Klimaatspijbelaars sluiten nieuwe acties toch niet uit na gesprek met ‘aardige man’ Rutte
video/updateDe klimaatspijbelaars die vanavond een uur lang hebben gepraat met premier Rutte leken hun protest na dat gesprek aanvankelijk wat af te zwakken. Ze zouden volgende week donderdag niet opnieuw actievoeren voor een beter klimaatbeleid. Later kwamen ze daar in een tweet op terug. ‘We zijn nog niet tevreden. Daarom zullen we binnenkort weer met acties komen'.
Delen per e-mail
Youth For Climate NL on Twitter
Hoewel we een goed gesprek hebben gehad, zijn we nog niet tevreden. Daarom zullen we binnenkort weer met acties komen. We houden jullie op de hoogte via twitter, instagram en natuurlijk onze website, https://t.co/wOZIDHnODd. #youthforclimatenl https://t.co/BYWsSjmXED
Vóór het gesprek met de minister-president zei scholier Stijn Warmenhoven (17) het nog vol overtuiging: ‘We laten ons níet inpakken’. Aan het begin van de avond mocht hij met vijf andere klimaatstakers naar het Torentje, op uitnodiging van premier Rutte en minister Eric Wiebes van Klimaat. De Haagse scholieren van de actiebeweging Youth for Climate zijn de drijvende kracht achter de landelijke scholierenstaking van afgelopen donderdag.
,,Rutte is een hele aardige man”, vertelt Stijn ruim een uur later. Hij staat met zijn klasgenoten in het licht van de draaiende camera’s, voor een horde journalisten die hen heeft opgewacht op het Binnenhof. De scholieren zeggen dat het een ‘goed gesprek’ was. Maar ook dat het nu ‘wachten is op de doorberekeningen van het voorlopige Klimaatakkoord’.
Gezwicht?
Zijn de klimaatspijbelaars dan toch gezwicht voor de politieke praatjes van de premier? Nee hoor, verzekert Stijn. Hij zegt dat hij in het Torentje ‘direct in de aanval’ is gegaan. ,,We hebben duidelijk gemaakt dat het kabinet met betere klimaatmaatregelen moet komen. Rutte zag dat we het heel erg meenden.”
Maar vervolgens leken Rutte en Wiebes de scholieren er wél van te overtuigen dat staken voorlopig geen zin heeft. Ze lijken hun protest af te zwakken na afloop van het gesprek. ,,In maart komen de doorberekeningen van de klimaatvoorstellen, dat wachten we nu af”, zegt Stijn. ,,Maar als er daarna te weinig gebeurt, gaan we gewoon weer actievoeren en spijbelen voor het klimaat.”
Pieter Lossie on Twitter
Zeker een goed gesprek, maar een ambitie is nog niet hetzelfde als daadkracht. Wel het belang van jongerenbelangen implementeren in klimaatbeleid onderschreven, dat is waardevol. Nu is het aan de #klimaatstakers om te blijven agenderen en om actie te eisen! 🌎 https://t.co/pMRkmOQhIu
Volgens de 17-jarige Pieter Lossie hebben de scholieren een belangrijk punt binnengehaald: de premier heeft beloofd meer te doen aan ‘jongerenparticipatie’. ,,Bij de klimaatonderhandelingen zitten bijna alleen maar oude mannen aan tafel”, zegt Pieter. ,,Ik heb Rutte gevraagd hoe dat kan, maar daar wist hij geen antwoord op. Hij heeft beloofd daar in de toekomst beter op te letten.”
Maar dan volgt een tweet van Youth for Climate. ,,Hoewel we een goed gesprek hebben gehad, zijn we nog niet tevreden. Daarom zullen we binnenkort weer met acties komen’’, valt te lezen. Romy van der Wansem, een van de actievoerders, zegt in een reactie: ,,We hadden een goed gesprek, maar we sluiten niet uit dat we volgende week gaan staken. Morgen komen we bij elkaar en hakken we de knoop door.”
Andere stakingen
Wat andere jonge klimaatstakers in Nederland doen, moet nog blijken. In onder meer Amsterdam hebben leerlingen morgen wel schoolstakingen voor het klimaat gepland. Mogelijk gaan dus ook de acties op volgende week donderdag nog door.
Zo’n 15.000 scholieren voerden vorige week actie op het Haagse Malieveld voor betere en strengere klimaatmaatregelen. Ze liepen met borden en spandoeken met teksten als ‘Geen gelul, uitstoot naar nul’ en ‘Help het klimaat voordat de wereld vergaat’.
Rutte prees de leerlingen voor hun actie en noemde het een ‘belangrijk signaal’ dat jongeren zo betrokken zijn. Maar hij vindt ook dat Nederland al veel doet voor het klimaat. Na een ferme klop op de schouders van Stijn liet Rutte vanavond weten ná de doorrekening van het voorlopige Klimaatakkoord met de jongeren verder te willen praten.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Paul Rosenmöller: We gaan voor een verdubbeling in zetels in de Eerste Kamer
Een oude bekende betreedt vandaag het podium op het GroenLinks-congres in Zwolle. Na zestien jaar afwezigheid kan GroenLinks-coryfee Paul Rosenmöller een cruciale rol spelen als de coalitie haar meerderheid in de senaat verliest. ,,Ik zit in een riante positie.’’ -
PREMIUM
Nieuw rechts misbruikt oprechte woede van boze burgers
Felle betogingen op straat (Gele Hesjes, klimaat), gescheld in het parlement (brexit): emoties lopen hoog op in het publieke debat. Maar schijn bedriegt. De zwijgers zijn in de meerderheid en houden vertrouwen in de democratie. -
Extra politie om criminele geldstromen in kaart te brengen
Er komen enkele tientallen agenten extra om criminele geldstromen in kaart te brengen. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. -
Klaver: Geef werknemer inspraak bij salaris topbestuurder
Werknemers moeten het recht krijgen om salarisverhogingen van de top van hun bedrijf te blokkeren. GroenLinks wil op die manier de wet aanpassen om exorbitante loonsverhogingen en beloningen aan banden te leggen. Eerder stelde de partij al voor om de minister van Financiën een veto geven. -
Regeren is vooruitzien: Kabinet claimt nu al plek in V-raad voor 2033
Nederland wil, net als vorig jaar, graag weer in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Om concurrenten de pas af te snijden, stelt Nederland zich nu alvast kandidaat voor 2033.
-
Sla je slag: je eigen MRI-scanner of röntgenapparaat uit failliet ziekenhuis
Nog een MRI-scansysteem, röntgenapparaat of botdichtheidsmeter nodig? Elf medische apparaten uit de failliete boedel van de MC IJsselmeerziekenhuizen worden online geveild. -
Kabinet: Zwaar psychische patiënt krijgt langdurig zorg
Zo‘n 10.000 volwassenen die hun leven lang intensieve geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, kunnen vanaf 2021 toegang krijgen tot de langdurige zorg. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. -
video Kabinet draait baas Air France-KLM duimschroeven aan
Ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben vanmorgen vroeg een ‘intensief’ gesprek gehad met Ben Smith, de bestuursvoorzitter van Air France-KLM. Dat bleek tijdens de inloop van de wekelijkse ministerraad.