Kinderen kunnen straks achternaam van twee ouders krijgen
Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren. De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven.
De Eerste Kamer nam een wetsvoorstel aan dat dit regelt. De Tweede Kamer was vorig najaar al akkoord gegaan met de beoogde wijziging in het Burgerlijk Wetboek. De wijziging was een wens van de Tweede Kamer, omdat veel mensen aangaven dat ze meer keuzevrijheid wilden bij de naamgeving. Daarop heeft het vorige kabinet de wetswijziging in gang gezet.
De wijziging gaat op 1 januari 2024 in, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. De nieuwe regeling geldt met terugwerkende kracht voor kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren. Ouders die alsnog de achternaam voor deze kinderen willen wijzigen, krijgen vanaf de inwerkingtreding een jaar de tijd om dat alsnog te regelen.
Als ouders geen keuze maken, krijgt een kind de achternaam van de vader of van de duomoeder, als er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij ongehuwde of niet geregistreerde partners, krijgt een kind automatisch de naam van de geboortemoeder. Geadopteerde kinderen kunnen de achternaam kiezen die bij geboorte is gegeven en de naam van hun adoptieouders.
Als voorbeeld gebruikte het ministerie de namen De Vries en Willems. Kinderen kunnen dan Willems heten, De Vries, Willems De Vries of De Vries Willems.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Kaag nog niet klaar met KLM na coronasteun: ‘Het is gewoon onvoldoende’
-
PREMIUM
Kan Nederland 70.000 asielzoekers aan? VVD zegt ‘nee’, ChristenUnie zegt ‘ja’
Twee partijcongressen, twee coalitiepartners, twee denkwijzen over asiel. De verschillen tussen VVD en ChristenUnie zijn groot, bleek zaterdag in Apeldoorn. Voor VVD-leider Rutte tikt de klok, zijn partij wil vóór de zomervakantie een migratieplan van het kabinet zien. -
PREMIUMinterview
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker pleit voor ‘vaart maken met spreidingswet’ en ‘echte oplossingen’
Een relletje rond een gouden bikini zal Mirjam Bikker wel altijd achtervolgen. Maar de nieuwe leider van de ChristenUnie zit vooral in de politiek om het leven van daklozen, sekswerkers en asielzoekers te verbeteren. En dus wordt het tijd dat de VVD de afspraken uit het regeerakkoord nakomt. -
met video
Rutte trekt boetekleed aan over Groningen, motie van wantrouwen haalt geen meerderheid
Premier Mark Rutte treedt niet af, omdat hij de al jaren voortslepende problemen in Groningen wil oplossen. Vrijwel alle oppositiepartijen vinden dat hij niet meer geloofwaardig verder kan, maar een motie van wantrouwen haalde geen meerderheid. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
-
-
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
Met video
BN'ers boos: miljarden euro's niet naar Afrika, maar naar asielopvang in Nederland
BN’ers, religieuze leiders en ontwikkelingswerkers zijn eensgezind: miljarden die bestemd waren voor hulp aan Afrika nu gebruiken om de asielcrisis in Nederland te betalen is ‘immoreel’. Toch is dat precies hoe het kabinet de stijgende opvangkosten gaat betalen. Ook in de Tweede Kamer groeit het verzet.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerRoelof Smeets