Minister komt met actieplan tegen eenzame senioren: Erop af!
Eenzaamheid onder ouderen moet uit de taboesfeer, stelt zorgminister Hugo de Jonge. Het is belangrijk dat mensen die zich eenzaam voelen sneller hulp zoeken. Ook moet de samenleving eerder bereid zijn hen een helpende hand te bieden.
Minister De Jonge lanceert morgen het actieplan Eén Tegen Eenzaamheid. Zijn doel is eenzaamheid onder ouderen eerder te signaleren, te doorbreken en tegen te gaan. ,,Een complex probleem en misschien wel een van de grootste sociale vraagstukken van deze tijd", aldus de bewindsman.
Meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland geeft aan zich in meer of mindere mate eenzaam te voelen. Dat zijn nu ruim 700.000 mensen en als gevolg van de vergrijzing loopt dat aantal richting 2030 op tot 1,1 miljoen senioren.
Eenzaamheid is een glijdende schaal: een oudere stopt met werken, enkele jaren later valt een geliefde weg, dan weer een goede vriend. Ondertussen raakt iemand steeds slechter ter been, zodat sociale contacten - door een wandeling in de buurt of het dagelijkse uitje naar supermarkt - langzaam maar zeker verwateren.
Dit zijn gewone mensen die nog veel kunnen, maar door gebeurtenissen in hun leven thuis komen te zitten en dan binnenblijven
Bieb of buurthuis
,,Dit zijn gewone mensen die nog veel kunnen, maar door gebeurtenissen in hun leven thuis komen te zitten en dan binnenblijven", vertelt de 70-jarige sociaal netwerker Leo Sakko. ,,Je moet erachter komen waarom en deze senioren aanspreken waar je ze nog tegenkomt. In de bieb of het buurthuis."
Vaak hebben deze mensen volgens de vrijwilliger een duwtje in de rug nodig en allerlei losse activiteiten zijn dan niet de oplossing. Sakko: ,,Ik ga, met ruggensteun van seniorenorganisatie ANBO, juist actief met ze op zoek naar duurzame contacten die aansluiten bij hun interesses."
Mensen trekken namelijk niet vanzelf aan de bel bij gemeenten om te melden dat ze eenzaam zijn. Toen hij nog wethouder in Rotterdam was, regelde De Jonge daarom al dat 75-plussers jaarlijks bezoek aan huis krijgen. Nu wil hij die aanpak landelijk invoeren.
De Jonge: ,,We komen hier expres mee op de drempel van de gemeenteraadsverkiezingen. In alle 380 gemeenten hebben we actieve wethouders nodig die lokaal eenzaamheid willen aanpakken. Samen met maatschappelijke organisaties, het verenigingsleven en de kerken."
Mouwen opstropen
Ouderen schamen zich en willen niet op hun isolement worden aangesproken. Laat die mensen zien dat ze nog nodig zijn en zet er een deskundige op om hun complexe problemen aan te pakken
Hulpverleners of vrijwilligers moeten in kaart brengen hoe het écht met onze senioren gaat, aldus de minister. ,,Zo hebben we op tijd in beeld wanneer mensen eenzaam zijn of eenzamer lijken te worden."
Vervolgens is het belangrijk dat mensen te horen krijgen welke ondersteuning en activiteiten beschikbaar zijn. En dat ze hulp krijgen van getrainde deskundigen om weer grip te krijgen op hun eigen leven of hun passie te herontdekken. De Jonge: ,,Dus ik zeg: mouwen opstropen en erop af."
Overal in het land bestaan al voorbeeldprojecten. Zoals het Scheveningse strandpaviljoen De Waterreus, dat een speciale plantenkas heeft waar ouderen groente, fruit en bloemen kweken voor eigen gebruik of voor het restaurant. De senioren die meedoen komen uit het naastgelegen verpleeghuis, maar ook ouderen uit de rest van de regio behoren tot de deelnemers.
Niet zielig
ANBO-directeur Liane den Haan vindt het belangrijk dat ouderen niet worden aangesproken vanuit de gedachte dat ze zielig zijn. ,,Dat vind ik de verkeerde toon. Want iedereen voelt zich wel eens alleen, maar je moet juist de mensen eruit zien te pikken die totaal in een sociaal isolement verkeren."
Volgend Den Haan wijzen deze senioren contact vaak af. ,,Ze schamen zich en willen niet op hun isolement worden aangesproken. Laat die mensen zien dat ze nog nodig zijn en zet er een deskundige op om hun complexe problemen aan te pakken."
Minister De Jonge gaat wethouders in het land niets verplichten, maar probeert ze via dit actieplan wel aan te sporen. Hij pleit ook voor een 'meldpunt eenzaamheid' in elke gemeente, waar mensen - bijvoorbeeld een winkelier, chauffeur of kapper - terechtkunnen met hun vermoedens dat iemand in hun omgeving eenzaam is.
,,Uiteindelijk wil ik een kentering zien in het percentage 75-plussers dat gevoelens kent van eenzaamheid (nu 54 procent, red.)'', concludeert de minister van Volksgezondheid. Aan een exacte toekomstvoorspelling waagt De Jonge zich niet. ,,De samenleving is geen koekjesfabriek."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUMMet video
Bijstand fors omhoog, weg met toeslagenstelsel: gemeenten eisen dat kabinet positie lage inkomens verbetert
Gemeenten eisen dat het kabinet de inkomenspositie van lage inkomens snel fors verbetert. Als minima komende jaren niet substantieel meer te besteden krijgen ontstaat er een nieuwe onderklasse die de maatschappij verder verdeelt, vrezen zij. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
Coalitie loopt op eieren in de hoop een kabinetsval te voorkomen
De schaduw van een kabinetscrisis hangt over Den Haag. Om te voorkomen dat de boel ontploft, hanteren de hoofdrolspelers de enige tactiek die het kabinet nog kan redden: vaag blijven en verder mondje dicht. -
PREMIUM
BBB schendt eigen gedragslijn om alle zetels te vullen: ‘Dit is een probleemgevalletje’
De BoerBurgerBeweging schendt de eigen voorschriften waarin staat dat de partij geen dubbelfuncties accepteert. Om te voorkomen dat na de grote verkiezingswinst zetels onbezet blijven, wil BBB nu tóch toestaan dat een gekozen lid zowel in de Eerste Kamer komt als in de Provinciale Staten of het waterschapsbestuur.
-
Van der Plas over premierschap: Geen ambitie maar zeg nooit nooit
Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft niet de ambitie om premier te worden, maar zegt ‘nooit nooit'. Dat laat ze weten bij WNL op Zondag. -
-
-
PREMIUM
‘Schrikbarende’ conclusies in zeer kritisch advies: Den Haag heeft ‘de regio’ stelselmatig verwaarloosd
De landelijke overheid heeft achtergebleven regio's in het land de laatste decennia stelselmatig verwaarloosd. Dat heeft geleid tot niet te rechtvaardigen verschillen en kan de Nederlandse democratie ondermijnen. Dat stellen drie adviesraden van de overheid in een gezamenlijk advies dat maandagmiddag in Veenhuizen werd overhandigd aan minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.