Minister Arie Slob
Volledig scherm
Minister Arie Slob © ANP

Muziekexamen havo stond per ongeluk online

Havo-leerlingen die vrijdag eindexamen doen voor het vak muziek, krijgen een ander examen voorgeschoteld dan eigenlijk de bedoeling was. Door een vergissing hebben de oorspronkelijke opgaven vorige week korte tijd zichtbaar online gestaan op een website waar kandidaten kunnen oefenen voor hun examens. Dat meldt minister Arie Slob (Onderwijs) aan de Tweede Kamer.

Vijftien bezoekers van de website hebben het examen gedeeltelijk of helemaal ingezien. Voor het College voor Toetsen en Examens (CvTE) is dat aanleiding genoeg om een alternatief examen af te nemen. Drie andere toetsen die eveneens per ongeluk openbaar waren, zijn niet bekeken of slechts zo beperkt dat ze niet hoeven te worden vervangen.

Slob betreurt de gang van zaken en laat onderzoeken hoe deze fout kon worden gemaakt. Hij vindt het wel ‘goed om te constateren’ dat het systeem op zo'n voorval berekend is en het examen gewoon door kan gaan. ‘Ik ga er dan ook vanuit dat de afname van deze examens voor de leerlingen ongestoord kan verlopen.’