Kritiek op kleine gereedschapskist coronawet: waarom geen coronapas, avondklok of schoolsluiting?
RAAD VAN STATEZonder coronapas, avondklok en schoolsluiting biedt de nieuwe coronawet onvoldoende instrumenten om een pandemie aan te pakken. Bij een ernstige virusgolf zijn daarom waarschijnlijk alsnog aanvullende crisisregelingen nodig, waarschuwt de Raad van State.
Eerder waren werkgeversorganisaties al kritisch over het ontbreken van het coronatoegangsbewijs (‘als laatste redmiddel’) in de conceptwet van minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66). Ook de Raad van State vreest dat de juridische gereedschapskist in de voorgestelde pandemiewet te klein is.
Restricties als afstand houden, regels rond mondkapjes en quarantaine, beperking van evenementen en sluiting van locaties staan wel in de wet. Maar zonder avondklok, coronatoegangsbewijs en schoolsluiting ontbreken er potentiële (ingrijpende) instrumenten die nodig kunnen zijn bij een ontwrichtende pandemie, waarschuwt de Raad van State.
De kabinetsadviseur noemt de wet van Kuipers daarom ‘nog niet voltooid’. De nu ontbrekende maatregelen liggen politiek uiterst gevoelig.
Coronapas
Maar de experts van de Raad oordelen juist dat de wettelijke optie van een coronapas nuttig kan zijn bij een heftige opleving van corona of de komst van een nieuwe infectieziekte: ‘Het kan helpen voorkomen dat veel verstrekkender maatregelen - zoals een complete lockdown of het geheel sluiten van bepaalde sectoren - moeten worden genomen die economie en samenleving vérgaand kunnen ontwrichten’.
Nu ook de Raad van State kritisch is over het ontbreken van het coronatoegangsbewijs in de wet is het volgens Haagse bronnen ‘logisch’ dat er ‘een discussie komt’ over het alsnog opnemen van de QR-code in de wet. Kuipers komt nu ‘zo spoedig mogelijk’ met een aangepaste wet naar de Tweede Kamer, daarna moet de Eerste Kamer er nog over in debat. Overigens: de genoemde maatregelen gaan niet automatisch in als het parlement ermee instemt, maar de gewijzigde Wet publieke gezondheid (wpg) biedt wel de juridische basis.
De nieuwe coronawet moet de oude juridische noodverbanden vervangen, maar de totstandkoming werd een haastklus toen het parlement de tijdelijke wet in mei wegstemde.
Lees verder na de foto
Kritiek
De Eerste Kamer trapte bij de vijfde verlenging op de rem, waarna minister Kuipers zonder juridische basis achterbleef. De nieuwe wpg moet dat gat vullen, maar op het wetsconcept kwam stevige kritiek, van onder anderen werkgevers, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en burgemeesters en Veiligheidsregio’s.
De verantwoordelijkheden en bevoegdheden van burgemeesters en Veiligheidsregio's zouden niet genoeg onderbouwd en bediscussieerd zijn, de Eerste Kamer wenst daarnaast zeggenschap over iedere afzonderlijke coronamaatregel. Kuipers beloofde de critici dat hij na het Raad van State-advies eventueel nog met wijzigingen komt.
Mocht het coronavirus in de tussentijd plotseling enorm opleven, dan moet het kabinet weer werken met noodverordeningen zoals bij de eerste uitbraak van het virus in maart 2020.
Geen coronatoegangsbewijs in de wet
In de nieuwe wet ontbreekt het coronatoegangsbewijs, vooral vanwege eerdere politieke tegenstand.
Het 3G-coronatoegangsbewijs gold in Nederland vanaf eind september 2021 tot eind februari van dit jaar. Op vertoon van een QR-code - na genezing, vaccinatie of negatieve test - waren horeca, sportwedstrijden en evenementen toegankelijk.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Verkiezingsdag in ‘protestdorp’ Stroe: ‘Ze gaan hier niet ineens BBB stemmen’
Door het grootste boerenprotest uit de Nederlandse geschiedenis, vorig jaar juni, stond Stroe in één klap op de kaart. Maar of BBB daarom ook meteen hoge ogen gooit in het dorp? ,,De stemmers op klompen en in werkkleding komen vanavond, dan staat het hier gegarandeerd vol.”Stroe, Barneveld -
Met video
Groot feest bij ‘linkse wolk’, maar BBB uiteindelijk toch de grootste
De ‘linkse wolk’ viert een dag na de verkiezingen feest, maar de grootste zijn PvdA en GroenLinks samen niet geworden. Toch smaakt de rood-groene samenwerking naar meer.
-
CDA’er Boswijk sneert: ‘D66-Kamerlid Tjeerd de Groot was de beste campagneleider voor BBB’
Terwijl BBB een verpletterende verkiezingsoverwinning boekt, likken campagneleiders van verslagen partijen in Nieuwspoort hun wonden. ,,BBB heeft als een stofzuiger iedereen opgezogen.” -
-
-
PREMIUM
Wordt het opnieuw rustig bij de stemhokjes? ‘CDA en VVD profiteren bij lage opkomst’
Na de historisch lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar leven er opnieuw zorgen dat de stemhokjes leeg blijven tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Zijn deze zorgen terecht? -
PREMIUMexclusief interview
Caroline van der Plas: ‘Weet zeker dat Jan had gezegd, o Lien, wat ben je allemaal aan het doen?’
Caroline van der Plas is ook de dag na de grote overwinning van haar partij nog beduusd. ,,Dat mensen zoveel vertrouwen hebben geeft hoop, maar vind ik ook wel eng. Ik hoop niet dat ze denken dat 't morgen veranderd is.’’