Lokale partijen krijgen eindelijk subsidie, minister moet nog op zoek naar geld
De Tweede Kamer geeft minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken de opdracht 10 miljoen euro te vinden voor de subsidiëring van lokale politieke partijen. Dat komt bovenop het bedrag van 27 miljoen dat de landelijke partijen al krijgen.
De jarenlange discussie over subsidiëring van lokale partijen lijkt daarmee eindelijk beslecht. De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen lobbyde al onder de kabinetten-Balkenende voor financiering door de Rijksoverheid, maar kreeg al die tijd nul op het rekest. Bij gemeenteraadsverkiezingen zijn lokale partijen echter alleen maar verder gegroeid, waardoor de oproep tot gelijke behandeling ten opzichte van landelijke partijen steeds harder doorklonk.
Belangrijk obstakel was steeds dat de Tweede Kamer vond dat de subsidiëring niet ten koste mocht gaan van bestaande subsidies. Een berekening wees uit dat VVD en D66 anders 1,5 miljoen euro per jaar zouden mislopen, het CDA bijna 1 miljoen. Bij de drie linkse partijen ging het om tonnen.
De Kamer dwingt Bruins Slot nu het budget van 10 miljoen euro elders te vinden. Als voorwaarde voor subsidie moeten lokale partijen inzicht geven in hun financieringsstromen. Binnenlandse Zaken moet daarvoor een goed en eenvoudig verantwoordingssysteem optuigen.
Het voorstel van CDA-Kamerlid Inge van Dijk dat de subsidie regelt, wordt woensdag ingebracht tijdens de behandeling van de Wet op de Financiering Politieke Partijen (WFPP). De lokale financiering moet worden opgenomen in een nieuwe Wet op de Politieke Partijen, die in 2024 moet ingaan.
Giftenplafond wordt ton
Woensdag bespreekt de Tweede Kamer ook scherpere regels voor giften aan politieke partijen. Er komt een maximum van 100.000 euro per schenker. VVD-Kamerlid Ulysse Elian steunt het voorstel, waardoor er een meerderheid is.
Achter de schermen was er lang getouwtrek over het giftenplafond. Omdat het politieke partijen zelf raakt, is de spanning groot. Zo kreeg het CDA bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen 1 miljoen euro van investeerder Hans van der Wind. Ook D66 en de Partij voor de Dieren hadden een suikeroom: zij kregen respectievelijk 1 miljoen euro en 350.000 euro van techmiljardair Steven Schuurman.
Het voorstel van SP-Kamerlid Renske Leijten behelst dat een politieke partij per jaar maximaal 100.000 euro mag ontvangen in geld of in natura. Giften aan neveninstellingen van een partij worden ook meegeteld. Komt dat bij elkaar boven een ton, dan moet de rest worden teruggegeven.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Duizenden zetels voor lokale partijen, maar ze krijgen geen cent uit Den Haag: ‘Onhoudbaar’
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: zoeken naar geld voor lokale partijen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM'bedeltour'
Kaag en Rutte zien nog weinig enthousiasme bij de oppositie, al zet JA21 de deur wel op een kier
Premier Rutte en minister Kaag treffen nog weinig enthousiasme op hun ‘bedeltour’ bij oppositiepartijen om steun te vergaren voor aanpassingen in de kabinetsfinanciën. Hoewel: JA21 laat een deurtje open. En de vraag is tegelijk: is er eigenlijk wel haast?
-
Kamermeerderheid wil plafond van ton voor giften aan partijen
De Tweede Kamer koerst aan op maximering van giften voor politieke partijen tot honderdduizend euro. Dit bleek vanavond uit een debat over de Wet financiering politieke partijen. -
PREMIUM
Rutte was gehecht aan zijn oude Nokia, maar gaf hem vorige week toch op
Het ouwe Nokia’tje van premier Mark Rutte was lang onderwerp van spot en vooral gegrinnik. Nu hij sms’jes blijkt te hebben gewist, slaat het sentiment om. De man-van-vaste gewoonten is alsnog aan de smartphone. -
Waarom Kaag niet bang hoeft te zijn van het D66-congres
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra probeerden de Oekraïense premier Zelenski deze week een hart onder de riem te steken. Maar in de speeches ging het er vooral om wat de Nederlandse bewindslieden níet zeiden. En D66-leider Sigrid Kaag moet zondag andermaal in gesprek over de affaire-Van Drimmelen. Maar moet Kaag vrezen voor haar positie?