdat daar door gemeentelijke herindelingen al verkiezingen zijn geweest.
Bekijk hieronder al onze video's over de gemeenteraadsverkiezingen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Coalitiepartijen op ramkoers met BBB over stikstof: ‘Nu weer op rem trappen kan niet’
Het kabinet-Rutte IV wil door, maar het verlies is groot. En BBB ‘gaat niks inleveren’ als het om stikstof gaat. Coalitiebronnen vrezen voor ‘oorlog’ in de senaat en de provincies. -
Help, ik heb corona: hoe kan ik toch stemmen?
Verplicht aan huis gekluisterd door een coronabesmetting en je wilt toch je stem uitbrengen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen? Zo gek is die vraag niet, nu dagelijks nog altijd tienduizenden positieve coronatests gemeld worden en veel mensen gedwongen thuis moeten blijven. -
PREMIUMcrisisoverleg
CDA’ers in beraad over historisch verlies, pleiten voor ander stikstofbeleid: ‘Trek desnoods stekker eruit’
CDA-leider Wopke Hoekstra hoort dinsdag hoeveel provinciale partijvoorzitters hem steunen. Maar hoe dan ook: veel CDA’ers willen dat de partij veel harder afstand neemt van het stikstofbeleid van het kabinet. ‘Trek desnoods de stekker uit de coalitie’. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
PREMIUMMet video
CDA-bestuur komt deze vrijdag bijeen voor beraad: hoe verder na het zware verlies?
Het ooit zo machtige CDA bereikt een nieuw dieptepunt. De partij lijkt de dreun gelaten te slikken, maar vrijdag komen kopstukken bijeen voor beraad. Er klinkt ook roep om actie. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUManalyse
Na de ‘schreeuw van de kiezer’ fluistert kabinet: we hebben u gehoord, maar antwoord is er nog niet
Na de winst van BBB worstelt het kabinet met een antwoord. Een gehavend CDA wil opnieuw onderhandelen, de VVD zet de deur op een kier. Maar tijd kopen is nu het devies.